1.1 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Dosarul etichetelor" sta pe drojdie la Curtea de Apel

„Dosarul etichetelor” sta pe drojdie la Curtea de Apel

Istoria unuia dintre cele mai complexe dosare judecate de instantele din Alba din punct de vedere al infractiunilor savarsite de persoana inculpata se apropie de sfarsit. Instanta Curtii de Apel Alba Iulia va judeca in 1 noiembrie 2005 apelul inculpatului Toader Ignat, formulat, in „Dosarul etichetelor”, impotriva deciziei Tribunalului Alba, care l-a condamnat la 10 ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de delapidare. Instanta Tribunalului l-a mai condamnat pe Ignat la 1 an de inchisoare pentru comiterea infractiunii de insusire fara drept a calitatii de autor al desenului sau modelului industrial si l-a obligat sa plateasca peste 36 miliarde lei catre SC „Jidvei” SRL Filiala Alba.
Cauza ajunsa acum pe rolul instantei de apel are „radacini” care pornesc inca de la momentul privatizarii fostei Intreprinderi Agricole de Stat Jidvei, devenita, dupa 1990, SC „Perla Tarnavei” SA. Societatea pe actiuni a fost privatizata la sfarsitul anului 1999. La numai o luna si 17 zile de la incheierea primelor proceduri, Toader Ignat a si-a inceput seria actiunilor ilegale impotriva firmei la care era angajat. El a depus la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) o cerere prin care intentiona inregistrarea, pe firma sa, a tuturor etichetelor produselor de Jidvei. Ulterior, acesta a depus, la Judecatoria Blaj, o plangere penala indreptata impotriva firmei nou-constituite si a administratorului acesteia, Claudiu Necsulescu.
Curios este faptul ca plangerea a fost inaintata de Ignat in numele societatii pe care o conducea, „Stoian Ignat” SRL din Capalna de Jos, cu obiect de activitate asemanator celei din Jidvei (viticultura si vinificatie). Acest fapt pune, pe langa problemele de moralitate (un angajat care sapa din interior firma la care este angajat in beneficiul alteia pe care o conduce), si aspecte legate de concurenta neloiala.
Potrivit hotararii pronuntate de Tribunalul Alba impotriva lui Ignat, „in sarcina inculpatului s-a retinut insusirea si folosirea cu rea-credinta, in interes personal si aparent in interesul SC "Stoian Ignat" SRL, la care era asociat unic, a bunurilor mobile incorporabile reprezentand soiurile de vin "Gewurztraminer" si "Romantine", pe care le gestiona in numele si interesul SC "Jidvei" SRL – Filiala Alba”.
Judecatorii au mai retinut ca in baza aceleiasi rezolutii infractionale, Ignat si-a insusit cu rea-credinta si fara drept, calitatea de autor al desenului sau modelului industrial, element component al marcilor vinurilor "Gewurztraminer" si "Romantine". Cele doua marci erau produse de catre "Halewood International" Limited – Liverpool si cedate catre SC "Jidvei" SRL – Filiala Alba. De asemenea, magistratii au apreciat ca Toader Ignat a comis faptele in conditiile concursului real de infractiuni, ceea ce impune o gravitate si mai ridicata acestora.
Actiunea penala impotriva lui Ignat a fost pusa in miscare de catre procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, care au decis trimiterea in judecata a acestuia pentru savarsirea faptelor de natura penala mentionate.

