Cinci eleve ale Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” au cucerit premii la concursul internaţional de creaţie „Marco & Alberto Ippolito”.
La cea de-a X-a ediţie a Concursului Internaţional de creaţie „Marco & Alberto Ippolito”, desfăşurat între 2 şi 6 mai, în Italia, la Reggio Calabria, elevii de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” au adus în ţară premii la toate secţiunile competiţiei: poezie, eseuri, fotografie şi cercetare sociologică. Premiantele concursului de poezie au deja în palmares zeci de creaţii, citesc foarte mult, cochetează de asemenea cu proza. Pentru ele, literatura va rămâne întotdeauna o pasiune nestinsă, chiar dacă nu vor urma neapărat un o carieră în domeniul ştiinţelor umanistice.
„Acest premiu înseamnă o recunoaştere, îmi dă încredere de a continua. Poezia mea câştigătoare, Joc, reprezintă un colaj de idei. Am fost inspirată de amintirile mele şi de ce am apucat să strâng până acum. De mică scriu poezii, de când am învăţat să scriu. Viaţa de zi cu zi mă inspiră”, ne-a spus Andra Răfoi.
Pentru Andreea Florescu, poezia este „o trăire interioară, un sentiment care vine, trece, şi care rămâne pe hârtie. Scriu când sunt prinsă într-o anumită stare, când mă cuprinde un anume sentiment şi încerc să transmit acest lucru mai departe. Mediul, familia, prietenii, peisajul mă inspiră. Premiul reprezintă o onoare. Sunt fericită că am putut fi implicată în proiect. Sper să fie primul din multe altele”. „Acest concurs de poezie internaţional mi-a oferit şansa să mă afirm ca poet. Totodată, mi s-a oferit şansa să socializez cu persoane aparţinând unor culturi diferite, dar mi-am dat seama ulterior că suntem animaţi de aceleaşi idealuri. Să lăsăm ceva în urma noastră, să lăsăm amprenta asupra lumii”, a completat Victoriţa Tudor. Pentru lucrarea sa din concurs, la secţiunea de cercetare sociologică cu tema „Al doilea război mondial în oraşul meu”, Casandra Sandu a studiat intens. „Am ales Năvodari, oraşul în care m‑am născut, deoarece sunt foarte mândră de el. Am ajuns la Arhivele Naţionale ale Statului. Am stat acolo zile întregi, am luat date şi le-am reunit într-un videoclip cu care am participat în Italia”, ne-a povestit Casandra. Adolescentele din Constanţa au concurat cu elevi din 11 ţări. Lucrările realizate de ele sunt publicate în volumul dedicat concursului. În cadrul competiţiei a fost premiat şi Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”.
A doua participare
Cea mai premiată dintre constănţence a fost eleva Dănuţa Ioana Bădrăgan. Ea a obţinut premiul al II-lea la concursul de fotografie „Puncte de vedere”, premiul al II-lea la concursul de eseuri şi a fost scriitorul intervievat la secţiunea de studiu sociologic. „Este o experienţă inedită acest concurs. Avem ocazia de a cunoaşte alţi tineri de vârsta noastră de la care avem ce învăţa întotdeauna”, a spus Dănuţa, la a doua participare în competiţia din Italia.