Fertilitatea pământului românesc atrage tot mai mulţi străini, care se stabilesc în satele transilvănene şi bănăţene.
Un tânăr din Germania, doctor în agronomie, a venit în România, a arendat pământul şi acum are o fermă de succes. Apoi, l-a adus pe fratele lui, economist, pe cumnata sa, avocată în Germania şi cei doi copii ai lor. Ei au renunţat la cariere în Germania pentru o fermă în comuna arădeană Târnova. Tinerii germani spun că România este acum casa lor, iar ţara noastră le oferă şanse reale de profit dacă munca este tratată cu seriozitate.
Experienţă din agricultura Germaniei, adusă în România
Dr. ing. Marc Schreiber a venit în urmă cu câţiva ani în România. A văzut mii de hectare de teren nelucrate şi tânărul doctor în agronomie în Germania s-a hotărât să vină în judeţul Arad şi să lucreze pământul. El a înfruntat falsele prejudecăţi despre români pe care le aveau prietenii şi familia sa. În Germania, tatăl său are o fermă de 1.000 de hectare, iar Marc Schreiber reprezintă a şaptea generaţie de agricultori. A găsit pământ la Târnova, o comună unde de ani întregi terenurile fertile erau lăsate de izbelişte. I-a fost greu pentru că nu cunoştea nici limba, nici mentalităţile localnicilor. Dar nu s-a dat bătut.
A arendat peste 2000 de hectare, a aplicat ceea ce a învăţat şi rezultatele au apărut. A învăţat limba română, pe care acum, după trei ani de zile o vorbeşte foarte bine. Pentru că pământurile arădenilor s-au dovedit a fi roditoare, i-a adus la Târnova şi pe fratele lui, economist, şi pe cumnata sa, o cunoscută avocată în Germania. Au renunţat la cariere şi s-au mutat în România. Ei au venit cu copiii şi vor să rămână la Târnova, iar de la toamnă, cel mai mare va frecventa grădiniţa din comună. După ce s-au mutat la Târnova, fratele şi cumnata lui Marc Schreiber muncesc în agricultură.
Cu toate că este educat ca intelectual, Mirco Schreiber s-a urcat pe combină, cu soţia şi copiii alături şi a secerat grâul. Ei preferă agricultura pentru că obţin rezultate foarte bune. Tatăl celor doi fraţi germani a venit la Târnova ca să-şi vadă copiii şi nepoţii. El a fost extrem de încântat de ceea ce a găsit şi crede că fii săi au norocul să facă o agricultură performantă.
A admirat animalele sălbatice pe care le-a văzut pe câmp. „Tata mi-a spus când a venit şi a văzut animalele sălbatice de pe câmp: Marc, aici mai este o şansă. Mai este o speranţă pentru copii să le vadă şi nu să înveţe despre animale doar din cărţi. La noi nu mai vezi aşa ceva”, povesteşte dr. ing. Marc Schreiber. În timpul secerişului, pe tarlalele de grâu, în spatele combinelor stau berzele. Seara, vin căprioarele, iar fazanii pot fi văzuţi cu uşurinţă.
Grâu românesc pentru pastele italiene
Ferma germană de la Târnova a devenit una profitabilă care obţine producţii bune. Marc Schreiber a obţinut o medie de peste 5.000 de kilograme la hectar, în condiţiile în care terenurile nu au fost însămânţate de peste 20 de ani.
În România, Marc Schreiber a fost extrem de bine primit de către localnici. Acum are prieteni în zonă şi a reuşit să învingă problemele cu care s-a confruntat la început. Însă marele neajuns din agricultura din vestul ţării din acest an este preţul pe care îl oferă en-grosiştii.
„A venit unul şi mi-a oferit 50 de bani pe kilogram. E foarte puţin. Apoi, au venit alţii şi mi-au oferit 55 de bani”, spune agronomul german. Unica şansă pentru agricultura românească este exportul, crede Marc Schreiber. Grâul produs la Târnova se pretează foarte bine pentru pastele italiene.
REACŢIE
Integrat în comunitate
Fermierul german este apreciat de către locuitorii din Târnova. Ei îl văd ca pe un salvator al agriculturii din comuna lor. Oamenii sunt mulţumiţi că terenurile pe care le deţin sunt însămânţate, iar arendatorul îşi respectă, cu seriozitate germană, contractul. Pentru Marc Schreiber, doctor în agronomie, ferma de la Târnova a însemnat posibilitatea de a practica agricultura modernă într-o zonă cu terenuri excelente.
Grâul de pe câmpiile arădene ajunge materie prime pentru pastele italieneşti