Istorie cu eticheta de „Frauda”

Toader Ignat a fost angajatul SC „Perla Tarnavei” SA in perioada 1995 – mai 1999, el avand functia de sef complex vinificatie. Societatea a trecut printr-un proces de privatizare, intreaga activitate de vinificatie fiind preluata de SC „Jidvei” SRL – Filiala Alba.
Initial, a fost incheiat un contract de asociere in participatiune, dupa care a fost incheiat, in 1999, un contract de leasing imobiliar prin care s-a transmis dreptul de folosinta si posesie asupra bunurilor imobile preluate specificate in trei liste anexa, care erau utilizate in cadrul activitatii de vinificatie (cu exceptia terenului, pentru care SC „Perla Tarnavei” SA nu detinea titlu de proprietate). In cuprinsul articolului 4 din contract se prevedea obligatia locatorului de a pune la dispozitia utilizatorului licenta de fabricatie, autorizatia sanitara si marca.
Ulterior, la data de 24 decembrie 1999, s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare prin care s-a convenit vanzarea bunurilor imobile care au facut obiectul contractului de leasing incheiat anterior, inclusiv marca, fondul de comert si brevetele de inventie sau inovatie. A operat, astfel, un transfer de proprietate cu titlu universal, al intregului patrimoniu utilizat in activitatea de exploatare, productie si comercializare specifica vinificatiei.
Initial, denumirea societatii comerciale a fost „Textil Promotion” SRL – Filiala Alba, cu sediul principal la Constanta. La solicitarea proprietarului societatii, Oficiului Registrului Comertului Alba a dispus schimbarea denumirii firmei „Textil Promotion” in SC „Jidvei” SRL – Filiala Alba. In cadrul acestei firme s-a desfasurat in continuare activitatea de vinificatie, preluata de la SC „Perla Tarnavei” SA.
SC „Jidvei” SRL s-a obligat sa preia prin transfer personalul care deservea activitatea. Astfel, Toader Ignat si-a pastrat functia de sef complex vinificatie, in urma procesului de privatizare si, mai mult, atributiile si autoritatea sa au sporit. De altfel, a ocupat acest post pana in 22 mai 2001, cand i-a fost desfacut contractul de munca pe motive disciplinare.
In contractele de munca semnate succesiv de Ignat se prevedea interdictia ca salariatul sa desfasoare in zona de activitate a societatii la care era angajat o activitate identica si care sa prejudicieze interesele firmei (conform Contractul Colectiv de Munca incheiat la nivelul societatii pe perioada 01.07.1999 – 01.07.2000, se stipuleaza ca fiind obligatii ale salariatilor: sa apere prin toate mijloacele, alaturi de patron, bunurile si valorile patrimoniale ale societatii, sa nu instraineze bunuri de orice natura apartinand societatii sau detinute de aceasta cu orice titlu, sa nu furnizeze date de orice natura care ar leza interesele sau integritatea unitatii).
Sarcinile de serviciu ale lui Toader Ignat ii confereau acestuia obligatiile de a detine, utiliza si pastra bunurile societatii, inclusiv cele necorporale, cum ar fi marcile, desenele industriale si altele, in numele si interesul angajatorului SC „Jidvei” SRL – Filiala Alba. In calitate de sef al Complexului de Vinificatie, acesta avea atributii de administrator al tuturor bunurilor legate de activitatea de vinificatie, din aceasta categorie facand parte si marcile ca si bunuri necorporale.
Tribunalul Alba a retinut ca desi Ignat cunostea obligatiile pe care le avea in calitate de angajat al SC „Jidvei”, el a infiintat, la 25.03.1997, SC "Stoian Ignat" SRL, societate la care detinea calitatea de administrator si asociat unic si care avea ca obiect de activitate, printre altele, producerea vinului din struguri, ambalarea si comertul cu ridicata de bauturi alcoolice.
La data de 17.08.1999, inculpatul a depus la OSIM, in numele SC "Stoian Ignat" SRL, o cerere de brevetare pentru un numar de 12 marci de vinuri pe care le detinuse si utilizase in numele si pentru SC "Perla Tarnavei" SA, iar ulterior in numele SC "Jidvei" SRL – Filiala Alba. Aceste marci sunt: "Tarnava Valley", "Sauvignon Blanc", "Feteasca Regala", "Romantine", "Riesling", "Tarnave Riesling", "Jidvei", "Vinars Tarnave" si "Gewurztraminer", marci detinute si utilizate in activitatea proprie de exploatare, producere si comercializare de catre SC "Perla Tarnavei" SA si transmise catre SC "Jidvei" SRL – Filiala Alba.
Ca urmare a manoperelor frauduloase ale inculpatului si a faptului ca respectivele cereri nu s-au adus la cunostinta conducerii societatii, s-au admis doua astfel de cereri pentru care OSIM a emis la 20.07.2002, cu aplicabilitate retroactiva de la 17.08.1999, deciziile de inregistrare ca marci in numele SC "Stoian Ignat" SRL a etichetelor cu titulaturile (elemente verbale) "Gewurztraminer" si "Romantine" si reprezentari grafice specifice”.

