Pentru o buna bucata de timp, Dobromir a fost stat in stat. Oamenii care au fost alesi pentru a gestiona treburile comunitatii au considerat ca se afla pe propria mosie si nu au de dat socoteala nimanui. Asa se face ca nimeni nu a verificat regimul constructiilor. Reprezentantii Inspectoratului Teritorial in Constructii au identificat 20 de case noi pentru care nu exista autorizatia necesara eliberata de primarie. Pe de alta parte, reprezentantii ITC au decis ca in anexa scolii, in care fusesera amenajate patru sali de clasa si pentru reabilitarea careia s-au cheltuit cateva miliarde, sa nu se mai desfasoare ore de curs. Cladirea nu mai poate fi folosita decat ca spatiu de depozitare a materialelor sau lemnelor de foc. Pentru neregulile constatate s-a aplicat o amenda de 50 de milioane de lei vechi pe care primarul Iusein Visel vrea sa o arunce in carca viceprimarului Ionut Ivana, caruia i-ar fi fost trecuta printre atributii si cea privind autorizarea. Numai ca si primarul are responsabilitatea sa verifice ce are in ograda, in asa fel incat sa fie respectata legalitatea.
Buni de plata
Inspectorii de la Finante au avut, la randul lor, de lucru cand au descins la Primaria Dobromir. Angajatii Directiei Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat au constatat mai multe nereguli privind achizitiile publice. Potrivit declaratiilor angajatilor de la Finante, legislatia in domeniu a fost modificata, iar conducerea administratiei locale nu poate fi sanctionata pe baza unor acte normative ce nu mai sunt in vigoare. In schimb, primarul si cei doi contabili trebuie sa scoata din buzunar aproximativ 50 de milioane lei vechi. Suma reprezinta combustibilul consumat peste cota la care administratia locala avea dreptul conform prevederilor legale. Se pare ca primarul si anumiti angajati au considerat ca pot beneficia de autoturismul administratiei locale dupa bunul plac, iar consumul de combustibil este nelimitat. Cineva va trebui sa plateasca si pentru faptul ca lucrari efectuate la diferite obiective din comuna au fost incredintate unei singure firme, „Consted proiect”, incalcandu-se astfel legea privind achizitiile publice. Inspectorii de la Finante au calculat un prejudiciu de sapte miliarde de lei. Procurorii sunt cei care trebuie sa stabileasca cine se face vinovat de nerespectarea legii, iar instanta sa aplice pedepsele.
Nereguli la aplicarea Legii 416
Legea nu a fost respectata nici cand a fost vorba de evidenta documentelor care au iesit sau intrat in primarie. Verificarile sunt departe de a se fi incheiat. Angajatii Directiei de Munca si Solidaritate Sociala verifica toate dosarele intocmite localnicilor pentru aplicarea Legii 416 privind acordarea venitului minim garantat. In sesizarea depusa la Prefectura Constanta se sustine ca au beneficiat ajutor social persoane care nu se mai afla in tara sau care au primit venitul minim garantat, desi nu ar fi avut dreptul. „Este o munca ce nu se poate face de pe o zi pe alta, mai ales ca, daca ar fi sa luam in calcul ce se spune in sesizare, toti locuitorii ar fi beneficiat de prevederile acestei legi. Trebuie verificat fiecare dosar, iar apoi trebuie vazut daca ancheta sociala a fost efectuata corect. Abia dupa ce vom finaliza cele doua operatiuni vom sti daca au fost nereguli pentru care cei vinovati trebuie sa raspunda”, a declarat Dana Dragomir, directorul DJMSSF.