Saptezeci dintre angajatii societatii „Geromed” SA, cunoscutul producator de geamuri trase din Medias (judetul Sibiu), au primit in aceste zile preaviz pentru concediere, urmand ca in a doua jumatate a lunii iulie sa fie trimisi in somaj. Deciziile au fost luate in urma unui program de restructurare conceput de conducerea firmei.
Presedintele Sindicatului Liber „Sticla”, Dan Nistor, a declarat ca, initial, conducerea companiei a avertizat sindicatul si institutiile publice de profil asupra intentiei de a concedia circa 204 dintre salariati, dar in urma negocierilor purtate recent, numarul celor concediati s-a redus la doar 70.
„Conducerea ne-a comunicat ca exista un plan de restructurare pentru 204 dintre angajati. Numarul acestora a fost redus la 70. Stim cu totii ca in ultima perioada am mers tot in jos. Nu este posibil ca 83 de ani de traditie in productia de geamuri sa ajunga sa fie distrusi intr-un singur an. O sa ajungem sa le spunem copiilor ca, uite, aici a fost odata fabrica "Geromed", cea mai mare producatoare de geamuri din tara”, a spus Nistor.
Scumpirile repetate la gaz metan si curent electric – principalele resurse consumate in procesul de fabricare – au provocat o restrangere drastica a activitatii „Geromed” si concedierea a circa 700 dintre angajati in ultimii doi ani. Nu exista, insa, garantia ca fenomenul de redimensionare a fortei de munca in cadrul companiei nu va continua si in viitor, din cauza conditiilor economice foarte vitrege carora trebuie sa le faca fata compania. Persoanele aflate in preaviz de concediere vor mai primi salariu pentru urmatoarele 20 de zile, dupa care vor fi trimise in somaj.
Sindicalistii se declara, insa, nemultumiti de concedierile repetate si considera ca principala vina pentru aceasta situatie apartine echipei de conducere, reprezentata de directorul general Constantin Moraru, unul dintre actionarii principali ai „Geromed” SA. Acesta este acuzat ca nu ar reusi sa gaseasca solutii pentru criza prin care trece compania.
Reprezentantii manageriatului nu au facut nici un comentariu, dar la nivel oficial au solicitat reprezentantilor Ministerului Economiei si Comertului sa ia in considerare posibilitatea de a subventiona consumul de gaz metan pentru productia de sticla si geamuri trase. Desi o situatie asemanatoare se intalneste si la fabrica de cristaluri „Vitrometan” SA, membrii Guvernului nu au luat nici masura de protectie a acestei ramuri industriale, amenintata cu disparitia.