Conflictul interetnic dintre romani si rromi izbucnit acum 12 ani din localitatea mureseana Hadareni, in care patru persoane au murit, pare ca nu se mai termina. Dupa ce Statul Roman a fost obligat la CEDO sa ii despagubeasca cu sume de mii de euro pe rromii ale caror case au fost incendiate atunci, ieri s-a instaurat o noua stare de tensiune. Aceasta, ca urmare a descinderii in localitate a unui executor judecatoresc, care a venit sa puna sub sechestru a bunurile mobiliare si imobiliare ale romanilor care au incendiat casele tiganesti in septembrie 1993.
Pentru ca situatia sa nu scape de sub control, in sat au fost aduse insemnate forte de ordine, politisti, jandarmi si luptatori DIAS. Localnicii s-au revoltat inca de dimineata, cand o parte a proprietarilor caselor sechestrate erau decisi sa puna din nou mana pe topoare in cazul in care vor ajunge in strada, iar altii au amenintat ca se vor sinucide. „Nimeni nu ne intreaba daca mai putem trai cu tiganii in sat. Ne fura, ne ameninta si tot noi trebuie sa platim. Eu daca raman in drum, ma si arunc in Aries. Nu mai are rost sa traiesc”, a declarat unul dintre cei condamnati pentru distrugere, Vasile Budean.
De asemenea, Maria Bucur, a carui sot condamnat a decedat intre timp, sustine ca, desi a achitat in urma cu cateva saptamani intreaga suma de 210 milioane de lei, i s-a pus sechestru pe toata averea. Motivul pentru care familia Bucur risca sa ramana fara bunuri, desi a platit, este acela ca sentinta pronuntata in primavara acestui an de Inalta Curte de Casatie si Justitie este in solidar. Mai precis, suma trebuie platita integral, toate partile raspunzand in egala masura, indiferent daca au achitat sau nu o cota parte.
In urma conflictului din septembrie 1993 de la Hadareni au fost incendiate 13 case ale etnicilor rromi, iar patru persoane au decedat, trei dintre acestea fiind arse de vii in propriile locuinte. Cinci persoane au fost condamnate pentru omor, iar alte 10 au fost obligate sa plateasca daune materiale si morale, in valoare totala de peste 1,5 miliarde de lei. Intrucat banii nu au fost recuperati, decat de la familia Bucur, executorii judecatoresti au pus sechestru pe toate bunurile mobile si imobile a opt familii.
In zilele urmatoare, in localitate vor stationa o serie de echipaje ale Jandarmeriei si Politiei pentru a calma situatia, mai ales ca localnicii romani au spus ca nu mai exista nici o cale de impacare cu rromii. „Oamenii sunt nemultumiti, dar situatia este sub control. Cei 10 jandarmi care se afla la fata locului asigura protectia executorului judecatoresc. Noi participam cu forte la solicitarea Inspectoratului Judetean de Politie Mures, si impreuna cu aceasta participam la punerea in executare a hotararii judecatoresti. Este vorba de executarea silita a circa 10 familii. In caz de nevoie, vom suplimenta fortele”, a declarat seful Inspectoratului Teritorial de Jandarmi, colonelul Stelian Marius Bonteanu.
Sentinta a fost data in 27 februarie 2004 de catre judecatorii Curtii de Apel Targu-Mures si a fost mentinuta in luna mai a acestui an de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Prin aceasta s-au acordat victimelor constituite in parti civile despagubiri materiale in suma totala de 1,3 miliarde lei, precum si daune morale in valoare totala de 580 de milioane de lei.