-2.3 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialFirma fantoma, paravan pentru tranzactii ilegale cu cereale

Firma fantoma, paravan pentru tranzactii ilegale cu cereale

O escrocherie de proportii a intrat de curand in atentia politistilor timisoreni, dupa ce comisarii Garzii Financiare Timis (GFT) au descoperit itele unei afaceri de peste 100 de miliarde de lei avand ca obiect tranzactii pe picior mare cu cereale. Potrivit statisticilor, Timisul este unul dintre judetele in care au fost descoperite cele mai impresionante „tunuri” in materie de tranzactii cu produse agricole. Potrivit comisarului sef al GFT, Ionel Olari, frauda inregistrata la bugetul public de pe urma acestor afaceri depaseste 1.000 de miliarde de lei.

Venituri record

Escrocheria a iesit la lumina in urma unui controlul tematic demarat de comisarii Garzii Financiare la un agent economic din Timisoara. Controlul a avut ca obiectiv verificarea inregistrarilor in contabilitate a facturilor emise in cursul anului 2004 catre firma verificata, SC „Infadres” SRL Timisoara. Cantitatile imense de cereale achizitionate intr-un timp extrem de scurt au trezit suspiciunea echipei de control. Mai exact, in mai putin de un an, in intervalul decembrie 2003 Ð noiembrie 2004, au fost vandute cantitati record de grau, orz si floarea soarelui, tranzactii care au adus furnizorului venituri estimate la 144 de miliarde de lei, fara ca sumele datorate bugetului sa fie achitate. Prejudiciul cauzat statului a fost estimat la 58,9 miliarde de lei.

Firme „invizibile”

In urma controalelor incrucisate demarate la cele doua firme aflate in relatii de afaceri, comisarii au descoperit ca furnizorul, SC „Silocer” SRL, practic, nu exista. Comisarii au avut surpriza sa bata la usa unei garsoniere goale, adresa la care avea sediul social declarat o cu totul alta firma, SC „Granagro” SRL. Cu toate acestea, nici aceasta firma si nici o alta nu a functionat vreodata la acea adresa, dupa cum au declarat vecinii. Mai mult, s-a descoperit ca impotriva acestei societati a fost inaintata o sesizare inca din aprilie 2005 pentru un prejudiciu la buget de peste 77 de miliarde de lei.
Potrivit actelor existente la Oficiul Registrului Comertului Timis (ORC), SC „Silocer” SRL a fost inmatriculata la 2 septembrie 2003, avandu-l ca asociat unic si administrator pe Anton Cadar, din localitatea timiseana Lenauheim. In decembrie 2004, acesta s-a retras din societate si a cesionat actiunile lui Laszlo Csibi (40 ani), nascut in Toplita, judetul Harghita, care preia si functia de administrator al firmei. Interesant este ca transmiterea actiunilor s-a realizat exact dupa ce tranzactiile cu cereale au incetat, urmand sa fie achitate darile catre stat. Acest lucru nu s-a intamplat, iar organele fiscale sunt de parere ca cesiunea a avut ca scop tocmai sustragerea de la plata obligatiilor fiscale.

Ecuatia „Silocer-Componagra”

In urma unor verificari, a fost identificat Nicolae Brediceanu, „asa numit agent de achizitie”, mai arata comisarii Garzii Financiare, care in numele amintitei societati a derulat diferite activitati comerciale. La data de 29 iunie 2004, acesta a ridicat trei topuri de facturi fiscale (150 de bucati), pe care le-a pus in circulatie in numele firmei „Silocer”. Investigatiile realizate releva ca intr-un singur an, din 2003 pana in 2004, au fost ridicate in total 300 de facturi fiscale, dintre care o parte (63 de facturi) se regasesc in tranzactiile cu cereale catre firma „Infadres”. Numele lui Brediceanu apare insa si intr-o alta „ecuatie” interesanta: „Silocer”-„Componagra”. Coincidenta sau nu, aceasta din urma firma, SC „Componagra” SRL Bazosu-Vechi (judetul Timis), pentru care Brediceanu efectua acelasi tip de operatiuni cu cereale, cedeaza si ea actiunile unei terte persoane exact in ziua (28 decembrie 2004) in care se realizeaza transferul de actiuni si la „Silocer”.

Patron cu sapte condamari la activ?

Surse din politia timiseana nu exclud ca Laszlo Csibi sa fi fost folosit in afacere doar cu numele. Asta intrucat in evidentele organelor in drept apare un individ cu acelasi nume si date de identificare, implicat inainte de anul 2000 in furturi din masini. Potrivit IPJ Timis, acesta are la activ nu mai putin de sapte condamnari pentru astfel de furturi si a fost eliberat conditionat in decembrie 1999.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă