7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialEşecul Maramureş Pass

Eşecul Maramureş Pass

Cardurile turistice oferă o serie de reduceri şi gratuităţi celor care vizitează judeţul.

 

Centrul Judeţean de Informare Turistică Maramureş a emis în ultimele 12 luni doar cu puţin peste 600 de carduri cu facilităţi turistice, îndeosebi destinate scurtelor vacanţe la sat. În timp ce autorităţile încearcă să prezinte iniţiativa drept un succes deosebit, reprezentanţii agenţiilor de turism spun că iniţiativa este un eşec răsunător, în condiţiile în care, în medie, doar două persoane pe zi lucrătoare au solicitat, un astfel de card.

„În principiu, iniţiativa este excelentă şi funcţionează cu succes într-o serie de destinaţii turistice cum ar fi Barcelona. Însă promovarea ei a fost egală cu zero. Nu ajunge să anunţi în presa locală faptul că oferi un astfel de card. Ar trebui concepută o strategie în patru paşi pentru atragerea de turişti. Primul pas ar fi promovarea regională, pentru că este mai probabil că Maramureşul va fi vizitat, măcar pentru un ­weekend, de ­către un locuitor al Clujului ori al Bihorului decât de un turist din Tulcea. După mărirea numărului de vizitatori şi după creşterea veniturilor din turism, ar trebui realizată promovarea la nivel naţional, susţinută chiar din veniturile suplimentare, ca al doilea pas. Ar urma, apoi, pasul al treilea: promovarea la nivel european. Iar pasul al patrulea ar fi promovarea la nivel mondial, pentru că sunt inclusiv turişti din ­Japonia ori din ­China, care ajung, din întâmplare, în fiecare an, în locuri precum Cimitirul Vesel de la Săpânţa, Valea Vaserului ori Memorialul de la Sighetu Marmaţiei”, spune Gheorghe Muntean, care deţine o agenţie de turism.

Cum poate fi achiziţionat cardul

„Cardul a fost lansat pe piaţă în urmă cu un an de zile ca o modalitate de atragere a turiştilor, împreună cu o serie de operatori turistici şi muzee. Posesorii beneficiază de reduceri consistente la cazare, masă sau vizitarea unor muzee ori în călătoria cu mocăniţa în defileul Văii Vaserului. Cardul poate fi achiziţionat prin Internet sau, odată ajunşi în Maramureş, turiştii pot solicita acest card de la oficiul turistic judeţean ori de la recepţia pensiunilor care au agreat această modalitate de lucru. Costul unui card este 10 lei, iar reducerile aplicate unor servicii turistice oscilează între 10 şi 15%. Deja avem în circulaţie peste 600 de carduri”, a spus Ioana Tripon, directoarea Centrului Judeţean de Informare Turistică.

Din această vară deţinătorii cardului primesc reduceri şi din partea agenţiilor de turism, a firmelor de închiriere de maşini sau biciclete. Prin extinderea reţelei de parteneri, reprezentanţii Centrului Judeţean de Informare Turistică speră să crească şi numărul turiştilor interesaţi de o vacanţă în Maramureş.

De asemenea, reprezentanţii Centrului au solicitat Consiliului Judeţean suplimentarea fondurilor pentru a tipări o nouă serie de pliante, prospecte, cataloage, hărţi şi un ghid informativ, pentru promovarea suplimentară a judeţului.

Centrul Judeţean de Informare Turistică se află în subordinea Consiliului Judeţean Maramureş.

Atracţiile Maramureşului

Judeţul Maramureş este considerat drept una dintre cele mai interesante zone turistice din România. Printre atracţiile sale se numără vechile biserici de lemn, cum ar fi cea de la Ieud, Cheile Lăpuşului, mănăstirile mai recente, cum ar fi Bârsana, despre care localnicii spun că ar fi cea mai înaltă construcţie de lemn din lume, ori Rohia, locul unde a devenit călugăr renumitul scriitor Nicolae Steinhardt. De asemenea, capitala judeţului, Baia Mare, este promovată ca destinaţie turistică aparte. Nu lipsesc nici Memorialul de la Sighetu Marmaţiei, cel mai mare muzeu din România dedicat ­victimelor comunismului, ori ­Cimitirul Vesel de la Săpânţa, locul unde umorul însoţeşte moartea, prin ­intermediul unor epitafuri scrise sub formă de epigrame pe crucile de lemn ale localnicilor decedaţi. De asemenea, tradiţiile ­nealterate reprezintă o atracţie în sine. În ciuda acestor adevărate minuni ale Maramureşului, numărul turiştilor rămâne în continuare mic, din cauza unei infrastructuri proaste şi a unei promovări ineficiente.

Cele mai citite

Criza apei în SUA: Schimbările climatice și lipsa de personal specializat agravează situația

Statele Unite se confruntă cu o amenințare iminentă asupra aprovizionării cu apă potabilă, cauzată de efectele schimbărilor climatice și de infrastructura învechită. Pe lângă acestea,...

Horoscop 25 decembrie 2024. Atmosfera pare apăsătoare

Horoscop 25 decembrie 2024. Astăzi, atmosfera pare apăsătoare, influențând fiecare zodie într-un mod unic. Horoscop 25 decembrie 2024 România Liberă îți prezintă horoscop 25 decembrie 2024....

Nava rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană

Nava cargo rusească „Ursa Major” s-a scufundat în Marea Mediterană, între Spania și Algeria, în urma unei explozii produse în sala mașinilor, relatează Reuters. Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă