» Vamile constantene sunt bombardate cu bunuri de contrabanda de retelele internationale.
» Valoarea marfurilor confiscate in aceasta luna echivaleaza cu suma totala estimata in anul 2006.
mizand pe privilegiile acordate o data cu aderarea la Uniunea Europeana, Portul Constanta a devenit tinta retelelor internationale de bunuri de contrabanda. Astfel, dupa ce anul trecut frontiera de la Marea Neagra a fost testata in mod sistematic cu containere incarcate cu marfa contrafacuta, anul acesta, o data ce s-au familiarizat cu procedurile de control, filierele au incercat sa dea lovitura. Specialistii spun ca Romania a atras atentia acestor grupari din cauza pozitionarii strategice. Rolul pe care infractorii urmau sa il atribuie portului constantean a fost anticipat de autoritati, seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta, comisar-sef Adi Octavian Toba, declarand ca, comparativ cu celelalte structuri, ca urmare a gradului ridicat de complexitate din punctul de vedere al varietatii tipurilor de frontiera, in special porturile maritime, politistii de frontiera constanteni au avut de indeplinit masuri suplimentare, Uniunea Europeana trimitand in control nu mai putin de sase comisii de evaluare. In lupta dusa pentru protejarea drepturilor de proprietate intelectuala, in vederea neutralizarii comertului cu produse contrafacute, in 2006, in punctele de trecere a frontierei aflate in responsabilitatea IJPF Constanta au fost confiscate bunuri a caror valoare a fost estimata la peste 30 de milioane de lei. Totodata, in urma acestor masuri, au fost descoperite 29 de cazuri de migratie ilegala, au fost anihilate 14 retele de trafic de carne vie, iar peste 10 kilograme de heroina pura au fost gasite la bordul unei nave. In urma verificarilor si supravegherilor efectuate, anchetatorii spun ca, asa cum era de asteptat, principala tara de provenienta a acestor materiale contrafacute este China. Dupa ce anul 2007 a debutat cu diverse capturi de incaltaminte si imbracaminte contrafacuta, la inceputul lunii trecute, oamenii legii au interceptat planul primei retele organizate care urma sa puna la incercare granita UE.
Pod intre China si Germania
Pentru decapitarea intregii organizatii, politistii de frontiera au colaborat atat cu autoritatile din alte state, cat si cu lucratorii Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si vamesii constanteni. Din informatiile adunate reiesea faptul ca o cantitate impresionanta de marfa de contrabanda urmeaza sa fie importata in Romania din China. Mai mult de atat, anchetatorii au stabilit ca destinatia finala urmeaza sa fie o tara din Europa de Vest, respectiv Germania. Mergand pe acest fir, la data de 16 aprilie 2007, autoritatile au instituit consemn asupra a 13 containere sosite in Portul Constanta Sud Agigea la bordul navei Lircay, sub pavilion Hong-Kong, si au asteptat prezentarea delegatilor. Cateva saptamani mai tarziu, politistii au retinut doi barbati care s-au prezentat cu actele de insotire a marfii. Astfel, in prezenta acestora, vamesii au trecut la efectuarea unui control fizic amanuntit. Nu mica a fost surpriza cand in aceste containere, in spatele unor capace de imbracaminte, au fost descoperite peste 130.000 de perechi de pantofi contrafacuti. Din cercetarile efectuate in acest caz a reiesit ca cei doi administratori din Mures au fost contactati de cateva cunostinte din Gemania care le-au propus sa se ocupe de formalitatile vamale si ulterior sa transporte containerele avand in vedere ca aveau o firma de transport. La scurt timp, un cetatean chinez le-a transmis o parte din documentele de insotire a marfii. Valoarea acestora a fost estimata la peste sase milioane de euro.
Astfel, in doar cateva saptamani de cercetari, oamenii legii constanteni au confiscat bunuri a caror valoare totala se apropie de intreaga cantitate retinuta pe intreaga perioada a anului 2006. La mai putin de o saptamana de la aceasta operatiune, vamesii si politistii de frontiera au descoperit inca doua containere venite pe numele celor doi administratori mureseni, in care au fost gasite bunuri de contrabanda estimate la peste un milion de euro. Cu toate acestea, specialistii spun ca marfa retinuta in aceasta luna este doar inceputul. Ei au mentionat ca se asteapta ca, pe perioada verii, numarul transporturilor ilegale cu diverse articole de imbracaminte si incaltaminte ce vor ajunge in Portul Constanta sa se dubleze.
» Proiectul "Trident"
Pentru prevenirea si combaterea traficului prin Portul Constanta, politistii de frontiera au demarat proiectul "Trident", lansat impreuna cu Autoritatile Vamale si cu specialisti din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie. Formarea acestei grupari are ca scop centralizarea informatiilor in vederea descoperirii mult mai rapide a ilegalitatilor in urma analizelor de risc.
Adrian Burcea, purtator de cuvant IJPF Constanta
SPECIALISTUL
» Expertize de specialitate
Intreaga cantitate de marfa retinuta pana in momentul de fata, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1383/2003 si a Legii nr. 344/2005, privind unele masuri pentru asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala, a fost trimisa spre expertizare. Totodata, in baza sistemului de colaborare instituit cu Autoritatea Vamala, se va acorda o atentie deosebita importurilor din tari cunoscute ca producatoare de bunuri susceptibile a fi contrafacute. Cu toate acestea, numarul de controale nu va incalca normele impuse de Uniunea Europeana privind timpul de stationare in punctele vamale a containerelor.