-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialEolienele au aruncat in aer pretul terenurilor

Eolienele au aruncat in aer pretul terenurilor

» Mii de hectare de teren din judetul Tulcea au fost cumparate de investitori straini in vederea construirii de centrale eoliene.

» Pretul terenului situat in extravilan a ajuns sa coste de patru ori mai mult fata de anii trecuti.
in judetul tulcea, pretul terenului din zonele extravilane a sarit in aer. Toamna trecuta, un hectar de teren agricol se vindea cu 10 milioane de lei vechi, acum acelasi pamant costa 40 milioane de lei. Agentiile imobiliare, care s-au inmultit in Tulcea precum ciupercile dupa ploaie sustin ca exista o cerere foarte mare de teren, iar cei care cumpara masiv nu sunt fermieri sau potentiali fermieri, ci oameni de afaceri din alte zone ale tarii care intentioneaza sa investeasca in parcuri eoliene. Ioan Olteanu, primarul comunei Topolog, a declarat ca in aceasta localitate sunt intreprinzatori care au cumparat cate 300 ha de teren extravilan. Astfel si-a gasit intrebuintare terenul neproductiv de pe dealurile Topolog. In acest sat s-au montat doua turbine eoliene, iar firma din Ploiesti, care a realizat aceste centrale, intentioneaza sa mai monteze, in acest an, zece astfel de instalatii. Astfel de turbine eoliene sunt in functiune si la Baia, Greci, Valea Nucarilor. Primarul comunei Stejaru, Dumitru Enache, a declarat ca o firma din Austria a concesionat aproape o mie de hectare de teren nearabil si va investi 74 milioane de euro pentru realizarea celui mai mare parc de energie eoliana din Romania. Investitiile in parcuri eoliene au un opozant puternic in organizatiile neguvernamentale din domeniul protectiei mediului, care considera turbinele eoliene periculoase pentru pasarile salbatice.


» Normele europene pun piedici

Eugen Petrescu, reprentantul SOR Tulcea, a declarat ca investitorii in parcuri eoliene din nordul Dobrogei ar trebui sa fie mai reticenti pana  vor fi delimitate strict ariile protejate de interes avifaunistic. Trebuie spus ca 85 la suta din suprafata judetului Tulcea are statut de  sit european de interes avifaunistic, iar Comisia Europeana a declansat, in octombrie 2007, procedura de infrigement impotriva Romaniei pentru ca nu a pus sub protectie stricta aceste zone, conform Tratatului de aderare a tarii noastre la Uniunea Europeana.

Cele mai citite

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...
Ultima oră
Pe aceeași temă