Arhitecţii dobrogeni din cadrul Ordinului Arhitecţilor au deschis, ieri, pentru publicul constănţean, o expoziţie inedită, intitulată „Cazinoul Constanţa, o istorie în imagini”.
Pentru a marca istoria Cazinoului, Ordinul Arhitecţilor – filiala Constanţa a organizat o expoziţie intitulată „Cazinoul Cons-tanţa, o istorie în imagini”. Deschiderea ei a avut loc ieri şi a reunit, în Sala Remus Opreanu a Prefecturii, constănţeni de toate vârstele, oameni de cultură, alături de arhitecţii care au lucrat la acest proiect. „Nu am pus fotografii actuale în expoziţia privind evoluţia Cazinoului. Am încercat să păstrăm ceea ce este frumos din Cazinou”, a spus prefectul Constanţei, Claudiu Iorga Palaz.
Amintiri despre Cazinou
Cetăţenii oraşului, îndeosebi cei de vârsta a treia, şi-au adus aminte cu emoţie de celebrul edificiu de altădată privind faleza devenită loc de promenadă, spaţiu unde se etalau toaletele la modă sau terasa dinspre mare a Cazinoului. Cele câteva panouri pregătite special pentru a marca evoluţia Cazinoului de la 1873 până astăzi au surprins plăcut vizitatorii expoziţiei prin fotografiile de detaliu ale interioarelor clădirii, construită în stilul Art-Nouveau, inaugurată pe data de 15 august 1910. Arhitecţii constănţeni au cuprins laolaltă documente şi planurile edificiu-lui, devenit un simbol al Cons-tanţei. De asemenea, expoziţia reuneşte acte de la Arhivele Statului Constanţa, copii după proiectele de la Institutele de Proiectări din Constanţa, fotografii şi cărţi poştale de la colecţionari, copii după ziarele vremii dinainte şi după primul război mondial, perioada interbelică şi chiar din era comu-nistă. „Dintotdeauna acest Cazinou a fascinat, indiferent ce utilitate a avut. Imaginile din interior sunt deosebite, cu acele scări şi candelabre strălucitoare. Cazinoul a fost şi trebuie să rămână un reper al oraşului”, ne-a spus un constănţean.
Lucrări de restaurare şi modernizare
Cazinoul din Constanţa a avut o istorie zbuciumată. Clădirea a avut trei planuri de fundaţii, iar faţada a fost refăcută în funcţie de cerinţele vremii, dar şi ale arhitecţilor. Puţini ştiu că, la început, clădirea a fost destul de simplă şi adăpostea doar un bufet, restul erau săli de joc, săli de lectură şi altele. Clădirea actualului Acvariu constănţean a fost primul restaurant al Cazinoului, făcut de Daniel Renard, primul care a proiectat această clădire. Încet, încet, Cazinoul s-a extins pe toate laturile. Au venit tot felul de arhitecţi care au propus restaurante, bucă-tării, depozite. Subsolul a fost decapat, s-a montat centrală termică, astfel că în 1914 Cazinoul a devenit un reper al ora-şului. Pe de altă parte, schim-bările din administraţia locului şi-au pus adânc amprenta asupra edificiului. Cum se schimba culoarea politică în Dobrogea, cum se schimba şi arhitectul, care venea cu o altă viziune de reamenajare.
„Constanţa a avut încă două cazinouri”
De-a lungul timpului, arhitecţii au fost extrem de atenţi atunci când au redat ornamentele spe-cifice stilului Art Nouveau. De asemenea, s-au gândit ca edificiul să aibă cea mai inspirată poziţie în spaţiul cultural al oraşului. „Am încercat să fac o istorie a clădirii, pornind din 1878, când administraţia româ-nească a preluat Dobrogea, şi până în zilele noastre. E interesant de văzut, parcurgând aceas-tă expoziţie, că oraşul nostru Constanţa a avut încă două cazinouri. Primul era lângă Farul genovez, o construcţie precară din lemn, care a fost însă dărâ-mată în 1892 şi preluată de un alt cazinou, situat în dreptul Casei Cănănău, fostul Consulat Chinez. Aceasta a fost o construcţie destul de mare, avea terase frumoase spre mare, însă edilii oraşului, în 1903, şi-au pus pro-blema lărgirii bulevardului Elisabeta, a falezei Constanţa, cu încă 50 m, pe care i-a luat din mare, şi cu această ocazie s-a pus problema să avem un nou Cazinou, o construcţie durabilă”, a povestit arhitectul Radu Cornescu.
Din ianuarie începe reabilitarea
Astăzi, Cazinoul din Constanţa se află într-o degradare totală. Geamurile sunt sparte, porumbeii îşi fac veacul înăuntru, iar pictura murală este distrusă. Constănţenii aşteaptă să vadă dacă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, cel care a preluat clădirea, va reuşi să o pună pe picioare. În acest context, prefectul Palaz a anunţat, ieri, că în următoarea perioadă, cal târziu până la sfârşitul anului, ministerul de resort va aloca suma necesară reabilitării Cazinoului. „Sunt convins că din ianuarie se va începe lucrul la acest obiectiv, aşa cum a promis Elena Udrea”, a spus prefectul. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai anunţat că, în acest an, la 1 decembrie, va fi lansată şi o carte despre evoluţia Cazinoului.