Lupta pentru salvarea delfinilor din Marea Neagra continua. Dupa ce, in baza unui parteneriat semnat intre ONG Mare Nostrum si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” Constanta, au fost amplasate 10 sisteme hidroacustice de indepartare a mamiferelor acvatice de plasele de pescuit, specialistii se pregatesc sa amplaseze inca sase asemenea dispozitive.
In urma „Caravanei Delfinului” si „Festivalului Pescaresc”, Mare Nostrum a reusit sa stranga bani suficienti pentru achizitionarea a inca sase pingere, dispozitive de indepartare a delfinilor. Proiectul, lansat la inceputul sezonului estival 2006, are ca scop asigurarea conditiilor adecvate de dezvoltare a populatiilor de delfini in zona costiera romaneasca prin diminuarea impactului negativ al activitatilor economice asupra acestei specii aflate in pericol, in special al pescuitului cu plase – cauza capturilor accidentale. Programul are trei directii principale. Astfel, in primul rand, el urmareste cresterea sprijinului comunitatilor de pescari in actiunile de conservare a delfinilor din zona aflata in imediata apropiere a tarmului, actualizarea informatiilor cu privire la mamiferele esuate pe plaje si cauzele acestor accidente, precum si informatii privind migratia delfinilor si, in ultimul rand, informarea si constientizarea turistilor si localnicilor din zona costiera romaneasca cu privire la importanta delfinului pentru Marea Neagra. Din observatiile efectuate de catre specialisti, riscul cel mai mare de capturare accidentala a delfinilor in plasele de pescuit il reprezinta navoadele stationare de pescuit, respectiv setcile.
Rolul dispozitivelor de avertizare acustica este de a tine la distanta delfinii de plasele de pescuit, avand capacitatea de a emite semnale ultrasonice in frecventa 5-160 kHz, in spectrul de lungimi de unda percepute de catre aceste mamifere. Prima faza a programului-pilot s-a desfasurat in satul pescaresc din Tuzla. Rezultatele nu au intarziat sa apara. Dupa montarea sistemelor, nici un delfin nu a mai intrat in plasele pescarilor. Localnicii s-au bucurat, la randul lor, de disparitia cazurilor de capturare accidentala a mamiferelor, pentru ca, in incercarea de a scapa, delfinii avariaza setcile. Din cauza pescuitului abuziv, de la inceputul acestui an, peste 30 de delfini si-au gasit sfarsitul in plasele atuncate in largul Marii Negre.