» Exercitiul de protectie si prevenire a unui accident nuclear la centrala de la Cernavoda a fost ignorat de populatie.
» Locuitorii orasului au fost deranjati ca nu si-au putut face cumparaturile la timp.
» In cazul unui accident, autoritatile spun ca vor interveni in forta pentru evacuraea zonei contaminate.
Amplasarea unei centrale nucleare in orasul in care traiesti are si beneficii (platesti curentul mai ieftin), dar si dezavnantaje. Printre acestea se numara faptul ca, cel putin o data la patru ani, dupa cum cer normele internationale in domeniu, trebuie organizat un exercitiu de protectie si interventie in caz de accident nuclear. Un astfel de eveniment, intitulat Axiopolis 2009, care a inceput pe 19 octombrie si se termina astazi, a dat peste cap viata locuitorilor din Cernavoda. Stresati din cauza faptului ca un simplu drum la piata dura de doua sau trei ori mai mult decat de obicei, majoritatea acestora nu au conlucrat cu autoritatile. "Sunt si factori receptivi, si factori care ignora aceste exercitii. Categoria celor din urma depaseste 75%", a declarat, ieri, generalul de brigada Nemes Liviu Viorel, prim-adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.
"In loc sa ma duc la piata, stau 20 de minute sa se termine exercitiul", au spus oamenii, care au fost nevoiti sa participe la evacuarea orasului pe cai rutiere, fluviale si aeriane. "In Japonia exista un cult pentru astfel de exercitii", a spus cu regret generalul Nemes. El si-a exprimat si dorinta ca, odata, si romanii sa ajunga la acelasi grad de constientizare, dar vocile din sala ale specialistilor l-au contrazis, pe infundate: "Niciodata". Cu toate acestea, o raza de speranta exista. Reprezentantul IGSU spune ca cel mai bine s-au comportat la acest exercitiu copiii: "De multe ori copilul se duce acasa si ii intreaba pe parinti de ce nu se protejeaza".
Chiar daca populatia accepta sau respinge astfel de simulari, expertii in protectia si interventia in caz de accident nuclear nu tin cont de parerea oamenilor de rand. "Noi nu ne bazam pe modul in care raspunde populatia.
Noi recomandam, dar cand ne luptam cu fiecare secunda, pe teren contaminat, vom actiona chiar prin masuri luate in forta, pentru evacuare, pentru a reduce riscul victimelor", a precizat generalul Nemes. Pentru specialistii in domeniu, experienta Cernobal este inca vie in minte si adusa in discutie in cazul fiecarui exercitiu. Reprezentantul IGSU a declarat insa ca nu e nici un pericol, pentru ca inca de la instalarea reactorului 1 au fost indeplinite cerintele obligatorii de securitate. "In situatii reale, lucrurile difera", a atras insa atentia Yusuf Gulay, reprezentantul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica. "Cele mai mari probleme incep acum, la trei zile dupa accident, cand trebuie instituite masurile pe termen lung", l-a completat Pavel Tishakov, reprezenantul Autoritatii Norvegiene de Protectie Impotriva Radiatiilor. In cazul Constantei, trebuie luate in vedere repercusiunile asupra turismului si a domeniului viticol.