27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialFC Farul - radiografia unui eşec

FC Farul – radiografia unui eşec

Echipa de pe litoral a pornit la drum cu obiective îndrăzneţe, dar a terminat în genunchi.

Liga a II-a la fotbal s-a încheiat. Echipele promovate se ştiu, iar celelalte formaţii care au avut ca obiectiv accederea în prima divizie trag linie şi analizează ce a mers şi ce nu în stagiunea recent încheiată. Printre acestea se numără şi F.C. Farul. Formaţia de pe litoral a avut ca obiectiv promovarea în Liga I. Marinarii au terminat, însă, departe de podium, mai exact pe locul opt,  la 18 puncte de promovare.

Fotbaliştii au început sezonul cu gânduri mari şi cu tehnicianul Marian Pană pe bancă. Rezultatele au fost decente în primele runde. Primele două meciuri au fost încheiate la egalitate, cu F.C.M. Bacău şi Viitorul Constanţa. Iar prima victorie a venit în runda cu numărul patru, când echipa de la malul mării reuşea să învingă pe Astra II Giurgiu, cu scorul de 2-1. A urmat un egal spectaculos, 4-4, la Otopeni, după care un nou succes, 2-1 cu Victoria Brăneşti. Iar al doilea derbi local, cel cu Săgeata, a fost încheiat, de asemenea, la egalitate. Astfel, după un sfert de campionat, marinarii pierduseră un singur joc şi se aflau pe locul 6, la doar trei puncte de promovare.

Dezastrul a început în etapa a XIII-a

Partea a doua a turului de campionat a adus însă evenimente nedorite de către fanii echipei alb-albastre. Dezastrul a început în etapa a XIII-a, înaintea căreia Farul se afla, în clasament, pe acelaşi loc şase. În acea rundă constănţenii au jucat contra celor de la F.C. Snagov şi au condus, la pauză, cu scorul de 3-0. Dar în final s-a terminat 3-3, rezultat ce a declanşat haosul. Au fost acuze că patronul Giani Nedelcu ar fi intrat în vestiar şi i-ar fi lovit pe jucători. Iar patru dintre titulari, unii dintre cei mai experimentaţi, printre ei Liviu Ştefan şi Ştefan Ciobanu, au fost excluşi din lot.

Cum un necaz nu vine niciodată singur, egalului catastrofal cu F.C. Snagov i-a urmat un nou rezultat de coşmar, 0-4 la Mangalia, cu Callatis. Cireaşa de pe tort a fost pusă de C.S.M. S. Iaşi, în ultima etapă a turului, moldovenii plecând de la Constanţa cu toate cele trei puncte. Astfel, marinarii au încheiat turul de campionat pe locul zece, la unsprezece puncte de promovare.

Optimism de primăvară

Iarna a adus multe modificări la Constanţa. Lotul a fost întinerit, iar pe bancă a fost adus optimistul Viorel Tănase, care credea că diferenţa până la promovare poate fi recuperată. Tehnicianul i-a molipsit şi pe jucători cu optimismul său, iar în jocurile de pregătire rezultatele nu au întârziat să apară. Farul a reuşit să se pregătească în cele mai bune condiţii şi, teoretic, acest lucru trebuia să se reflecte şi în meciurile oficiale.

În startul returului, Farul a arătat diferit faţă de prima parte a sezonului. Mult mai ofensivă şi mai determinată, gruparea de pe litoral a reuşit patru etape excelente, în care a obţinut opt puncte. Runda cu numărul 20 aducea şi prima înfrângere a lui Viorel Tănase. Se întâmpla chiar pe propriul teren, cu C.F. Botoşani. Două runde mai târziu, Farul remiza cu Săgeata Năvodari şi speranţele tehnicianului se spulberau. Acesta nu a mai avut susţinerea conducerii şi a decis să plece şi el.

Schimbare de antrenor

Astfel pe banca marinarilor a trecut simbolul echipei, Ion Barbu. Fără a mai avea un obiectiv fix, acesta s-a decis să lucreze la viitor şi să promoveze în lot o serie de tineri, pe care se poate baza în următorul sezon. Cu Barbu la cârmă, Farul nu s-a făcut de râs şi chiar a reuşit jocuri bune, cum ar fi succesul cu 4-1 în faţa celor de la Gloria Buzău. În cele din urmă, constănţenii au reuşit să încheie departe de obiectiv, dar şi de retrogradarea care, la un moment dat, era mai aproape decât promovarea. Pentru sezonul următor se anunţă, din nou, obiective măreţe. Nu este exclus şi faptul ca echipa să-şi schimbe proprietarul, Giani Nedelcu fiind dispus să vândă pachetul majoritar de acţiuni.  

Învinşi pe final

 O altă echipă a judeţului care a sperat la promovare a fost Săgeata Năvodari. Gruparea constănţenă a fost în grafic tot turul de campionat, când a ocupat mai mereu locul secund, poziţie promovabilă. Totuşi, în iarnă au intervenit problemele financiare, iar echipa nu a făcut pregătirea specifică. Mai mult, tehnicianul Constantin Gache a plecat la Delta Tulcea. Locul lui a fost luat de Aurel Şunda, care însă nu a putut face minuni. Săgeata a încheiat sezonul pe locul 4, dar se poate lăuda cu cel mai prolific cuplu de atacanţi din Liga a II-a, Chiţu şi Zaharia marcând împreună 30 de goluri.

Cele mai citite

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...
Ultima oră
Pe aceeași temă