Plangere penala contra noilor angajatori

Magistratii au considerat ca reaua-credinta rezulta si din aceea ca, in urma desfacerii contractului de munca pe motive disciplinare, imputandu-i-se o lipsa in gestiune de peste 80 miliarde lei, acesta a formulat un denunt la Judecatoria Blaj. In plangerea penala inregistrata in data de 17 decembrie 2001 la aceasta instanta, Ignat a dat in judecata firma la care era angajat si administratorul acesteia. Aceasta actiune a fostului angajat a determinat conducerea SC „Jidvei” SRL – Filiala Alba sa emita Decizia nr. 2/09.01.2002, prin care s-a dispus interzicerea producerii si comercializarii produselor specifice purtand marcile „Romantine” si „Gewurztraminer”, fapt ce a cauzat prejudicii imense societatii.
Reprezentantii SC „Jidvei” SRL au decis, ulterior, sa se adreseze instantei de judecata pentru a obtine anularea inregistrarii marcilor pe firma lui Ignat. Prin sentinta civila nr. 192/18.02.2003, a Tribunalului Bucuresti, Sectia a III-a civila, a fost admisa cererea formulata de reclamanta SC „Jidvei” SRL – Filiala Alba impotriva SC „Stoian Ignat” SRL si, in consecinta, s-a dispus anularea inregistrarii marcilor cu denumirea de „Romantine” si „Gewurztraminer”, inregistrate la OSIM in data de 17.08.1999. Pentru a hotari astfel, instanta a retinut reaua-credinta a inculpatului in privinta inregistrarii celor doua marci. Aceasta sentinta a fost mentinuta in apel prin decizia Curtii de Apel Bucuresti, hotararea devenind, astfel, definitiva si executorie.
In motivarea deciziei se confirma reaua-credinta cu care a actionat Ignat, aratandu-se ca insusirea celor doua marci nu a fost intamplatoare, intrucat datorita functiei sale, inculpatul avea cunostinta de valoarea economica a acestora, precum si de faptul ca marcile nu erau inregistrate la OSIM. Judecatorii au mai retinut ca, in relatiile comerciale cu firma „Halewood International LTD”, inculpatul a actionat nu in nume propriu, ci ca prepus.

