15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialFostul lider al CNSLR "Fratia" Timis, trimis in judecata de DNA

Fostul lider al CNSLR „Fratia” Timis, trimis in judecata de DNA

Fostul lider de sindicat al CNSLR „Fratia” pe zona de vest a Romaniei, Valeriu Vanatu, a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, dupa ce procurorii Anticoruptie din Timisoara au finalizat, ieri, ancheta intr-un caz de trafic de influenta, cu ramificatii pana la Ministerul Transporturilor. In acelasi dosar au mai fost anchetate si deferite Justitiei inca doua persoane, si anume Laczko Stanculescu Francisc si Teofil Petrule, pentru acelasi gen de infractiuni.Din rechizitoriu reiese ca, in perioada 2002-2003, fostul lider sindical a pretins si primit 23.300 euro si 3.000.000 lei vechi de la reprezentantii a trei societati din Lugoj si una din Timisoara. In schimbul banilor, ajutat de unii functionari din fosta conducere a Ministerului Transporturilor si Autoritatii Rutiere Romane, el le-a obtinut operatorilor autorizatii de transport rutier international. In 1990-1995, Valeriu Vanatu a activat in cadrul Organizatiei Sindicale CNSLR „Fratia”, timp in care a indeplinit mai multe functii, printre care si cea de presedinte al filialei Timis. In aceeasi perioada, la conducerea centrala a miscarii sindicale s-a aflat Miron Mitrea, care a intrat ulterior in politica si a devenit ministru al Transporturilor.
De altfel, din randurile acestei organizatii sindicale, mai multi apropiati ai liderului timisean au ajuns inalti functionari de stat. Ancheta DNA dovedeste ca Valeriu Vanatu a profitat din plin de fostele sale relatii sindicale. In perioada in care PSD s-a aflat la putere, el a reusit sa-si rotunjeasca vizibil veniturile si sa puna bazele unei afaceri controversate inclusiv cu Regionala CFR Timisoara, institutie aflata, coincidenta sau nu, chiar sub „tutela” fostului sau coleg de sindicat, Miron Mitrea.
Astfel, in virtutea acestor relatii sus-puse, Vanatu a reusit sa le obtina autorizatii rutiere unor operatori de transport international, desi acestia nu indeplineau conditiile legale.

Falsuri in plina ancheta DNA

Sirul infractional nu se opreste, insa, aici. In incercarea de a ascunde faptele de coruptie savarsite, chiar in timpul anchetei DNA, fostul lider de sindicat a falsificat trei contracte de comision si consultanta, incheiate cu operatorii de transport. „In timpul urmaririi penale, inculpatul s-a prevalat de aceste inscrisuri pentru a crea o aparenta de legalitate in ce priveste obtinerea autorizatiilor de transport”, a declarat procurorul-sef al DNA Timisoara, Vlad Speriusi.
Ancheta a mai scos la iveala ca, in noiembrie 2005, fostul sindicalist a cumparat influenta pe care ceilalti doi inculpati, Laczko si Petrule, pretindeau ca o au asupra unor functionari din conducerea SC „Metrom” SA Brasov, oferindu-le suma de 50 milioane lei vechi. In schimbul acestor bani, Valeriu Vanatu ar fi fost favorizat la achizitionarea unei locomotive din patrimoniul firmei brasovene, pentru care a platit un pret subevaluat de peste 30 ori. Ulterior, locomotiva a intrat in patrimoniul SC „Mac Vest” SA Lugoj, al carei administrator si director era chiar fostul sindicalist. Prejudiciul se ridica la cateva miliarde de lei vechi.
Cauza a fost disjunsa fata de Vanatu in ceea ce priveste activitatea pe care acesta a desfasurat-o ca director al firmei din Lugoj, intrucat exista indicii ca, in baza acelorasi relatii privilegiate de la Ministerului Transporturilor, el a obtinut contracte de prestari de servicii preferentiale si de la Regionala CFR Timisoara.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă