TARGU-MURES. Ministerul Finantelor vrea sa ii tina din scurt pe marii contribuabili la bugetul de stat. Din acest motiv, judetul Mures a ramas in evidentele fiscale fara cel mai mare contribuabil la bugetul de stat. Este vorba de combinatul chimic „Azomures”, care, alaturi de alte 15 mari societati muresene, a fost transferat fiscal la Bucuresti.
Seful Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) din judet, Felicia Pop, a declarat ca transferul s-a facut in baza unui ordin al ministrului Finantelor si nu in urma vreunor demersuri ale patronatului. Potrivit sursei citate, decizia are ca scop urmarirea mai stricta a modului in care sunt facute platile fata de bugetul de stat de catre marii contribuabili.
Directorul Finantelor din judet recunoaste ca cei 16 agenti economici asigurau 42 la suta din totalul sumelor varsate la bugetul de stat pe raza judetului Mures, insa a adaugat ca bugetele locale nu vor avea de suferit. „Nu se pierd sume la bugetul judetului, pentru ca toate se colecteaza la bugetul de stat si apoi se echilibreaza, prin redistribuire”, sustine Felicia Pop. Ea a completat ca noua structura care se ocupa de monitorizarea directa a marilor agenti economici din teritoriu dispune, in Mures, de doi angajati care se ocupa doar de aceasta problema.
Cei 16 agenti economici care au fost transferati la Bucuresti din punct de vedere fiscal asigurau in judet 24 la suta din asigurarile sociale, 23 la suta din sumele pentru sanatate si 21 la suta din contributiile pentru somaj.
In anii anteriori, mai multe firme mari din judet, printre care „Brau Union” sau „Paneuro”, si-au schimbat sediul social, lucru care a dus, implicit, si la schimbarea domiciliului fiscal, respectiv a locului unde societatile respective isi plateau obligatiile fata de stat. Deciziile de atunci ale patronatelor firmelor in cauza au avut la baza presiunile si hartuirea continua pe care au fost nevoiti sa le suporte din cauza inspectorilor de la Finante si a apartenentei lor politice.