Raportul de expertiza a confirmat prejudiciile

Asa cum rezulta din raportul de expertiza tehnica judiciara din dosarul Tribunalului Alba, cele doua marci au fost promovate, sustinute si aplicate efectiv pe piata de catre SC „Jidvei” SRL si antecesoarea sa in drepturi, SC „Perla Tarnavei” SA Jidvei. Expertul neaga vreun astfel de aport in ce-l priveste pe inculpatul Ignat sau firma acestuia, SC „Stoian Ignat” SRL. In cuprinsul expertizei se apreciaza ca marcile „Romantine” si „Gewurztraminer” pot fi asimilate unor marci notorii prin gradul de cunoastere a produselor de catre segmentul de consumatori caruia i se adreseaza.
Expertul a apreciat in acest context ca Toader Ignat a folosit aceste eforturi facute pe cheltuiala SC „Jidvei” SRL – Filiala Alba pentru a beneficia de drepturi necuvenite, pentru a profita de caracterul distinctiv si renumele marcilor cunoscute, provocand prejudicii societatii. Constatarea caracterului de notorietate al celor doua marci prezinta o importanta deosebita, intrucat, potrivit legii, protectia unor astfel de marci este independenta de orice forma de inregistrare.
Notorietatea celor doua marci, „Romantine” si „Gewurztraminer”, este dovedita odata in plus de participarea lor la diverse targuri nationale si internationale si prin premiile obtinute de acestea.
In vederea stabilirii prejudiciului efectiv suferit de SC „Jidvei” SRL, prin expertiza tehnica judiciara s-a procedat la evaluarea marcilor. Expertul a avut in vedere anii 1999, 2000, 2001, respectiv perioada de la care s-au inregistrat marcile la OSIM de catre Ignat si pana la finele anului 2001, dupa care partea civila SC „Jidvei” SRL – Filiala Alba a stopat productia celor doua marci, din cauza conflictelor cu inculpatul.
Valoarea celor doua marci, rezultata in urma operatiunilor de calcul, a fost de 25.897.722.642 lei, tinandu-se cont de perioada cuprinsa din septembrie 1999 pana la finele anului 2001. Judecatorii au considerat ca „efectele prejudiciabile ale faptelor inculpatului s-au extins si dupa aceasta perioada, insa ele au imbracat o alta forma. Astfel, partea civila nu a mai efectuat cheltuieli de promovare si sustinere a marcilor, dar a fost nevoita sa stopeze productia si comercializarea produselor cu cele doua denumiri”.
Prin decizia ianuarie 2002, conducerea societatii a dispus, in mod expres, interzicerea productiei si comercializarii produselor purtand marcile „Romantine” si „Gewurztraminer”. Stoparea productiei si comercializarii in cazul produselor ce se vindeau cu cele doua marci s-au datorat exclusiv actiunilor lui Ignat, care initial si-a inregistrat cu rea-credinta marcile.
Prejudiciul cauzat SC „Jidvei” SRL – Filiala Alba, stabilit de expert, ca urmare a stoparii comercializarii celor doua sortimente, este de 10.378.307.800 lei, la valoarea actualizata la data expertizei. Valoarea totala a prejudiciului cauzat de inculpat prin faptele sale a fost de 36.276.630.442 lei.
Judecatorii Tribunalului Alba au dispus introducerea in cauza a SC „Stoian Ignat” SRL Capalna de Jos, ca parte responsabila civilmente si, de asemenea, instituirea unui sechestru asigurator asupra anumitor bunuri ale acestei societati.

Toader Ignat, cu „nu”in brate

Magistratii au mai considerat ca „este neverosimil sa fi fost incunostintata conducerea societatii despre actiunea inculpatului si aceasta sa-si fi dat acordul, cata vreme era vorba de toate marcile vinicole ale SC "Jidvei" SRL – Filiala Alba, iar aceasta actiune ar fi putut avea ca efect blocarea activitatii societatii, inchiderea acesteia si disponibilizarea a circa 2.000 de angajati. Mentionam ca SC "Jidvei" SRL – Filiala Alba nu a avut cunostinta de actiunile inculpatului Toader Ignat pana in momentul in care acesta din urma a dat in judecata societatea, dupa 2 ani si patru luni de la privatizare.
Dintr-o adresa remisa IPJ Alba de SC "Stoian Ignat" SRL, prin administratorul Toader Ignat, reiese explicit faptul ca acesta sustinea imprejurarea ca cele doua marci sunt creatia sa personala si ca si-a dat acordul ca ele sa fie folosite de partea civila, cata vreme a fost angajatul societatii. Aceasta atitudine arata clar, odata in plus, faptul ca inculpatul era constient ca avea in administrare inclusiv marcile, considerand chiar mai mult, ca acestea ii apartin de drept.
In toate declaratiile sale, Ignat a aratat ca nu se face vinovat de comiterea faptelor, desi recunoaste ca a incercat sa inregistreze pentru SC "Stoian Ignat" toate cele 12 marci”.
Ofensiva penala de intimidare

