21.8 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialFondurile UE pentru pescariile Deltei, blocate de lupte politice

Fondurile UE pentru pescariile Deltei, blocate de lupte politice

» O suta milioane de euro de la UE pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor de pescari din Delta nu pot fi accesate din cauza intereselor politice.

» PNL si PDL au creat asociatii neguvernamentale ale pescarilor din Delta pentru accesarea fondurilor, dar din aceste asociatii nu fac parte pescarii.

Fondul european pentru Pescuit nu a ajuns inca la pescarii din Delta Dunarii, dar a declansat o veritabila lupta politica locala in judetul Tulcea. Conform angajamentelor Romaniei cu Uniunea Europeana, peste 100 de milioane de euro din respectivul fond structural destinat dezvoltarii durabile a comunitatilor de pescari este destinata asociatiilor de pescari din Delta Dunarii, unde exista peste 80 la suta din pescariile tarii. Desi acesti bani sunt disponibili de mai bine de trei ani, nici un euro nu a fost accesat de pescarii din Delta. Pe langa aceste sume de bani destinate realizarii unor activitati specifice comunitatilor de pescari, menite sa scada presiunea pe resursele piscicole, Uniunea Europeana mai aloca peste 200 milioane de euro pentru dezvoltarea afacerilor piscicole din tara noastra, ponderea finantarilor la acest capitol fiind dezvoltarea acvaculturii.

Nici fondurile pentru dezvoltarea acvaculturii nu au fost accesate pana acum. Societatile piscicole din Delta au depus doar cateva proiecte, iar unitatea de management din cadrul Ministerului Agriculturii nu a validat nici unul din respectivele proiecte.

Nu exista o strategie locala
In privinta accesarii fondurilor destinate dezvoltarii durabile a comunitatilor de pescari din Delta, reprezentantii unitatii de management din Ministerul Agriculturii au declarat, zilele trecute, la Tulcea, ca banii nu pot fi accesati pentru ca nu s-a realizat o strategie locala a comunitatilor de pescari pentru a accesa banii europeni.
Liderii PDL din Tulcea au actionat imediat si au creat un grup local de lucru la nivelul judetului Tulcea. In fruntea acestui grup a fost numit Ioan Boieru, vicepresedinte al Consiliului Judetean Tulcea. Conducerea respectivei asociatii neguvernamentale este asigurata de Ioan Boieru si Daniel Buhai, prim-vicepresedinte si vicepresedinte ai organizatiei Tulcea a PDL. Nici un pescar din satele Deltei nu face parte din respectiva asociatie creata pentru accesarea a 100 milioane de euro de la UE.

In urma cu doi ani, si PNL Tulcea a creat o astfel de asociatie, formata doar din lideri politici liberali locali. Pentru ca pescarii din Delta nu au fost inclusi, asociatia nu a putut functiona, iar banii alocati de UE pentru dezvoltarea comunitatilor de pescari au ramas necheltuiti.

Cele mai citite

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...
Ultima oră
Pe aceeași temă