-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialEpiscopul vicar Paisie Lugojanul sfidează DNA

Episcopul vicar Paisie Lugojanul sfidează DNA

Grea sarcină pentru DNA Timişoara. Procurorii cercetează un caz de furt din banii europeni. Cei învinuiţi sunt reprezentanţi ai Mitropoliei Ortodoxe a Banatului, în frunte cu episcopul vicar Paisie Lugojanul. Deşi a fost aşteptat la DNA, Paisie a trimis o declaraţie notarială prin care i-a anunţat pe procurori că nu va da declaraţii. Acesta încearcă să scape de acuzaţii şi îi lasă să răspundă în faţa legii pe preoţii care au recunoscut că ei au „dat ascultare”.

Au tăiat mâncarea şi banii copiilor sărmani

Un proiect european, care ar fi trebuit să-i ajute pe copiii sărmani din Banat, a ajuns în vizorul DNA. Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, alături de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba – Iulia şi Arhiepiscopia Ortodoxă a Timişoarei este beneficiara  proiectului POSDRU, „Reţea interregională de centre educaţionale”,  91/2.2/S/61137, lansat în mai 2011. În judeţul Timiş, în baza acestui proiect, au funcţionat cinci centre educaţionale, la Deta, Sânnicolau Mare, Lugoj, Făget şi Timişoara. Acestea au oferit  servicii educative unor copii din familii nevoiaşe. Copiii au primit burse de 100 de lei pe lună. În scurt timp a izbucnit scandalul: reprezentanţii Mitropoliei le-au cerut celor 22 de angajaţi ca, din salariul de 1.500 de lei pe lună, să dea o „donaţie” de 500 de lei.

La început, „donaţiile” au fost făcute în baza unor chitanţe şi după aceea, fără nici un act. „Finanţarea” a durat un an de zile, după care proiectul a fost oprit de către Uniunea Europeană. Angajaţii centrelor au reclamat situaţia la DNA. Şi copiii sărmani au fost afectaţi. Ei ar fi trebuit să obţină bursă 100 de lei pe lună şi câte două mese pe zi. Proiectul european POSDRU a început în mai 2011, dar în august 2011 a fost ultima lună în care copiii din centrele educaţionale au primit bursa din fonduri europene. În 11 luni, de la cei 125 de copii cei acuzaţi au luat suma de 137.500 de lei. Oamenii bisericii au decis ca, din două porţii de mâncare pe zi, cum prevedea proiectul, copiii să primească numai una.

Dintre cei 22 de angajaţi, doar trei recunosc că au dat banii din lefurile lunare de bună voie, ca donaţii. Printre aceştia se află şi fiica protopopului de la Sânicolaul Mare, adică a unui subordonat al vicarului Paisie.

”Ascultare” penală

Acuzele se îndreaptă, evident, către episcopul vicar Paisie Lugojanul. Acesta nu a semnat însă nici un act. Toate abuzurile au fost efectuate de către subordonaţii săi, preoţii Cristian Pavel şi Alin Cuza. „A trebuit să facem ascultare. Nu am avut altă soluţie”, a povestit preotul Cristian Pavel. În limbaj bisericesc, „a face ascultare” înseamnă a îndeplini ordinele superiorilor. Dar, spun cei în cauză, Paisie este vinovat pentru că el a ordonat, iar preoţii implicaţi, conform rânduielilor biusericeşti „au dat ascultare”.

Protest la Catedrală

Credincioşii sunt tulburaţi de problemele penale ale arhiereului. Duminică, după terminarea slujbei, zeci de persoane au protestat pe treptele Catedralei Mitropolitane din Timişoara şi au cerut demisia episcopului vicar Paisie Lugojanul. Ei au scandat: „Hoţii!”, „Daţi banii înapoi!”, „Şobolanul”. Cei mai mulţi protestatari au fost părinţii copiilor din centrele educaţionale administrate de Arhiepiscopia Ortodoxă Timişoarei şi foşti angajaţi. „Copilul meu trebuia să primească, conform proiectului european două mese pe zi şi o bursă de 100 de lei pe lună. Nu a primit decât două luni bursa şi aveau o singură masă pe zi. Degeaba am făcut plângeri către Mitropolie.

Ne-au promis că ne vor da banii, dar ei nu au mai venit niciodată”, a declarat Farus Bichler. „Eu mă zbat pentru amărâţii de copii cărora li s-au furat efectiv banii de alocaţii. Este o restanţă de 1.100 de lei pentru fiecare copil. Dacă au măcar cea mai mică frică de Dumnezeu, le dau banii mâine. Sunt banii copiilor şi nu ai lor. Până la urmă am putea înţelege şi că ne-au cerut nouă şpagă din salarii, dar bieţii copii chiar nu au nici o vină”, a declarat Violeta Mureşan, fostă angajată a centrului din Deta. Protestatarii cer Patriarhului României să îl suspende pe Paisie din funcţie pe perioada anchetei DNA.

Paisie Lugojanul, mai tare ca DNA

În timpul anchetei derulate de DNA în cazul deturnării fondurilor europene la Mitropolia din Timişoara, a avut loc un eveniment care arată că DNA este o instituţie dură doar pentru unii. Vicarul Paisie Lugojanul a trimis la DNA o declaraţie notarială prin care spune că nu va da declaraţii. Procurorii DNA au citit declaraţia şi o analizează să vadă dacă o vor lua în considerare. Acest lucru a fost explicat chiar de către Tamaş Schiffbeck, şeful DNA Timişoara. Dacă va accepta această situaţie, DNA va recunoaşte că Paisie Lugojanul e mai tare decât legea.  

În locul mitropolitului

PS Paisie Lugojanul a preluat conducerea administrativă a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Timişoarei, după ce Sinodul Bisericii Ortodoxe Române i-a luat dreptul de semnătură mitropolitului Banatului, IPS Nicolae Corneanu. Decizia sinodului a fost contestată în stradă de către intelectualii timişoreni, însă fără nici un efect. IPS Nicolae Corneanu şi-a dat demisia din funcţia de mitropolit, însă, până acum, membrii Sinodului nu au luat act de decizia respectatului ierarh timişorean.

 

Cele mai citite

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă