În ultimele luni, trei primari au ajuns în vizorul anchetatorilor. Un nou ales local din judeţul Maramureş este acuzat de luare de mită. Primarul comunei Rozavlea, Gheorghe Vişovan, a fost trimis în judecată pe motiv că ar fi obţinut ilegal aproximativ 350.000 de euro, de la Agenţia SAPARD, pentru montarea unor conducte pentru alimentarea cu apă potabilă, lucrări ce nu au fost realizate. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj i-au trimis în judecată şi pe Alexandru Pârjol, director general al SC „Întreprindere Montaj Instalaţii” SA şi pe Ioan Mezei, inspector de şantier care au fost acuzaţi de complicitate. « Aceştia au folosit documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care i-au ajutat să obţină fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor », afirmă procurorii. Pentru a recupera prejudiciul parchetul a cerut sechestru pe bunurile mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor şi ale societăţii conduse de Pârjol. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Baia Mare.
DNA Cluj „răreşte” primarii corupţi
Trimiterea în judecată a primarului din Rozavlea vine la puţin timp după ce fos¬tul primar din Baia Mare, Cristian Anghel, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare de către magistraţii Curţii de Apel Cluj. Cristian Anghel a fost condamnat pentru că ar fi produs un prejudiciu de 400.000 de euro bugetului local prin cumpărarea unui imobil la un preţ „umflat”. În urma condamnării, liberalul Cristian Anghel a pierdut postul de primar. În urmă cu câteva luni, un alt primar, din comuna clujeană Călăţele, a fost arestat preventive pentru fapte de corupţie. Primarul PSD Petru Toadere a fost arestat preventiv în timp ce primea şpagă suma de 5.000 de euro de la două per¬soane, care aveau nevoie de un aviz pentru deschiderea unei cariere de granit pe te¬ritoriul comunei. Procesul său de află pe rolul instanţei.
Emoţii pentru Falcă
Există, însă, şi alţi primari care sunt acuzaţi de diferite fapte de corupţie, pentru care sunt judecaţi în stare de libertate. Unul dintre cele mai cunoscute nume este cel al primarului PD-L din Arad, Gheorghe Falcă. El este finul preşedintelui României, Traian Băsescu, şi ginerele fostului vicepremier Gheorghe Seculici. Gheorghe Falcă îşi susţine nevinovăţia şi afirmă că procesul său nu ar fi decât o hărţuire din motive politice.
Primarii au folosit documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care i-au ajutat să obţină fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene.”
RECHIZITORIU