1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialEmil Boc vrea sa devina "arbitrul" investitiilor din Cluj

Emil Boc vrea sa devina „arbitrul” investitiilor din Cluj

Primaria municipiului Cluj-Napoca vrea sa devina unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata imobiliara din oras. Anul acesta vor fi ter-minate primele doua blocuri de locuinte de pe Calea Floresti, cu sprijinul financiar al ANL. Cladirile respective ar fi trebuit sa fie gata abia in anul 2007. Cele 108 apartamente vor fi folosite pe post de locuinte sociale.
In paralel, Primaria a inceput nego-cierile pentru construirea unui cartier de blocuri in zona fostei piete de vechituri Oser. Aici ar urma sa fie ridicate mai multe imobile care sa contina 56 de apartamente cu o camera, 112 cu doua camere si sa fie stabilite parcele pentru 33 de case cu trei camere.
De asemenea, municipalitatea va concesiona loturi de teren de cate 500 de metri patrati in cartierul Someseni, in zona numita „Subdeal”. Tot Primaria a fost obligata, printr-o sentinta judecatoreasca, sa introduca utilitatile in zona Borhanci, unde societatea „CasaRom”, cu capital grecesc, ar urma sa ridice un cartier de locuinte, in temeiul unui contract semnat de fostul primar al orasului, Gheorghe Funar.
Prin intermediul acestor initiative, actualul edil, democratul Emil Boc, vrea sa influenteze piata imobiliara. Daca proiectele sale vor fi puse in practica, el spera sa domoleasca cresterea preturilor si sa castige noi voturi. Exista firme de constructii care sustin demersurile lui Boc si care investesc masiv in oras. De pilda, conform datelor Inspectoratului Te-ritorial in Constructii, anul trecut, valoarea absoluta a investitiilor in domeniul imobiliar din oras a depasit-o pe cea realizata in Bucuresti.
Circa 70 la suta din valoarea totala a investitiilor realizate in judetele Cluj, Alba, Bistrita-Nasaud si Maramures s-au concentrat in Cluj-Napoca. Insa, cererea de locuinte nu a scazut, ci dimpotriva, a ajuns la un nivel extrem de inalt. Seful Inspectoratului Teritorial in Constructii, consilierul judetean PNL Ioan Petran, a afirmat ca exista oameni dispusi sa plateasca zeci de mii de euro pentru un imobil care nu exista decat pe plansa proiectantilor.

Supape pentru piata

Presiunea extrema de pe piata imobiliara a determinat administratia locala sa gaseasca tot soiul de „supape”. Una dintre ele ar fi crearea unei zone metropolitane, care sa includa comunele Floresti, Baciu, Feleacu, Apahida, Chinteni si, probabil Gilau. Retelele de utilitati ar urma sa fie extinse si in aceste zone, iar localitatile respective sa fie transformate in adevarate „orasele-satelit” ale Clujului.
Nu ar fi pentru prima data in istorie cand se intampla asa ceva. Deja, Manasturul, Fagetul si Someseniul, care odinioara erau localitati independente, au fost inglobate in oras. De asemenea, Baciu a fuzionat deja cu municipiul Cluj-Napoca.

Cele mai citite

Parlamentul sud-coreean l-a demis pe președintele interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzat de „participare activă la insurecție” după tentativa eșuată a...

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...

Creștere moderată a creditării private în noiembrie: Împrumuturile în lei și valută, avansuri diferite

Conform datelor BNR publicate vineri, creditarea privată din România a atins în noiembrie 2024 un sold total de 418 miliarde lei, reprezentând o creștere...
Ultima oră
Pe aceeași temă