2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecial"Epoca de Aur", reinviata la Muzeul Unirii

„Epoca de Aur”, reinviata la Muzeul Unirii

Expozitia "Amintiri din Epoca de Aur" prezinta la Alba Iulia obiecte si documente care redau realitatea dinainte de 1989
Un aparat de radio cat dulapul, sticle de lapte si de sifon, uniforme de pionieri si soimi ai patriei, un televizor alb-negru, insigne si distinctii, o uniforma de militian, fotografii si documente. Acestea sunt doar o parte dintre ramasitele Epocii de Aur, expuse de ieri la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia.
Initiativa a apartinut conducerii muzeului, in colaborare cu Consiliul Judetean, Primaria municipiului Alba Iulia si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Potrivit organizatorilor, expozitia si-a propus realizarea unui tablou cat mai general al perioadei cuprinse intre 1965 si 1989.
"Cand eram profesor, copiii spuneau ca pe vremea lui Ceausescu era mai bine si asta numai de la parinti puteau sti. Din acest motiv, expozitia se adreseaza si copiilor", a spus directorul Muzeului, Gabriel Rustoiu.
Din expozitie nu lipsesc documente care au apartinut Securitatii, exemple concrete despre modul in care aparatul represiv a dominat societatea romaneasca. Sunt expuse chiar si documente care arata cum trebuiau montate microfoanele in casele celor care trebuiau "ascultati".
"Pentru un simplu muncitor la cooperativa, caruia i se montau in casa microfoane, era nevoie de doi locotenenti si un maior", a adaugat Rustoiu.
In expozitia "Amintiri din Epoca de Aur" mai pot fi vazute fotografii document surprinse in timpul vizitelor lui Ceausescu la Alba Iulia. Majoritatea obiectelor au fost imprumutate de la diversi localnici si vor fi returnate dupa expozitie. La un televizor au fost prezentate imagini cu fostul presedinte Nicolae Ceausescu, pe un fond sonor "mobilizator", specific epocii.
La vernisajul de ieri au participat si foarte multi copii, unii dintre ei adusi de la scoala de profesorii de istorie.

COTIDIAN

Unul dintre citatele prezentate in cadrul expozitiei ii apartine Aurorei Liiceanu si face parte din volumul "Romania cotidiana in comunism": "Copiii nostri care au fost pionieri, si-au vazut de copilarie, s-au abonat obligatoriu la revista Cutezatorii, exemplul nostru ca abonati ai Scanteii, si au participat la actiuni pionieresti care confiscasera ideea de scoala si educatie. (…) Cine nu-si aminteste teroarea borcanelor si a sticlelor pe care trebuiau sa le aduca la scoala? Exista o norma pentru fiecare copil".

Cele mai citite

Studiu: Peste 27% dintre români sunt pesimiști în legătură cu viitorul

Conform unui sondaj realizat de Reveal Marketing Research, peste un sfert dintre români (27%) se declară pesimiști în privința anului 2025, o creștere de...

Horoscop 28 decembrie 2024. Zi plină de oportunități

Horoscop 28 decembrie 2024. Astrele sugerează că fiecare semn zodiacal va trăi o zi plină de oportunități și provocări. Horoscop 28 decembrie 2024 Horoscop 28...

Republica Moldova aprobă o strategie de apărare pe zece ani: Accent pe securitate și integrarea în UE

Parlamentul Republicii Moldova, dominat de aleşi pro-occidentali, a adoptat joi o strategie de apărare pentru următorii zece ani. Documentul prevede creșterea cheltuielilor pentru apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă