Firmele ce lucreaza pe santierele sibiene finantate din fonduri ale Ministerului Lu-crarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT) si ale Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) au fost serios bagate in viteza. Ministrul-delegat Laszlo Borbely a promis sanctiuni severe si chiar rezilierea contractelor de executie cu societatile ce nu vor respecta termenele de executie la care s-au angajat.
Constructorii a doua dintre obiectivele finantate in Sibiu din fonduri MLPAT si ANL au fost criticati de Borbely pentru ca nu reusesc sa cheltuiasca zecile de miliarde de lei pe care le au la dispozitie pentru realizarea in termen a contractelor publice adjudecate prin licitatie. El a vizitat santierul salii de sport „Mihai Eminescu” din oras, obiectiv aflat in lucrul muncitorilor de la „Termogaz” SA Hateg (judetul Hunedoara) si s-a aratat deranjat de faptul ca pe santier se aflau doar cativa muncitori.
Potrivit ministrului-delegat pentru Lucrari Publice, termenele de executie sunt in urma cu circa doua luni si jumatate fata de graficul prevazut al lucrarilor si, in ciuda asigurarilor directorului de santier ca sala va fi terminata pana la inceputul lunii decembrie, demnitarul s-a aratat neincrezator.
„Eu locuiesc in Mures si o sa vin la finalul lunii noiembrie sa vedem daca puteti respecta acest nou termen. Am auzit ca rotiti pe santiere echipele de muncitori pentru ca nu aveti oameni destui si in aceste conditii e clar de ce nu reusiti sa respectati termenele angajate prin contract. Banii raman nefolositi si toata lumea pierde din acesta cauza. O sa vedem ce vom face cu dumneavoastra, dar sa stiti ca nu va iertam pentru ca am constatat o situatie asemanatoare si la Baia Mare”, a declarat Borbely.
Reprezentantul constructorului a afirmat ca la sfarsitul lunii noiembrie sala va putea fi data in folosinta. Elevii celor trei scoli generale din zona asteapta finalizarea obiectivului cu multa nerabdare.
„Kirschbaum” nu consuma banii
Pe santierul blocurilor ANL de pe strada Tilisca din Sibiu ministrul Borbely s-a declarat dezamagit de faptul ca societatea de constructii „Kirschbaum” SA nu a reusit sa cheltuiasca decat 1,5 miliarde lei vechi din cele 12 miliarde avute la dispozitie din luna august. „Ati castigat licitatia asta asa cum ati castigat-o. Ati avut notificarile din aprilie ca vin banii, din august i-ati avut in cont. Ati pierdut foarte mult timp. Nici macar un acoperis pe cladire nu ati construit ca sa puteti lucra in interior. Avem noroc cu totii ca vremea e asa cum e. Daca ploua ar fi fost o tragedie. Cum sa va mai dam bani, daca nu ii puteti cheltui pe lucrari? Vom analiza situatia in Consiliul de Administratie al ANL si vom vedea ce vom face. Asa ceva este inadmisibil. Trebuie sa vedem daca reziliem contractul sau daca vom continua impreuna pana la finalizarea lui. Nu sunt convins ca veti putea finaliza proiectul pentru ca se vede ca lucrati cu foarte putini oameni”, a spus demnitarul.
Seful de santier al firmei „Kirschbaum” a spus, insa, ca lucrarile au fost ingreunate si din cauza unei revendicari in instanta a terenului pe care sunt construite doua dintre cele trei blocuri ANL din „grupul Tilisca”.
Problema nu a fost inca reglementata, iar oficialii societatii sustin ca din aceasta cauza nu s-au putut incadra cu lucrarile in graficul stabilit la incheierea contractului.
Reprezentantii celor doua companii de constructii nu au scapat de sapuneala ministeriala, iar seful MLPAT a plecat de pe santierele din Sibiu cu intentia de a stabili sanctiuni financiare severe in contul perioadelor de timp ce au depasit graficul de executie stabilit la semnarea contractelor.