Preşedintele PDL începe reconstrucţia partidului din postura de primar al Clujului.
Emil Boc este oficial noul primar al Clujului. Reprezentanţii Biroului Electoral Municipal au confirmat faptul că preşedintele PDL a câştigat alegerile locale la o diferenţă de 1.423 de voturi faţă de candidatul USL, Marius Nicoară. Iniţial, după numărătoarea paralelă a voturilor, preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, anunţa că Emil Boc ar fi câştigat alegerile cu un avans de 1.508 voturi. Însă, după sute de contestaţii, numărul acestor voturi a mai scăzut cu câteva zeci. În Consiliul Local, USL va avea 12 reprezentanţi, PDL va avea 10, UDMR 4, iar PPD un consilier. „În acest moment, PDL este partidul cu cel mai mare număr de consilieri şi va iniţia negocieri cu UDMR şi cu PPDD pentru formarea unei coaliţii locale”, spun surse din PDL.
Nicoară acuză fraude masive
Candidatul USL la Primăria Cluj-Napoca, Marius Nicoară, acuză fraudarea masivă a scrutinului. În seara votului, trei din patru exit-poll-uri îl creditau pe Marius Nicoară drept câştigător al alegerilor locale. În acest context, candidatul USL este convins că voturile sale au fost furate. Marius Nicoară a declarat că au existat taxiuri nechemate de nimeni, în care, în intervalul 03.30 – 05.30, i-au preluat pe şefii secţiilor de votare şi i-au dus spre Biroul Electoral. Candidatul USL spune că în aceste maşini, unii dintre preşedinţii de secţii de votare ar fi modificat procesele-verbale în favoarea lui Emil Boc. De asemenea, candidatul USL a remarcat faptul că, în holul Casei de Cultură a Studenţilor, sacii cu voturi ar fi fost lăsaţi deschişi. De asemenea, Marius Nicoară a spus că Emil Boc s-ar fi aflat în secţiile de votare din zona ExpoTransilvania, unde ar fi făcut presiuni asupra preşedinţilor secţiilor de votare.
La Timişoara, USL a câştigat
La Timişoara au fost deja comunicate rezultatele finale la alegerile locale pentru Primăria Timişoara. Nicolae Robu (USL) este primarul Timişoarei cu 55.422 voturi, urmat de Adrian Orza (UpT) – 26.049 voturi, Ilie Bertea (PP-DD) – 10.159 voturi, Gheorghe Nodiţi (PDL) – 9.220 voturi, Francisc Szabo (UDMR) – 2.730 de voturi, Ioan Gârboni (independent) – 1.890, Ion Răducanu (UNPR) – 1.889, Rodica Vlad (PER) – 1.157, Grigore Trif (PRM) – 998, Claudiu Butuza (Alianţa Uniţi pentru Timişoara) – 436, Mihai Baia (PSDM) – 420, Floare Dragomir (PP-LC) – 399, Marinel Suciu (Partidul Pro Demo) – 276, Nicolae Antonie (PNDC) – 248, Ştefan Ghilerdea (Partidul României Europene) – 81 de voturi. La Consiliul Local Timişoara, numărul total al voturilor valabil exprimate este de 110.602. Rezultate finale la Consiliul Local Timişoara, USL are 15 mandate, PDL are 5 mandate, UPT are 4 mandate, PP-DD are 3 mandate. La Consiliul Judeţean Timiş încă nu sunt centralizate toate voturile, însă pe primul se află Titu Bojin, preşedinte PSD Timiş care a candidat din partea USL.
La Caraş-Severin, USL conduce
La Reşiţa câştigătorul este candidatul USL Mihai Stepănescu. Acesta a avut dintr-un total de 30.233 de voturi valabil exprimate, 19.427. A fost urmat de Valentin Blănariu (candidatul PP-DD) – 5.061, Nadia Potoceanu (Partidul Verde) – 1.614, Gheorghe Filipescu (candidat independent) – 1.431, Gheorghe Năsturel (candidatul PDL) – 1.244, Dumitru Tilică Pârvulescu (Partidul România Mare) – 557, Daniel Axmann (PP-LC) – 488, Marinela Ionela Belba (PNG – CD) – 232 şi Claudia Daciana Loga (PAS) – 179. După redistribuire, Consiliul local Reşiţa va avea următoarea componenţă: 13 locuri pentru USL, cinci locuri pentru PP-DD, două locuri pentru PDL şi unul pentru Partidul Verde. La Consiliul Judeţean Caraş-Severin rezultatele nu sunt centralizate. Până în prezent, pe primul loc se află Sorin Frunzăverde, vicepreşedinte al PNL.
La Arad, tot PDL
Conform numărătorii MCL Arad, Gheorghe Falcă va fi primar al Aradului pentru încă patru ani. Candidatul Mişcării Creştin-Liberale pentru Primăria Municipiului Arad a câştigat un nou mandat în fruntea Primăriei Arad. La o prezenţă de 69.533 alegători, primarul Gheorghe Falcă a obţinut 47,32 de procente, în timp ce al doilea clasat, reprezentantul USL, Lia Ardelean, a înregistrat 28,97%. La Consiliul Local, din cele 68.978 de voturi valabil exprimate, Mişcarea Creştin-Liberală a avut 39,28%, faţă de USL, 33,29 %. În municipiul Arad, pentru Consiliul Judeţean, Mişcarea Creştin Liberală a obţinut din cele 68.861 voturi valabil exprimate, 38,19%, iar USL a înregistrat 34,73 procente. La Consiliul Judeţean Arad, rezultatele nu sunt încă centralizate dar scorul dintre candidatul USL Ioan Cristina şi cel al MCL, Nicolae Ioţcu este foarte strâns. Conform datelor de la Biroul Electoral Judeţean, pe rezultatele centralizate de la 172 de secţii de votare din 419, pe primul loc se află Ioan Cristina, 40,7% urmat de Nicolae Ioţcu, 36,77%.
La Hunedoara, tot USL
Primarul municipiului Deva a devenit Petru Mărginean, USL. Conform numărătorii paralele, acesta se află pe primul loc. La Consiliul Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, USL a rămas preşedinte pentru încă un mandat.
Alba, fieful PDL-ului
Judeţul Alba a fost printre puţinele regiuni din România unde PDL-ul a rămas favoritul electoratului. Candidatul acestui partid la primăria oraşului Alba Iulia, Mircea Hava, a fost preferat de 15.733 de albaiulieni, în timp ce oponentul său de la USL, Călin Potor, a primit cu peste 4.000 de voturi mai puţin, 11.538. Astfel, Mircea Hava a intrat în al cincilea mandat consecutiv la primăria oraşului din Ardeal. În acelaşi timp, Ion Dumitrel a câştigat al treilea mandat la şefia Consiliului Judeţean, acolo unde a primit peste 15.000 de voturi, în timp ce Teodor Atanasiu, (USL), a pierdut lupta pentru aproximativ 3.000 de voturi mai puţin. „S-a dovedit că nu prea ne interesează ce facem, ci ceea ce se vorbeşte, dar asta nu înseamnă că nu voi fi acelaşi Mircea Hava şi de aici încolo. Voi fi acelaşi primar pentru toţi albaiulienii, indiferent de preferinţele lor. Le voi arăta că, prin programul meu, voi face un oraş aşa cum nu au visat niciodată”, a declarat Hava.
Creţu, al doilea mandat
În Bistriţa, candidatul USL, Ovidiu Creţu, nu a avut nici o emoţie în cursa pentru al doilea mandat consecutiv de primar. Acesta a fost votat de către 16.764 de alegători, cu peste 6.000 de voturi mai mult decât PDL-istul Vasile Moldovan, care a obţinut doar 10.299 sufragii. Creţu va avea o colaborare bună şi la şefia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, acolo unde noul preşedinte a devenit Radu Moldovan. Preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud a fost votat de peste 55.000 de alegători, cu aproximativ 5.000 mai mulţi decât contracandidatul său, Vasile Borş (PDL).
USL domină şi Sălajul
Uniunea Social Liberală (USL) a fost preferata electoratului şi în judeţul Sălaj. Primarul Radu Căpîlnaşiu va rămâne pentru a treia oară consecutiv la conducerea Zalăului, pentru că a primit aproape 14.500 de voturi. Acesta l-a zdrobit pe reprezentantul PDL la alegerile locale de duminică, Ioan Abrudan, care nu a strâns nici măcar 4.000 de voturi. Lucrurile au stat cam la fel şi la şefia Consiliului Judeţean, acolo unde celebritatea cântăreţului de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu (PDL) nu a fost îndeajuns pentru a fi votat de către sălăjeni. Acesta a primit puţin peste 4.000 de voturi, în condiţiile în care contracandidatul său USL-ist, Tiberiu Marc, a avut peste 13.000 de simpatizanţi.
Baia Mare, mândria ţării
USL a avut prindere mare la alegători şi în Maramureş. Băimărenii l-au reales pe Cătălin Cherecheş în funcţia de primar printr-o majoritate covârşitoare, ceea ce a dus Baia Mare pe primul loc în topul reşedinţelor de judeţ ca scor obţinut de un candidat la primărie. USL-istul în vârstă de doar 33 de ani a fost preferat de 86,03% dintre alegătorii prezenţi duminică la urne, în timp ce Ştefan Pop, candidatul PDL, s-a clasat pe locul al doilea în acest clasament cu doar 5,41% din voturi. „Vreau să le mulţumesc băimărenilor pentru că mi-au dat posibilitatea de a fi primul la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ din ţară, cu scorul cel mai mare. Acest lucru mă onorează, dar mă şi obligă”, a declarat Cherecheş, care a fost votat şi anul trecut în această funcţie, după arestarea fostului edil, Cristian Anghel. În acelaşi timp, USL va conduce şi Consiliul Judeţean, organism în fruntea căruia Zamfir Ciceu a fost instalat de către electorat cu peste 33.000 de voturi, faţă de cele aproximativ 21.000 ale lui Mircea Man (PDL-UNPR).
Schimbare la Satu Mare
Unul dintre puţinele oraşe importante ale României în care a avut loc o rocadă la primărie este Satu Mare. Reprezentantul UDMR, Iuliu Ilyes, a câştigat ultimele două mandate în fruntea municipiului din nordul ţării, însă duminică a fost învins de către candidatul USL, Dorel Coica. Acesta din urmă a fost preferat de 26.600 de sătmăreni, faţă de doar 20.624, câţi au fost de partea fostului primar. O luptă mult mai mare se dă pentru şefia Consiliului Judeţean, acolo unde candidatul UDMR, Csehi Arpad, se afla în pole-position, luni, la ora 17:00, cu 27.000 de voturi. Acesta nu era prea sigur de victorie, pentru că reprezentantul USL, Adrian Ştef, îi sufla în ceafă cu aproximativ 1.700 de voturi mai puţin, în condiţiile în care centralizarea acestora nu a fost făcută şi din municipiul Satu Mare.
Bolojan, preferatul orădenilor
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a primit cu vârf şi îndesat un nou vot de încredere din partea orădenilor. Candidatul USL s-a ales cu aproape 63.000 de voturi, adică peste 66% din totalul voturilor valabil exprimate, iar pe locul doi s-a clasat UDMR-istul Cseke Attila Zoltan, care a primit sub 18.000 de voturi. Dacă primarul rămâne în funcţie la Oradea, schimbarea cea mare în Bihor a fost produsă la CJ, acolo unde Radu Ţârle a fost dat jos de către electorat. Candidatul PDL a fost preferat doar de 23% dintre alegători, faţă de peste 45% din voturi cât a reuşit să obţină noul preşedinte al CJ Bihor, USL-istul Cornel Popa.
Johannis, drag sibienilor
USL a suferit o înfrângere usturătoare la Sibiu, oraş în care mulţi lideri ai acestei alianţe politice şi-au pus speranţele în detronarea lui Klaus Johannis. Candidatul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) a fost preferat de peste 77% din sibienii care au votat duminică, astfel că a primit peste 53.000 de voturi. Candidatul USL, Dragoş Floarea, a fost la o distanţă de aproape 47.000 de voturi, astfel că Sibiul va fi oraş „german” şi în următorii patru ani. Interesant de văzut cum se va înţelege Johannis cu noul preşedintele al Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, USL-istul care l-a dat jos pe omul de încredere al primarului sibian, Martin Bottesch. Cindrea a fost preferat de aproape 70.000 de sibieni, în timp ce Bottesch, coleg în FDGR cu Klaus Johannis, a primit sub 56.000 de voturi.
UDMR, învins la Târgu-Mureş
Fostul lider al UDMR, Gyorgy Frunda, a ratat şansa de a deveni primarul municipiului Târgu-Mureş. Acesta a pierdut lupta cu Dorin Florea, candidatul Alianţei pentru Mureş (PDL, UNPR, PER) cel care a primit un al patrulea mandat consecutiv din partea a 38.757 de târgumureşeni, puţin peste 50% din totalul voturilor valabil exprimate. Frunda a fost preferat doar de 28.837 de alegători, în timp ce, un lucru neobişnuit pentru alegerile din acest an, un candidat USL, în acest caz Cornel Brişcaru, s-a clasat abia pe locul al treilea în clasamentul electoratului. UDMR are motive să zâmbească, însă, la nivelul Consiliului Judeţean. Acolo, Lokodi Edita Emoke, actualul preşedinte, va rămâne în funcţie datorită celor aproape 50% din voturi primite în favoarea sa, faţă de doar aproximativ 40% care s-au îndreptat înspre candidatul USL, Ciprian Dobre.