Procurorii DNA au retrimis denunturile penale referitoare la presupusele activitati ilegale ale presedintelui Asociatiei Teritoriale a Cooperativelor Mestesugaresti (ATCOM) din Sibiu, Ioan Hambasan, spre cercetare la Parchetul de pe langa Tribunal. Mai multi presedinti ai unor cooperative mestesugaresti afiliate la „ATCOM” si „UCECOM” au reclamat, in prima jumatate a anului 2005, o serie de nereguli pe care Hambasan si un grup de colaboratori apropiati, inclusiv membri ai Consiliului de Administratie al asociatiei, ales la vremea respectiva, le-ar fi savarsit folosindu-se de calitatile lor oficiale si de bunurile organizatiei pe care o reprezinta.
Dosarul – retrimis pentru cercetari
Dupa mai multe luni de verificari, la sfarsitul lunii aprilie, procurorii din cadrul DNA Alba Iulia au luat decizia de a declina competenta solutionarii dosarului catre procurorii Parchetului, motivand ca presupusele infractiuni economice semnalate de reclamantii lui Hambasan nu reprezinta acte de coruptie, pentru ca acestea au o relatie directa cu functii si fonduri publice. La adresa presedintelui ATCOM, conducerile unor cooperative mestesugaresti, membre ale asociatiei, au adus, anul trecut, diverse acuzatii referitoare la presupuse abuzuri si ilegalitati pe care acesta le-ar savarsi in calitatea sa oficiala.
Principalele reclamatii se refera la modul in care ATCOM ar fi vandut catre terte persoane o serie de spatii comerciale pe care asociatia le detine in judet. Acestea ar fi fost subevaluate la momentul vanzarii, ceea ce, in opinia reclamantilor, ar fi creat prejudicii de mai multe miliarde de lei unei asociatii de persoane juridice care nu au avut un control direct asupra deciziei luate la momentul tranzactionarii bunurilor imobiliare.
Astfel, pana la aparitia unor probe concrete referitoare la presupusele ilegalitati girate de conducerea ATCOM, persoanele reclamate beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.
Estimarile sunt aleatorii
In conditiile in care un document de control, realizat de controlori ai UCECOM Bucuresti (uniunea asociatiilor mestesugaresti din tara, la care este afiliata si ATCOM), nu a putut stabili existenta unui prejudiciu eventual adus asociatiei sibiene printr-o presupusa actiune de subevaluare a patrimoniului instrainat, anchetatorii IPJ au putut estima doar o valoare aleatorie a „prejudiciilor”, stabilita doar pe baza unor declaratii date de reclamanti, procurorii Anticoruptie au decis ca nu exista suficiente probe pentru a sustine acuzatiile aduse.
O ordonanta speciala emisa de DNA a dispus neinceperea urmaririi penale fata de echipa Ioan Hambasan si a retrimis dosarul la Parchetul de pe langa Tribunal pentru continuarea cercetarilor si stabilirea altor incadrari penale.
Presedintele ATCOM a calificat ca nefondate acuzele repetate aduse la adresa activitatii sale si a afirmat ca in spatele intregii povesti, „itele” sunt manevrate de adversarii sai din PSD, partid pe care Hambasan l-a parasit la inceputul anului 2005.