Ioan Ignat, elevul în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, care era declarat recent „Elevul anului” la Constanţa pentru anul şcolar 2011-2012, s-a întors acasă cu Marele Premiu şi Medalia de Aur la fizică, obţinute în cadrul Olimpiadei Pluridisciplinare Tuymada, desfăşurată în perioada 12-20 iulie la Yakutsk, Federaţia Rusă.
Pentru cei apropiaţi, performanţa sa nu este surprinzătoare, pentru că din clasa a VII-a şi până în prezent Ioan a fost în fiecare an olimpic naţional la fizică. Pentru a merge la olimpiada din Rusia, el a susţinut barajele de calificare în lotul naţional de fizică al României. În decembrie 2011, a reprezentat cu succes ţara noastră la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, din Africa de Sud, unde a obţinut medalia de argint.
„M-am pregătit cât am putut de bine”
La olimpiada din Rusia, elevul din Constanţa a intrat în competiţie cu 180 de participanţi, din 12 ţări. S-a concurat la patru discipline, fizică, informatică, matematică şi chimie. Lotul României a fost format din 12 elevi, la fizică ţara noastră fiind reprezentată de trei elevi din clasele IX-XI. „A fost destul de greu. Am avut două probe. Proba practică a ieşit în evidenţă prin dificultate. În rest, am trăit o experienţă unică, prin locurile pe care le-am vizitat şi prin oamenii pe care i-am întâlnit acolo. Siberia orientală este un loc deosebit faţă de tot ce am văzut până acum”, ne-a relatat Ioan Ignat. El mai spune că a folosit la maximum timpul pe care l-a avut la dispoziţie pentru pregătirile pentru această olimpiadă, la care participanţii trebuie să cunoască atât materia de liceu, cât şi capitole care fac parte din programa primilor doi ani de studii la facultate. „De când am aflat că fac parte din lotul lărgit al României, m-am pregătit cât am putut de bine pentru a înţelege fenomenele noi din fizică”, a adăugat olimpicul.
„Are un raţionament matematic foarte bine pus la punct”
Claudia Dobrin, profesoara de fizică a lui Ioan, are numai cuvinte de laudă la adresa elevului său.
„Sunt mândră că îi sunt profesoară. Mă consider privilegiată că am avut norocul să fie elevul meu. Este o plăcere să lucrez cu el, pentru că pasiunea lui pentru fizică şi dorinţa sa de cunoaştere sunt debordante. De obicei, la această competiţie participă elevi din clase superioare de liceu. El încă din timpul gimnaziului a început să studieze fizica la nivelul liceului. În clasele a VII-a şi a VIII-a, deja studia fizica din clasele a IX-a şi a X-a”, susţine dascălul. Practic, Ioan Ignat a depăşit cu mult limitele specifice vârstei sale în deprinderea ştiinţelor exacte. „Ioan m-a uimit pentru că la un moment dat vedea raţionamentele înaintea mea în faţa unor probleme-cheie. Are o inteligenţă sclipitoare. El gândeşte probleme, nu încearcă să găsească asemănări cu problemele pe care le-a mai întâlnit. Studiază din plăcere, dar are şi un raţionament matematic foarte bine pus la punct, fapt ce l-a ajutat să exceleze. Îi urez succes în continuare. Sunt sigură că vom mai auzi de rezultate deosebite din partea lui la competiţii internaţionale de fizică”, a adăugat profesoara Claudia Dobrin.
Pasionat de ştiinţele exacte
„Încă din anii de şcoală primară am observat înclinaţia lui Ioan către ştiinţe, pe care a dezvoltat-o ulterior. A beneficiat şi de un cadru profesoral deosebit, care l-a marcat şi i-a pus în valoare această sete de cunoaştere în domeniul ştiinţelor. De asemenea, are şi un cadru competiţional de excepţie, pentru că este într-o clasă unde sunt foarte mulţi olimpici, ceea ce înseamnă foarte mult”, ne-a spus Stana Ignat, mama lui Ioan, de profesie medic.