10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialFata nevazuta a "Primarului anului 2005"

Fata nevazuta a „Primarului anului 2005”

Orasul Moldova Noua are singurul edil din judetul Caras-Severin care a fost laureat vreodata cu titlul de „Primar al anului 2005”. Fost lider sindical, devenit ulterior om politic, Matei Lupu (PSD) a primit aceasta distinctie din partea Asociatiei Oraselor din Romania, pentru activitatea depusa in 2005, la adunarea acestei asociatii, derulata, in perioada 21-23 martie, la Sinaia.
Dupa primirea titlului, edilul a declarat ca sigur nu a primit aceasta recompensa din motive politice, ci pentru performantele inregistrate in functia din fruntea Primariei orasului carasan, pe care il pastoreste pentru al doilea mandat consecutiv. Un alt motiv de care crede primarul ca s-a tinut cont la decernarea premiului l-ar fi reprezentat implicarea sa intr-un proiect transfrontalier cu Serbia si Muntenegru, alaturi de infratirea cu localitatea sarba Veliko Gradiste.
Pentru caraseni, insa, numele lui Matei Lupu se leaga de cateva scandaluri locale, care vizeaza implicarea in afaceri cu Primaria a unor firme ale sotiei edilului sau chiar nerespectarea statutului de zona protejata a Ostrovului de pe Dunare, unde primarul din Moldova Noua ar fi permis construirea mai multor case fara autorizatiile prevazute de lege.

Afaceri in familie cu patrimoniul public

Serviciul Public de Calatori care apartinea Primariei Moldova Noua a fost desfiintat la 13 ianuarie, anul acesta. S-au gasit atunci voci care sa afirme ca actiunea a avut un singur scop: inlesnirea patrunderii pe piata a firmei care apartine pe jumatate sotiei primarului, „Alin Ð Alma” SRL. Speculatii sau nu, in perioada trecuta de atunci pana astazi, societatea a ajuns sa fie singurul transportator autorizat din zona.
Intr-o sedinta ulterioara a Consiliului Local a fost aprobata concesionarea spatiului care a apartinut fostului serviciu de transport public de calatori tot catre „Alin – Alma” SRL. Concesiunea a fost stabilita pentru 25 de ani (fata de cei 49 solicitati), perioada in care terenul nu va putea fi inchiriat sau concesionat catre terti.
Surse locale sustin ca o alta societate in care sotia primarului detine jumatate din actiuni, „GLT Bella Rosa” SRL, a ajuns, in februarie 2006, sa aiba contul blocat de catre DGFP din cauza datoriilor neachitate fata de bugetul local. Primarul a negat, insa, orice amestec in aceste povesti, punand toate acuzele pe seama unor „lucraturi politice”.

Constructii ilegale in Ostrov

Cel mai rasunator scandal pe plan local in care este implicat numele lui Lupu vizeaza Ostrovul de la Moldova Noua, aflat cam la jumatatea Dunarii, intre malurile romanesc si sar-besc ale fluviului. Primarul a facut eforturi mari sa includa locatia in intravilanul orasului Moldova Noua. Desi Ostrovul nu e cuprins in intravilan, edilul a concesionat terenuri in zona pentru constructii.
Toate aceste concesiuni s-au realizat prin hotarari ale Consiliului Local, inca de anul trecut. Nici una dintre hotarari nu a fost atacata in instanta de contencios-administrativ pentru lipsa documentatiei de urbanism de catre prefectul judetului de la acea vreme. La finele anului 2005 erau 400 de asemenea concesiuni.
Neinclus in actele autoritatilor de la Moldova Noua, Ostrovul este cuprins, insa, prin HG 2151/2004, in Parcul Natural Portile de Fier, fiind considerat „Aria de protectie speciala avifaunistica zona umeda Ostrov – Moldova Noua”. Inca din vara anului trecut, la solicitarea Primariei privind includerea Ostrovului in intravilanul orasului, conducerea Parcului Natural Portile de Fier s-a opus, considerand ca, potrivit legii, sunt interzise constructiile de orice fel in zonele de conservare speciala pe care le are in administratie.

Cele mai citite

Joburi care vor dispărea treptat: secretare, casieri, servicii poștale, vânzători de bilete

Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, România înregistrează un număr de peste 460.000 de șomeri În anumite regiuni ale țării, rata...

România achiziționează un sistem avansat anti-drone de 60 de milioane de dolari

Sistemul oferă o imagine aeriană completă și capabilități avansate de atac electronic România va cumpăra un sistem de luptă anti-drone în valoare de 60 de...

Amenzi rutiere trimise acasă: Sistemul e-SIGUR, implementat deja pe trei drumuri din România

Poliția Română a lansat sistemul e-SIGUR, care permite sancționarea șoferilor ce depășesc limitele de viteză fără a mai fi opriți în trafic. Camerele radar mobile...
Ultima oră
Pe aceeași temă