22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialDrumul Sibiu-Agnita costă dublu

Drumul Sibiu-Agnita costă dublu

Autorităţile pun creşterea preţului pe seama unei erori de proiectare.

Dintr-o eroare de proiectare, reabilitarea drumului judeţean care leagă Sibiul de oraşul Agnita va ajunge să coste dublu faţă de preţul iniţial. Porţiunea cu probleme este situată în apropiere de Sibiu, în dealul Dăii. Acolo, pe o porţiune de şase kilometri există alunecări de teren dintotdeauna. Cu toate astea, proiectanţii fie s-au făcut că nu le văd, fie au uitat să le prevadă în proiect. Eroarea va duce la suplimentarea costurilor cu 25 milioane de euro, fără TVA. Singura consolare e că o parte din această sumă poate fi acoperită din fonduri europene. Consorţiul de firme care a câştigat licitaţia este condus de Comtram SA, companie controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Socoteli încurcate

Contractul iniţial era în sumă de 30,2 milioane de lei fără TVA. La acest contract au existat deja două suplimentări de fonduri, cu sume mai mici. În urma observaţiilor din teren după acţiunea intemperiilor şi a perioadelor de secetă, după cum zic autorităţile, din 2008-2009, beneficiarii lucrărilor au decis să renunţe la lucrările de modernizare pentru respectivul tronson de 6,1 km, prevăzute în documentaţia iniţială. Auto-rităţile au calculat că aceste lucrări la care renunţă ar valora 3,004 milioane de lei, fără TVA. Pentru reabilitarea drumului respectiv, din fonduri europene şi de la bugetul judeţean au fost alocate iniţial 45,345 milioane de lei, fără TVA, iar cum în urma licitaţiei preţul câştigător a fost de 30,23 milioane de lei, rezulta o economie de 15,11 milioane de lei, tot fără TVA. Eroarea renunţării la repararea tronsonului de şase kilometri ar fi trecut neobservată, dacă nu ar fi plouat atât de puternic în ultimul an, iar alunecările au devenit şi mai evidente, aşa că autorităţile au decis să repare, în cele din urmă, şi acest segment de drum. 

Au descoperit eroarea

„Pe parcursul lucrărilor de mo-dernizare, pe tronsonul de drum cuprins între km 4+400 – km 10+500 s-au constatat multiple degradări, care indică o instabilitate a terenului în zona corpului drumului. În urma studierii amplasamentului, au fost evidenţiate multiple cedări ale fundaţiei drumului, burduşiri, fisuri transversale şi longitudinale ale covorului asfaltic, degradări importante ale podeţelor existente, acumulări de apă adiacente părţii carosabile din cauza lipsei amenajărilor pentru scurgerea apelor pluviale de pe platforma drumului, acumulări de apă la baza taluzului etc.”, arată un raport emis de Serviciul Managementul proiectului din cadrul Consiliului Judeţean Sibiu.

Cele mai citite

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...
Ultima oră
Pe aceeași temă