25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialDunarea ar putea iesi din matca

Dunarea ar putea iesi din matca

Premierul Calin Popescu Tariceanu a discutat cu prefectii din tara despre pericolul pe care il reprezinta precipitatiile abundente si topirea zapezilor. Pentru prevenirea revarsarii apelor, prefectii trebuie sa invete manualul ce le-a fost pus recent la dispozitie si sa ia masuri in consecinta. „Sa facem dovada faptului ca exista posibilitatea interventei rapide”, a spus seful Executivului, desi este cunosut ca inspectoratele pentru situatii de urgenta nu dispun de personal specializat in astfel de interventii si nici echipamentele necesare. Premierul a cerut verificarea lucrarilor hidrotehnice si efectuarea reparatiilor. Dovada ca avertizarile meteorologilor au fost luate in serios este solicitarea adresata ministrului Administratiei si Internelor, ce va pune la dispozitia specialistilor de la Apele Romane si Imbunatatiri Funciare elicoptere cu care vor fi inspectate digurile de pe Dunare.

Vin inundatiile!

Cel ce a involburat foarte tare apele a fost directorul general adjunct al Administratiei Nationale Apele Romane, Ovidiu Gabor, care a spus ca pe cursurile unor rauri si pe cel al Dunarii nu au mai fost inregistrate viituri de aproximativ 30 de ani.
Directorul ANAR crede ca aceasta perioada reprezinta un ciclu dupa care inevitabilul se va produce. Gabor a atras atentia asupra faptului ca zapezile din Muntii Padurea Neagra au inceput sa se topeasca, fapt ce contribuie la cresterea debitului fluviului Dunarea. Cu alte cuvinte, nu este de gluma.
Prefectii trebuie sa identifice societatile care au in dotare utilaje pentru ca in cazul in care va fi necesar, acestea sa intervina pentru limitarea efectului inundatiilor.
Calin Popescu Tariceanu a atras atentia prefectilor sa activeze comandamentele judetene si locale pentru situatii de urgenta si sa verifice daca administratiile locale au instituit permanenta. Premierul a precizat ca se doreste avertizarea imediata atat a institutiilor implicate in prevenirea efectelor inundatiilor, dar mai ales a populatiei.

Autoritatile, la coltul de rusine

„Dane, iesiti imediat in teren ca sa vedeti ce se intampla acolo”! Acestea au fost cuvintele cu care premierul l-a abordat pe prefectul de Constanta, Danut Culetu. Seful Executivului s-a interesat si de problema gripei aviare. Constanta intrece, de departe, toate judetele cu cele 13 focare de gripa aviara din teritoriu.
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a spus ca boala s-a raspandit pentru ca nu au fost respectate cu strictete masurile stabilite de Comandamentul National Antiepizootic. Ministrul a ordonat formarea de echipe mixte, care sa verifice respectarea masurilor pentru prevenirea raspandirii bolii.
Flutur a spus ca se vorbeste deja despre dosare penale intocmite de institutiile abilitate pentru cei care au pus in pericol localitati intregi. Tariceanu a cerut prefectilor judetelor in care sunt focare de gripa aviara sa se deplazeze in teritoriu, sa discute cu primarii si sa vada ce se intampla.

Fiecare cu traseul lui

Raspunsul prefectului Culetu a fost prompt: s-au inasprit masurile instituite, populatia a fost informata dar… Oamenii si-au tinut inchise pasarile doar doua zile si au considerat ca pericolul a trecut. Cum sarcinile trasate de prim-ministru trebuie respectate, astazi, prefectul, cei doi subprefecti, vicepresedintele Consiliului Judetean Constanta si seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta o vor apuca pe trasee prestabilite, din localitate in localitate, pentru a verifica respecarea masurilor stabilite in Comandamentul Judetean Antiepizootic.
Deja exista plangeri penale pentru braconieri care au adus gripa aviara in localitatile Crangu, Seimeni, Harsova si Cernavoda. Reprezentantii institutiilor se vor intalni in aceasta dupa-amiaza pentru a pune cap la cap informatiile stranse din teren si, daca va fi necesar, sa hotarasca si alte masuri pentru ca gripa aviara sa nu mai faca ravagii prin judet. Directia de Sanatate Publica va incepe vaccinarea antigripala a celor aproximativ 2.000 de copii din Cernavoda.
Adrian Enescu a declarat ca va aduce tocmai de la Cluj 800 de doze de vaccin si dispune de alte 700 ce se vor administra copiilor. Nu vor exista probleme in procurarea diferentei de doze necesare pentru vaccinarea acestei categorii de populatie cu risc mare de imbolnavire.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...

Cum integrăm mobilierul din lemn masiv pentru a crea interioare unice

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă