16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialExpeditie "cu pluta" pe Mures, pentru promovarea turismului nautic

Expeditie „cu pluta” pe Mures, pentru promovarea turismului nautic

Peste 40 de participanti din mai multe judete ale tarii, dar si din strainatate, au plecat, marti, din municipiul Arad intr-o expeditie pe raul Mures, cu scopul de a promova turismul nautic. Participantii, veniti din Suceava, Harghita, Mures, dar si din Germania, Olanda, Italia si Ungaria, au luat startul de la Baza Nautica „Port Arthur” si vor strabate, timp de doua zile, peste 80 de kilometri.
Traseul cuprinde si Manastirile Bodrog si Bezdin, din judetul Arad, iar punctul final al expeditiei va fi in orasul de frontiera Nadlac. La actiunea „Sportul pentru toti – Arad” competitorii sunt imbarcati in caiace, canoe, barci utilitare sau de agrement, cu sau fara motor. „Organizarea celei de-a patra expeditii din acest an se inscrie in ideea valorificarii potentialului turistic al Luncii inferioare a raului Mures, precum si sensibilizarea in acest sens a autoritatilor din localitatile din judetul Arad, riverane Muresului”, a declarat secretarul Asociatiei Judetene „Sportul pentru toti”, Tiberiu Sigan.

Zona de agrement turistic

Potrivit sursei citate, expeditia reprezinta si un fundament pentru accesarea de catre ONG-uri si administratii locale a unor programe transfrontaliere de promovare a turismului nautic. O societate comerciala a inaintat deja Primariei Arad un proiect care vizeaza realizarea unei zone de agrement nautic pe un teren ce apartine statului si Regiei Autonome „Apele Romane”, situat pe malul stang al raului Mures, in aval de Podul Traian.
Beneficiarul proiectului, Asociatia Nautica Independenta „Port Arthur”, doreste sa amenajeze acolo peste 30 de case de vacanta si o zona pentru sport, cu toate dotarile. Noile constructii vor fi de tip containere pe piloni, la acestea adaugandu-se terenuri de sport, terase spre mal si debarcadere, dotare si acostare bac si debarcader spre Mures.
„Realizarea cladirilor preconizate consideram ca va avea un efect pozitiv la nivelul micro si macrozonal, caci se reglementeaza un teren viran, arhitectural si juridic, se construieste, deci se investeste, apare in zona o noua functiune, fara probleme ca mod de viata si integrare sociala. Din aceste motive sustinem aprobarea documentatiei PUD si consideram util a atentiona organele abilitate asupra existentei si destinatiei terenului liber. Definirea caracterului acestei zone, indeosebi pe tronsonul aval, pana la Podul Traian, ar fi in interesul si avantajul zonei de locuinte, dar si al proprietarului, Compania „Apele Romane””, a declarat arhitectul Ioan Darida, cel care a intocmit Planul Urbanistic de Detaliu pentru aceasta noua zona de agrement.
Un alt proiect este transformarea Muresului intr-un rau navigabil pe portiunea dintre municipiile Arad si Alba Iulia. Exista chiar un proiect de lege in acest sens, „Raul Mures de la frontiera la Alba Iulia”, care a fost deja avizat de Ministerul Mediului. Cu toate acestea, pana acum nu au fost identificate si sursele de finantare pentru a transforma Muresul pe teritoriul romanesc intr-un rau navigabil.

Cele mai citite

Ucraina se teme că Rusia spionează cu ajutorul Telegram și interzice aplicația

Ucraina a interzis utilizarea aplicației de mesagerie Telegram pe dispozitivele oficiale utilizate de oficiali de stat, personal militar și angajați importanți, deoarece consideră că...

Ludovic Orbul sau ratatul de serviciu

Tu te lauzi că Ludovicul înainte ți s-a pus?… Ce-l mâna pe el în luptă, ce-a voit acel exclus? Cam așa ar suna acum versurile...

Victorie răsunătoare pentru echipa lui Xavi Pascual în Liga Campionilor!

Fostul antrenor dinamovist Xavi Pascual a obținut o victorie impresionantă la cârma echipei Veszprem, învingând PSG cu scorul de 41-28 în grupele Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă