18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialFarul şi Viitorul, dezamăgirea şi speranţa fotbalului constănţean

Farul şi Viitorul, dezamăgirea şi speranţa fotbalului constănţean

Viitorul Constanţa a readus fotbalul de la malul mării în eşalonul de elită şi a făcut-o cu succes, lucru ce nu se poate spune despre Farul.

În anul 2009, FC Farul retrograda din Liga I. Tot atunci se înfiinţa şi Viitorul Constanţa, echipa de seniori a Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi”. Marinarii şi-au continuat drumul descendent, în timp ce Viitorul a urcat în fiecare an. În 2012 s-a întâmplat inevitabilul. Echipa patronată de Hagi a terminat pe primul loc în ierarhia eşalonului secund şi şi-a câştigat dreptul de a se duela cu granzii fotbalului românesc, în Liga I.

Evoluţiile echipei antrenate de Cătălin Anghel nu au fost dintre cele mai bune, dar au existat partide care au adus echipa de pe litoral în prim-plan. Unul dintre aceste jocuri a fost cel de la Cluj, unde Viitorul a reuşit să învingă, scor 1-0, chiar pe campioana CFR din localitate. Bilanţul total al turului plus două jocuri din retur nu este unul extraordinar. Constănţenii nu au câştigat decât patru jocuri din 19, dar au remizat în nouă partide şi au pierdut doar şase. Punctajul aferent acestor rezultate o duce pe Viitorul pe locul 11 în ierarhia Ligii I. Gruparea de pe litoral este cea mai bine clasată echipă nou-promovată. Totodată, la startul sezonului, oficialii constănţenilor au anunţat că obiectivul acestei stagiuni îl reprezintă menţinerea în primul eşalon şi clasarea între primele 10 echipe ale competiţiei. Faţă de acest obiectiv pe Viitorul o despart doar trei puncte, adică un meci câştigat.

Un alt obiectiv, deja îndeplinit, îl reprezintă transferul lui Gabriel Iancu. Atacantul care a marcat 6 goluri pentru Viitorul a semnat cu Steaua şi a adus în conturile clubului lui Hagi 500.000 de euro. Acesta este practic şi scopul echipei Viitorul. Echipa trebuie să promoveze jucători creaţi de Academie, pe care apoi să îi vândă la echipe mai mari. Iancu a fost primul jucător vândut pe o sumă considerabilă şi este de aşteptat ca, până la reluarea campionatului, şi alţi jucători să părăsească gruparea de pe litoral.

Cel mai negru an pentru Farul

Echipa fanion a judeţului rămâne FC Farul, în ciuda performanţelor Viitorului. Marinarii au însă probleme mari. Ei nu au reuşit să promoveze, au rămas în eşalonul secund şi au avut o primă parte de sezon 2012/2013 execrabilă. Constănţenii au câştigat doar trei partide şi sunt pe ultimul loc în clasamentul seriei I din Liga a II-a. Parcursul slab a determinat un lucru inedit în fotbalul românesc. Întreaga conducere administrativă a echipei de pe litoral şi-a dat demisia. De club se mai ocupă acum doar patronul Giani Nedelcu şi antrenorul Alin Artimon, cei doi având ca obiectiv salvarea echipei de la dezastru şi de la retrogradarea în Liga a III-a.

4 meciuri din 19 a câştigat Viitorul, dar a încheiat nouă partide la egalitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă