26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialFestivalul International "Lucian Blaga", la editia a XVI-a

Festivalul International „Lucian Blaga”, la editia a XVI-a

Ne mai desparte o zi plina pana cand, in 4 mai, la ora 10.00, la bustul poetului din fata Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca, va avea loc momentul inaugural al celei de a XVI-a editii a Festivalului International „Lucia Blaga”. Evenimentul a fost initiat si organizat, an de an, in luna mai, luna de nastere a acestui mare scriitor roman, de catre Societatea Culturala ce-i poarta numele.
Sunt editii care au dus la amplificarea fara seaman a exegezei blagiene, la studii si cercetari care au dezvaluit noi si noi fatete ale adancurilor unei opere de literare si filosofice de prim rang, inscris acum, cu litere de aur, in cultura romana. Sesiunile de comunicari ce se vor desfasura in plen si pe sectiuni vor aduce desigur noi contributii la cunoasterea in profunzime a acestei opere majore a lui Lucian Blaga.
Toate acestea vor fi agrementate si cu o serie de manifestari conexe precum un spectacol de teatru cu piesa „Ma joc cu voi asa cum doriti”, dupa textele lui Lucian Blaga, spectacol interpretat de Elena Ivanca si pus in scena de Anca Daniela Mihut, in 4 mai; un recital de poezie in ambianta Muzeului de Arta, ce va avea loc in 5 mai, intre orele 10.00-13.30; si tot vineri, se va deschide expozitia de desen si grafica ale Laurei Poanta, in aceeasi ambianta, in completarea recitalului de poezie.
Totodata, va avea loc vernisajul unei expozitii de pictura cu lucrarile lui Gavril Gavrilas, vineri, de la ora 15.30, la Biblioteca Judeteana „Octavian Goga”; ca apoi, la ora 16.00, sa fie programata o intalnire cu Philippe Jones din Belgia si lansarea volumului acestuia, intitulat „Proze”.
In acelasi cadru urmeaza dezbaterea „Literatura romana-literatura italiana. Conexiuni”, cu invitati din Italia, moderator fiind Doriana Unfer. Iar ca un final inalt al manifestarilor, tot vineri vor fi decernate premiile festivalului, iar sambata mai are programata o excursie cu participantii pe frumoasa vale a Draganului in Apuseni. Totodata, luni, Casa Radio Cluj va transmite in direct, la ora 20.00, lieduri de Sigismund Toduta, pe versurile marelui poet.
Festivalul va fi o adevarata incununare a spiritului blagian in lumea Transilvaniei a anului 2006.

Cele mai citite

Neamț: Un bărbat a murit în incendiul pe care chiar el l-a provocat

Tragedie în Neamț. Un bărbat a murit într-un incendiu pe care chiar el l-a provocat, pe un teren din comuna Dragomireşti, transmite B1Tv. Tragedia a...

Erdogan acuză Israelul că pregătește un „genocid” în Liban

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Israelul că pregăteşte un "genocid" în Liban, denunţând "atacuri brutale" împotriva Hezbollah care au costat vieţile...

Armata israeliană a lovit din nou fieful Hezbollah din Beirut

Armata israeliană a anunţat sâmbătă după-amiază o nouă lovitură asupra fiefului Hezbollah din Beirut, la o zi după un puternic bombardament asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă