5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialFestivalul "Mozart" de Transilvania, la a XVI-a editie

Festivalul „Mozart” de Transilvania, la a XVI-a editie

Festivalul Mozart de la Cluj a ajuns la cea de a XVI-a sa editie, in ciuda dificultatilor tehnice sau de natura financiara. Spectacolul de deschidere a avut loc vineri, de la ora 19.00, la Casa de Cultura a Studentilor, cu un program Mozart cu Simfonia in Mi bemol major KV 184 si Concertul pentru pian si orchestra in Do major, KV 467, sub bagheta dirijorului Ferencz Gabor, de la Berlin, si cu concursul pianistei austriece Cordelia Hoeffer.
Organizat de Societatea Romana „Mozart”, festivalul se vrea o replica la nivelul Transilvaniei a manifestarilor muzicale intitulate „Saptamana Mozart” ce se desfasoara anual la Salzburg, in Austria, orasul natal al celebrului compozitor. Diferenta este, dupa cum a spus presedinta Societatii Romane „Mozart”, Adriana Bera, ca la Salzburg, austriecii aniverseaza in luna ianurie nasterea compozitorului, iar la Cluj, romanii, prin acest festival, comemoreaza, in decembrie, moartea lui Mozart.
Desfasurat sub patronajul Ambasadei Austriei din Romania, manifestarea din capitala Ardealului a fost intotdeauna onorata de prezenta diplomatilor austrieci acreditati la Bucuresti. Actualul ambasador al Vienei in Romania, Christian Zeilleissen, a fost prezent la concertul cameral de luni, de la Sala Studio a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima”, unde Cvartetul „Voces” din Iasi si oboistul clujean Aurel Marc au sustinut un recital din creatia mozartiana.
„Din pacate pentru noi este ultimul an cand ambasadorul Zeilleissen ne onoreaza cu prezenta lui, din cauza ca mandatul lui in Romania se termina”, a adaugat Adriana Bera. Ea a mai spus ca festivalul este organizat pe doua sectiuni, una competitionala, de interpretare – anul acesta este dedicat cvartetelor de coarde – precum si sectiunea concertistica, la care sunt invitate personalitati europene ale muzicii clasice.
Premiul 1 a fost obtinut de cvartetul clujean alcatuit din Ana Bogatila, Razvan Ionut Dumitru, Marcel Camenita si Zsolt Torok. De asemenea, in fiecare an sunt organizate si cursuri de maiestrie, la care participa nume de marca ale muzicii simfonice internationale. Anul acesta cursurile vor fi sustinute de pianista Cordelia Hoefer, din Salzburg, Austria, si de violoncelistul Goetz Teutsch din Berlin, originar din Sibiu.
Dintre personalitatile invitate in festival il mai amintim si pe flautistul danez Toke Lund Christiansen, solist al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Nationale din Copenhaga.

Cele mai citite

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă