Administratia locala Eforie trebuie sa raspunda cerintelor noilor locuitori. Vilele cochete trebuie racordate la reteaua de apa si canalizare, trebuie asigurat iluminatul public, iar gazele urmeaza sa ajunga in fiecare casa. Eforie este departe de vechea Movila, satul in jurul caruia a crescut orasul. Pentru trei luni pe an, urbea se transforma in statiune si gazduieste turisti pretentiosi. Primarul orasului, Ovidiu Brailoiu, ne-a explicat strategia sa pentru atingerea standardelor occidentale.
– Care sunt, pentru un primar, provocarile pe care le implica un oras ca Eforie?
– In primul rand, este vorba despre extinderea localitatii. Este un proces departe de a se fi terminat. Cine nu a mai fost de multa vreme la Eforie nu mai recunoaste vechile locuri. Cele doua Eforii s-au extins pana au dobandit dimensiunea unui oras. Este un statut la care trebuie sa se ridice si administratia locala. Turistii vin la Eforie pentru plaja si tocmai aici avem o mare problema. Asteptam cu mare interes sa vedem ce vor face cei care au castigat licitatiile organizate de Directia Apelor „Dobrogea – Litoral”. In ceea ce priveste Primaria, noi am actionat. Am inceput sa schimbam toate corpurile de iluminat public si vom finaliza actiunea in urmatoatele doua saptamani.
– Ce mai intreprinde administratia locala pentru ca turistii sa se simta cat mai bine?
– Cred ca printre cei mai pretentiosi turisti sunt posesorii de autoturisme. Am sa va spun mai tarziu de ce nu turnam acum covor asfaltic. Suntem in faza in care plombam carosabilul, daca vremea ne va permite, in asa fel incat sa nu ne atragem prea multe reprosuri. In perioada 2007Ð2010 Eforie este nominalizata sa se alinieze la standardele europene in ceea ce priveste retelele de apa si canalizare. In acesti trei ani trebuie sa se schimbe tot ce inseamna acest tip de retele. Ce avem acum a depasit cu mult termenul la care ar fi trebuit desfiintat. Trebuie sa ne conformam la tot ce inseamna standard legat de calitatea apei si epurarea apelor uzate. Daca ne-am apuca acum sa turnam covoare asfaltice ar insemna ca anul viitor sa spargem pentru a instala retelele. Munca in zadar… Asa ca o sa mergem pe plombari, si acolo unde noi am inlocuit retelele – zonele Grand, C, Proiect 12 (Eforie Sud) – pentru care s-au folosit materiale corespunzatoare, vom trece la asfaltare.
– Salubrizarea, in perioada sezonului, va fi o problema?
– Am discutat cu cei de la societatea care asigura salubrizarea orsului si, daca va fi necesar, vom mai aduce trei-patru masini care sa actioneze in Eforie Nord. Vom mai face angajari de sezon prin care sa asiguram ingrijirea spatiilor verzi: sa taie vegetatia care creste haotic dupa fiecare ploaie, se planteza flori. La inceputul lui iulie vom avea concurs pentru ocuparea posturilor de la politia comunitara pentru care, in sfarsit, am primit avizele de la Bucuresti. Vorbim de descentralizare, dar se pierde o multime de timp pana cand se intorc hartiile. Asa ca se va rezolva si problema sigurantei cetateanului. Exista bani pentru finantarea acestui serviciu din impozite, taxe si vanzarea unor terenuri. Am mai obtinut de la Guvern sapte miliarde pentru realizarea unei statii de epurare a apei uzate. Este un lucru bun, pentru ca lipsa statiei ne impiedica sa lucram la reteaua de canalizare.
– Este vorba despre un cartier nou?
– Putem spune asa… In zona cimitirului s-au dat loturi de case din motive electorale. Cei care le-au primit le-au vandut pe nimica toata. Acum daca mai sunt 10% proprietari dintre cei care le-au primit initial. Au venit oameni cu bani care au pretentii. 300 de metri patrati de teren reprezinta cam 10.000 de euro, bani pe care Primaria i-a facut cadou. In zona sunt cam 500 de locuri care inseamna cinci milioane de euro cu care am fi putut sa construim trei blocuri, rezolvam probleme sociale, iar cu restul, de patru milioane, faceam o multime de alte lucruri, de la iluminat public la asfaltare, si toata lumea ar fi fost multumita. Nu stiu cand o sa ne lecuim de mita electorala… Pe moment se castiga capital electoral, dar dupa aceea raman problemele.
– Vara este destul de scurta. In Eforie exista probleme legate de caldura si apa calda. Sunt sanse ca locuitorii sa uite de ele?
– Spre toamna se vor executa lucrari la cateva puncte termice unde sunt pompe care consuma multa energie electrica, vom mari capacitatea la niste cazane, speram sa vina si gazele, pentru ca s-au facut demersuri in acest sens. La capitolul promisiuni stam foarte bine. Vom trece pe gaze toate punctele si centralele termice de la blocuri. Deocamdata trebuie sa schimbam centrala la Liceul Carmen Silva, pentru ca la celelalte unitati de invatamant am rezolvat acest tip de problema. La liceul din Eforie Sud vrem sa ridicam un etaj, sa se mai faca niste sali. Noi speram sa punem in practica tot ce ne-am propus, in asa fel incat sa fie bine si pentru turisti dar, mai ales, pentru locuitorii din Eforie.