1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialFocar de saracie in sistemul sanitar din Cluj

Focar de saracie in sistemul sanitar din Cluj

Sistemul sanitar din judetul Cluj se confrunta cu una dintre cele mai grave crize. Pe langa faptul ca sute de asistente medicale au plecat sa ingrijeasca batranii din Occident, o serie de clinici au ajuns in pragul falimentului. La aceasta ora, sistemul de sanatate din judet are un deficit de peste 700 de asistente medicale.

Pe langa migrarile in tarile din UE a unui numar foarte mare de oameni calificati in acest domeniu, Ministerul Sanatatii, la recomandarea Ministerului Muncii, a blocat toate posturile vacante din sistemul sanitar, astfel ca astazi se lucreaza cu un personal calificat deficitar, dupa cum a spus liderul clujean al Sindicatului „Sanitas”, Stefan Roman. „Noi dorim sa oferim o asistenta medicala de inalta calificare si calitate, dar cu deficitul actual de personal, acest lucru este aproape imposibil”, a mai afirmat acesta.
Daca medicii isi mai completeaza veniturile prin intermediul celebrului plic strecurat discret in buzunarul halatului, personalul mediu din spitale este nevoit sa traiasca din salarii de mizerie completate cu mici atentii nesemnificative primite de la bolnavi.In aceste conditii foarte multe asistente medicale prefera sa munceasca in strainatate. Pe langa lipsa de personal, salariatii din sistemul de sanatate clujean au de recuperat o serie de datorii din drepturile ce li se cuvin, conform contratului colectiv de munca.

Conflict la Medicina Muncii

La Clinica de Medicina a Muncii din Cluj-Napoca, odata cu trecerea ei in subordinea Ministerului Muncii, personalul nu a fost retribuit conform contractului de munca incheiat, salariul angajatilor ajungand sa fie si la jumatate din valoarea pe care trebuia sa o primeasca oamenii. Desi normativele legii de functionare a sistemului privind medicina muncii sunt in vigoare inca din aceasta vara, Ministerul Muncii nu a reusit pana in prezent sa finalizeze un sistem de tarifare a servi-ciilor medicale.
„Urmeaza sa demaram in instanta un proces pentru recuperarea restului de plata salarial. Personalul a ajuns la limita si e oricand posibil sa intre in greva spontana. Greva nu o putem incuraja, ca sindicat, dar nici s-o impiedicam”, a mai mentionat liderul sindical.

9 miliarde lei vechi – datorie la TBC

Situatia nu este deloc roza nici la Clinica TBC din Cluj-Napoca, unde salariatilor nu le-a fost platite sporurile de aproximativ trei ani, iar prin procesul deschis in instante Statul Roman ar urma sa plateasca o restanta de peste 9 miliarde lei vechi. Mai mult, unele dintre spitalele din judet nu au primit deloc tichetele de masa, iar la altele se inregistreaza intarzieri mai vechi de trei luni.
Impreuna cu alte nemultumiri, cele mai multe de natura salariala, 250 de sindicalisti din sistemul sa-nitar se vor alatura colegilor din alte judete, in 10 octombrie, la Bucuresti, intr-un miting de avertizare ce va avea loc in fata Guvernului si a Ministerului Sanatatii.
„Daca solicitarile noastre nu vor avea curs, precum rectificarea bugetului pe trimestrul IV din acest an pentru asigurarea resurselor pentru cheltuielile salariale si materiale, majorarea veniturilor lunare pentru intreg personalul din sistem, elaborarea unor normative de personal privind cresterea calitatii actului medical, dar si a punctelor din protocolul incheiat cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in urmatoarea perioada urmeaza radicalizarea luptei sindicale. Foarte probabil, atunci se va ajunge la greva generala in sistemul sanitar din Romania”, a mai spus Stefan Roman.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă