Consiliul Judetean Alba, primaria Municipiului Alba Iulia, Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Alba si Muzeul National al Unirii Alba Iulia organizeaza in perioada 23 octombrie – 6 noiembrie, expozitia temporara "Repere bibliofile din patrimoniul muzeului albaiulian (secolele XVI-XIX). La 500 de ani de la introducerea tiparului in Romania". Vor fi expuse 80 de tiparituri din patrimoniul muzeului albaiulian, extrem de valoroase, puncte de referinta in istoria culturii romane. Printre acestea se regaseste Noul Testament tiparit la Balgrad (Alba Iulia), in anul 1648, prima traducere a acestei carti sfinte in limba romana, lucrare considerata a fi temelia pe care s-a format, in secolele urmatoare, limba romana literara.
Sau, un alt exemplat extrem de rar, Biblia tiparita la Bucuresti in anul 1688, din initiativa domnitorul serban Cantacuzino, dar finalizata de succesorul acestuia, voievodul Constantin Brancoveanu, prima traducere integrala a Bibliei in limba romana. si nu in cele din urma, Biblia de la Blaj, cea mai importanta opera tiparita la Blaj, in 1795 de catre Samuil Micu, nepotul marelui episcop unit Ioan Inocentiu Micu-Klein, considerata drept o carte de capatai in evolutia limbii literare romane.
Biblia de la Blaj a fost reeditata de zeci de ori, de-a lungul secolelor iar variante ale acesteia sunt folosite si in prezent de catre Biserica Greco-Catolica si de catre Biserica Ortodoxa Romana. Manifestarea expozitionala isi propune sa marcheze implinirea a cinci secole de activitate tipografica pe teritoriul Romaniei (1508-2008).