Constănţenii vor plăti şi în această iarnă 341,91 de lei pentru o gigacalorie, adică unul dintre cele mai ridicate preţuri din ţară (în Năvodari, de exemplu, preţul va fi în jurul a 150 de lei) . „Pentru gigacalorie va fi cel puţin la fel ca anul trecut, în sensul că preţul gigacaloriei nu s-a modificat, iar noi vom face subvenţia cel puţin la fel ca anul trecut, dacă nu cumva mai bine”, a spus ieri primarul Radu Mazăre. Acesta a spus că subvenţiile se vor acorda în funcţie de praguri de venituri, la fel ca anul trecut.
„Să vedem cum stăm, poate o să reuşim să creştem puţin din subvenţii, aşa cum sunt. Deci, repet, noi subvenţionăm în funcţie de venit, nu îi subvenţionez pe ăia cu Q7 şi cu Mercedes, să fie clar, îi subvenţionez pe oamenii care au într-adevăr nevoie, la fel ca anul trecut. Gigacaloria rămâne 341 lei, dacă nu o să mai crească Guvernul. Eu, din semnalele pe care le am, nu o să mai crească Guvernul”, a spus primarul.
Negocieri pentru preluarea CET-ului
Mazăre a mai spus că este în discuţii pentru a transfera CET-ul la Primărie şi pentru a face un pachet cu ajutorul căruia să găsească un investitor privat ca să diminueze preţul total al gigacaloriei. „Asta este preocuparea, dar până atunci trebuie să văd ce facem cu penalităţile. La Bucureşti se lucrează la aşa ceva şi noi suntem în pachet cu Bucureştiul. Să spunem că trecerea CET-ului, cu tot cu ştergerea penalităţilor, să fie după iarna asta, nu putem să transferăm acum, apoi să începem procedura de privatizare a lui cu primă condiţie furnizarea unei gigacalorii mai ieftine. Venind în subordinea noastră, trebuie să facem o energie termică de înalt randament”. Mazăre a mai spus că nu îl interesează neapărat ca CET-ul să fie în subordinea sa, ci ca gigacaloria să aibă un preţ mai mic. Realizarea unui nou CET a fost una dintre promisiunile de campanie ale edilului.
UAP vrea subvenţii pentru toată lumea
Marcel Dragu, preşedintele Uniunii Asociaţiei de Proprietari din judeţul Constanţa, a declarat că municipiul Constanţa este singurul în care gigacaloria nu este subvenţionată în mod unitar. Acesta a subliniat, de asemenea, faptul că preţul unei gigacalorii în Constanţa este unul dintre cele mai mari din întreaga ţară. În opinia sa, ar trebui ca subvenţia să fie acordată unitar. UAP s-a întâlnit cu zeci de cazuri de persoane cu venituri foarte mari care primesc ajutoare pentru că fie nu le declară, fie au bani la saltea. Dragu a mai spus că, deşi funcţionarii primăriei ar trebui să verifice 60% din dosare, practic acest lucru este imposibil.
Reprezentanţii RADET Constanţa au precizat că anul trecut au fost acordate subvenţii către 40.000 de beneficiari, adică jumătate din numărul celor branşaţi la sistemul centralizat de încălzire. Faţă de anul 2010, când subvenţia s-a acordat generalizat, primăria a făcut în 2011 o economie de circa 25%.
Subvenţii până la 95,5%
Primăria Constanţa a anunţat zilele trecute, printr-un comunicat postat pe pagina sa de internet, că va acorda acelaşi sprijin financiar persoanelor care au venituri reduse. Astfel, cei cu venituri de până la 155 de lei pe membru de familie vor primi o subvenţie de 95,5% din costul facturii, în timp ce familiile cu venituri de până la 1.500 de lei pe membru sau persoanele singure cu venituri de până în 1.800 de lei vor primi o subvenţie de 25%.