26.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecial"Don Giovanni", un spectacol magnific la Opera Nationala din Cluj-Napoca

„Don Giovanni”, un spectacol magnific la Opera Nationala din Cluj-Napoca

Anul International „Mozart 2006”, vazut ca o suita de manifestari complexe in toata lumea, este sarbatorit, la 250 de ani de la nasterea marelui compozitor, si la Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca, cu spectacole adecvate. Deschiderea s-a facut cu opera „Cosi fan tutte”, saptamana trecuta, ca duminica seara sa fie prezentata, in premiera, opera „Don Giovanni”. Este un spectacol magnific din toate punctele de vedere: regie, scenografie, orchestrare si interpretare vocala si corala.
Regizoarea Rodica Popescu Moisa a avut o viziune scenica clasica, ocolind artificiile de prisos, imprimand un ritm viu intregii desfasurari a actiunii, facand un spectacol atragator. Viziune regizorala sustinuta si de scenografia semnata de Dorin Loghin, care a adaptat decorurile si costumele la necesitatile unei opere parte a clasicismului inovator a lui Mozart, care isi dezvaluie natura sa de simfonist de o mare diversitate, dar redate in forme echilibrate.
Trebuie sa notam si contributia orchestrei dirijate de Adrian Morar, care a sustinut partiturile solistilor printr-o interpretare fidela, armonioasa, in multe zone atingand virtuozitatea deplina, incepand cu uvertura, care, pana la finalul operei, a devenit un factor dinamizator al spectacolului. Ca sa nu mai vorbim de rolul hotarator al solistilor ce s-au dovedit si de data aceasta a fi de mare clasa vocala, creand scene inaltatoare prin amplitudine, forta, intindere, ariile, duetele, interpretate de vocile lor calde, puternice, catifelate si armonizate dupa caz, intr-o sublima unitate a desfasurarii intregii drame.
Este „Cartea de vizita” a solistilor: Florin Estefan (Don Giovanni), Marius Bolos (Comandorul), invitat de la Facultatea de Muzica din Oradea, Mihaela Maxim (Donna Anna), Calin Bratescu (Don Ottavio). Invitat de la Opera Nationala din Bucuresti a fost Gloria Crista, debut in rolul Donna Elvira, Mircea Moisa (Leporello), Marius Chioreanu (Masetto) si Doina Neculce Sampetrean (Zelina). Acestia toti s-au intrecut pe sine, oferind publicului clujean o seara de zile mari.
Un spectacol care se va repeta si in 8 februarie cu mai multe debuturi: in rolul Zelinei va canta soprana Balog Lilla, iar in rolul lui Don Ottavio, tenorul Sorin Lupu. Ca apoi, in 22 februarie sa fie oferit publicului un „Spectacol extraordinar” prin participarea baritonului Molnar Levente de la Opera Nationala din Budapesta si debutul in rolul Donnei Anna a sopranei Ridica Baltes.
Sa mai spunem pentru cititorii nostri mai putin informati ca premiera operei „Don Giovanni” a avut loc in 29 octombrie 1787 la National Theater din Praga, chiar sub bagheta lui Mozart, iar la Viena, in 7 mai 1788. La Cluj-Napoca, premiera a avut loc in 17 noiembrie 1939, varianta romana apartinand lui Eugen Florea, dirijor fiind Anton Ronai, iar directia de scena a fost semnata de Nicolae Bretan si scenografia de Walter Widmann. Au urmat alte montari in 1958 si 1983, cea inscrisa acum pe afise fiind a patra din capitala spirituala a Transilvaniei.

Cele mai citite

Iranul a decretat cinci zile de doliu național după uciderea liderului Hezbollah Hassan Nasrallah

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a decretat sâmbătă cinci zile de doliu naţional, după moartea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, ucis vineri la Beirut...

Platforma X a lui Elon Musk își schimbă poziția în fața Curții Supreme din Brazilia, cerând ridicarea interdicției

Într-o schimbare semnificativă de atitudine, platforma de socializare X, deținută de Elon Musk, a declarat Curții Supreme din Brazilia că a respectat ordinele de...

Donald Trump amenință să acționeze Google în instanță, acuzând favorizarea candidatei democrate Kamala Harris

Fostul președinte american Donald Trump a avertizat că, dacă va ajunge din nou la Casa Albă, va da în judecată Google, acuzând gigantul tehnologic...
Ultima oră
Pe aceeași temă