22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Divortul" PNL-PD era previzibil

„Divortul” PNL-PD era previzibil

Visul presedintelui Traian Basescu legat de organizarea alegerilor anticipate este gata sa se infaptuiasca. Exista liberali care considera ca in spatele deciziei, in afara de motivele invocate de premier, exista si cele de natura politica, despre care nu s-a spus nici macar un cuvant. Reprezentantii Aliantei par sa se fi pus pe chef, dar de baut beau… apa rece. Politicienii din judetul Constanta au, insa, opinii diferite cu privire la lansarea „invitatiei” adresate electoratului de a se prezenta la urne cu mult inainte de termenul la care ar fi trebuit sa se desfasoare.


Unora le convine…

Tudorel Chesoi, secretar general al Partidului Popular Crestin Democrat, s-a aratat optimist in ceea ce priveste organizarea alegerilor anticipate. „Am prevazut, dar era putin credibil. Sprijinim demersurile Puterii in organizarea alegerilor anticipate. Noua ne convine”… Cuvintele rostite de Tudorel Chesoi sunt in masura sa zugraveasca cu fidelitate starea de spirit a popularilor de la Constanta cu privire la organizarea alegerilor anticipate. Din momentul in care popularii din Romania au fost bagati in seama de colegii europeni, singura lor preocupare a fost aceea de a reinvia simpatia de care s-au bucurat inainte ca faimoasa Conventie Democratica din Romania, din care au facut parte, sa piarda teren prin actul guvernarii. Popularii au pus punct framantarilor interne si s-au apucat de construit. „Este posibila formarea unei federatii de partide care sa restabileasca echilibrul politic. Cetatenii trebuie sa inteleaga ca exista „dreapta” si „stanga”. Sunt convins ca romanii vor vota alternativa la PSD. Firesc ar fi ca PPCD sa stea alaturi de Alianta D.A. si sa fie chiar simbolul sub care s-ar aseza cele trei partide, garantia ca Romania este un stat democratic. Din cate stiu, se poarta chiar negocieri cu partidele care formeaza Alianta. Suntem, ca doctrina, mai aproape de liberali si daca vor fi de acord cu proiectele noastre legislative va fi si mai bine”, a declarat Tudorel Chesoi.

…altora nu

Unii dintre democrati considera demisia Guvernului ca o reactie normala la decizia Curtii Constitutionale. Deputatul Laurentiu Mironescu este de parere ca nu se poate guverna eficient, motiv pentru care s-a procedat la „intoarcerea la electorat”. In opinia deputatului democrat, cetatenii au fost informati despre cum stau lucrurile. Majorarea pretului pentru diferite servicii este rezultatul „promisiunilor antamate” de fosta guvernare in discutiile cu forurile mondiale. In aceste conditii, coalitia nu ar avea motive sa se teama ca va fi sanctionata pentru ceea ce au facut altii. In ceea ce priveste pachetul de legi privind Justitia, Mironescu a declarat: „Este pentru prima oara cand se dau semnale vizibile si palpabile de lupta impotriva coruptiei. Punctele declarate neconstitutionale au implicatii directe asupra coruptiei din Justitie, impanata cu pesedei. PSD a facut o obsesie din a-si baga oamenii peste tot pentru prezervarea unor avantaje. Au lucrat ca niste escroci”, a declarat Mironescu. Nu mai este necesar sa spunem ca afirmatiile deputatului democrat il asaza, fara nici un dubiu, in tabara celor care doresc anticipatele, indiferent de pret.

Punct si de la capat

Ideea alegerilor anticipate nu le-a suras niciodata liberalilor. Procentul in plus obtinut fata de cel al aliatilor le crea un avantaj de care ar fi putut sa beneficieze pe parcursul celor patru ani de guvernare. Trebuie luat in calcul un mic… amanunt, strecurat, cu zambetul pe buze, de prefectul liberal al judetului Constanta, care a spus ca, probabil, in afara de motivele invocate de Tariceanu in sprijinul demisiei se mai afla si unele politice. Vorbele sunt pentru cei care au ochi sa vada si urechi sa auda si pot fi asezate la baza unor speculatii. Presedintele PNL Constanta, Gheorghe Dragomir, a spus clar ca nu si-ar fi dorit anticipate, pentru ca ar fi trebuit rezolvate probleme mult mai importante. Totusi, Dragomir a recunoscut ca actul de guvernare avea de suferit de pe urma echilibrului precar din Parlament, mai ales ca se pune in pericol integrarea in Uniunea Europena. „Nu ne este teama de alegeri. Au fost luate in calcul si varianta castigului, dar si cea a pierderii alegerilor. Daca votul popular ne va da majoritatea, sa vedem daca judecatorii de la Curtea Constitutionala vor demisiona. Vor avea curajul acesta?!”, a declarat presedintele PNL Constanta.

Voia lui Basescu

Social-democratii de la Constanta cred ca artizanul organizarii anticipatelor este Traian Basescu. Guvernarea a reusit, prin masurile fiscale adoptate, sa piarda electoratul format din agentii economici, dar si votantii, care trebuie sa suporte masurile de austeritate.
Vicepresedintele PSD Constanta, Nicusor Constantinescu, considera ca Basescu vrea ca PD sa iasa bine, ca pe vremea Conventiei, unde a provocat numai „nenorociri”, iar plata au facut-o… taranistii. „PD vrea sa dea senzatia ca nu se afla la guvernare si ca vinovati sunt numai liberalii. Nu cred in anticipate”, a sustinut Nicusor Constantinescu. Vicepresedintele PSD Constanta considera ca este greu de crezut ca anumiti parlamentari vor vota, cu buna stiinta, impotriva Guvernului cand stiu ca exista posibilitatea ca, dupa alegeri, sa nu mai aiba loc in Parlament.

Cele mai citite

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...

Rațiu, dorit în cele mari campionate ale Europei!

Andrei Rațiu a făcut un meci mare în La Liga, la începutul acestei săptămâni, iar prestația sa nu a trecut neobservată. Presa din Spania...

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...
Ultima oră
Pe aceeași temă