» La 10 ani de la ultima mineriada, peste 1.500 de angajati de la subunitatile extractive din Valea Jiului au protestat in curtea Companiei Nationale a Huilei Petrosani.
» Ei cer salarii mai mari si includerea Companiei Nationale a Huilei Petrosani intr-un complex energetic.
» Liderii ortacilor nu exclud posibilitatea declansarii grevei generale, pe fondul acestor nemultumiri.
Peste 1.500 de mineri au cerut ieri salarii mai mari, bani pentru investitii si un viitor sigur pentru Compania Nationala a Huilei Petrosani, in cadrul unui miting de protest organizat de sindicatele miniere din Valea Jiului, prima miscare de acest gen din ultimii 10 ani. Negocierile dintre sindicate si administratie s-au blocat tocmai pe fondul acestor solicitari, iar formatiunile sindicale reprezentative au declansat conflictul de munca, ce poate culmina chiar cu o greva generala. "Suntem in conflict de interese cu administratia Companiei Nationale a Huilei Petrosani. Am solicitat ca drepturile si facilitatile salariatilor sa ramana in continuare de asa natura incat sa trecem si peste anul 2009, care este marcat de criza. Noi dorim includerea acestei companii intr-un complex energetic, cu toate sucursalele ei, astfel incat extractia de carbune sa aiba ca finalitate energia.
In continuare vrem sa vedem care este stadiul bugetului de venituri si cheltuieli al Companiei pe anul 2009 si nu excludem posibilitatea declansarii grevei de avertisment si chiar a grevei generale, in functie de ceea ce vor face reprezentatii CNH si ai Ministerului Eonomiei", a declarat liderul Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacatas. La mitingul de ieri a fost prezent si presdintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, care i-a invitat pe ortacii din Valea Jiului la miscarea de protest care va avea loc peste o luna, in Bucuresti, iar minerii au primit propunerea cu urale. "Miscarea de astazi este un avertisment cu dubla tinta. Una dintre tinte o reprezinta Guvernul, pentru ca in momentul de fata nu-si mai poate permite la nesfarsit luarea unei decizii privitoare la viitorul energetic al Romaniei. Al doilea obiectiv al nostru il reprezinta autoritatile locale, pe care noi le perepe foarte puti interesate de viitorul Vaii Jiului", a precizat Costin.
Angajatii Companiei Nationale a Huilei Petrosani au o lista de sase revendicari, de natura salariala si investitionala. Pe langa salarii mai mari, ei cer cresterea pretului la huila energetica, la nivelul celui din import, prelungirea perioadei de acordare a ajutorului de stat in concordanta cu strategia energetica si reimprospatarea fortei de munca de la subunitatile miniere. Mintingul de ieri a stat sub semnul nemultumirilor, iar ortacii au anuntat ca nu mai au rabdare. "Minerii si Valea/ si-au pierdut rabdarea", "Vrem salarii decente" si "Unitate", au scandat participantii la actiunea organizata de sindicatele miniere.