» Festivalul International de Jazz Transilvania 2007, desfasurat la Cluj vreme de cinci zile, s-a incheiat duminica seara cu un concert de muzica idis-poloneza si frantuzeasca etnica
"A fost o toamna a jazzului foarte lunga", a sintetizat, intregul eveniment petrecut vreme de aproape o saptamana la Cluj, directorul Institutului Polonez de la Bucuresti, Roland Chojnacki, unul din partenerii Festivalului International de Jazz Transilvania 2007.
Aproape 2000 de spectatori au umplut salile de concert si cluburile integrate in circuitul festivalului, iar incasarile din bilete au contorizat 200 de milioane de lei vechi.
Dar nu in cifre ar trebui analizat un astfel de eveniment muzical, care aduce Cluj-Napoca pe harta internationala a muzicii jazz.
Aproximativ 1000 de invitati speciali si muzicieni de renume din Romania, SUA, Belgia, Franta, Canada, Polonia, Cehia, Germania, Olanda, Suedia si Ungaria au impanzit orasul in ultimele zile, intr-o atmosfera de melodicitate pura de o extraordinara calitate.
"Exista un spirit care se transmite", a concluzionat in timpul unui concert maestrul Johny Raducanu, de altfel absolvent al liceului de muzica din Cluj-Napoca, la sectia contrabas.
Aceasi perpetuare a boemiei si a bunei dispozitii obtinute prin savurarea intensa a muzicii a remarcat-o si jazzman-ul Harry Tavitian care a concertat in duet cu percutionistul maghiar Csaba Cserey.
Atat organizatorii, cat si invitatii au concluzionat insa ca stalpul jazz-ului din orasul universitar Cluj-Napoca este profesorul si speologul Iosif Viefmann.
Formatia poloneza The Jazzish Quintet si Andre Ochodlo au inchis, ieri seara, o saptamana de vis cu un concert dedicat muzicii evreiesti poloneze.