In plangerea penala inregistrata in data de 17 decembrie 2001 la aceasta instanta, Ignat a dat in judecata firma la care era angajat si administratorul acesteia. Aceasta actiune a fostului angajat a determinat conducerea SC „Jidvei” SRL – Filiala Alba sa emita Decizia nr. 2/09.01.2002, prin care s-a dispus interzicerea producerii si comercializarii produselor specifice purtand marcile „Romantine” si „Gewurztraminer”, fapt ce a cauzat prejudicii imense societatii.

Marci de vinuri inregistrate pe sest la OSIM

La data de 17.08.1999, Ignat a depus la OSIM, in numele SC "Stoian Ignat" SRL, o cerere de brevetare pentru un numar de 12 marci de vinuri pe care le detinuse si utilizase in numele si pentru SC "Perla Tarnavei" SA, iar ulterior in numele SC "Jidvei" SRL – Filiala Alba. Aceste marci sunt: "Tarnava Valley", "Sauvignon Blanc", "Feteasca Regala", "Romantine", "Riesling", "Tarnave Riesling", "Jidvei", "Vinars Tarnave" si "Gewurztraminer", marci detinute si utilizate in activitatea proprie de exploatare, producere si comercializare de catre SC "Perla Tarnavei" SA si transmise catre SC "Jidvei" SRL – Filiala Alba.
Aceste marci reprezentau intreaga gama de produse vinicole a SC "Jidvei" SRL, fapt ce ar fi determinat, in cazul admiterii cererilor depuse de inculpat, stoparea activitatii de comert cu produse specifice de catre aceasta societate.

Prejudiciul cauzat SC „Jidvei” SRL – Filiala Alba, stabilit de expert, ca urmare a stoparii comercializarii celor doua sortimente, este de 10.378.307.800 lei, la valoarea actualizata la data expertizei. Valoarea totala a prejudiciului cauzat de inculpat prin faptele sale a fost de 36.276.630.442 lei.

Tribunalul Alba l-a condamnat pe inculpat la 10 ani inchisoare pentru comiterea infractiunii de delapidare, cu aplicarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi drepturi pe durata de 2 ani si un an inchisoare pentru comiterea infractiunii de insusire fara drept a calitatii de autor al desenului sau modelului industrial. Instanta a mai dispus contopirea pedepselor in pedeapsa cea mai grea, de 10 ani inchisoare, aceasta fiind pedeapsa rezultanta, pe care inculpatul o va executa in final.
Tribunalul Alba l-a mai obligat pe inculpat sa despagubeasca partea civila SC "Jidvei" SRL – Filiala Alba, cu sediul in Jidvei, strada Unirii, nr. 9, judetul Alba, cu suma de 36.276.630.442 lei. De asemenea, instanta a mentinut masura sechestrului asigurator asupra bunurilor lui Toader Ignat, dispusa prin incheierea din 13.09.2004, pana la concurenta sumei pe care inculpatul a fost obligat sa o plateasca partii civile.

Cele mai citite
00:01:12

VIDEO. O rachetă lansată din Yemen pe o casă dintr-un sat israelian

Armata israeliană a declarat marți dimineața că a încercat de mai multe ori să doboare o rachetă lansată din Yemen, care a declanșat sirenele...

Fundașul Kike Salas, arestat pentru implicare în pariuri sportive ilegale!

Poliția spaniolă a arestat marți fundașul central Kike Salas, legitimat la Sevilla, sub acuzația că ar fi primit în mod intenționat cartonașe galbene pentru...

Biden se laudă pe final de mandat. SUA e lider în „competiția internațională”

Președintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activității administrației sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt în prezent lider în 'competiția...
Ultima oră
Pe aceeași temă