1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialDinozaurii din cooperatie nu se predau!

Dinozaurii din cooperatie nu se predau!

Cooperatia ramane stat in stat. Este guvernata de legi proprii, iar dreptatea se imparte la propria instanta. Curtea de Arbitraj, de pe langa Asociatia Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM Ð Bucuresti, a dat o hotarare ce nu mai poate fi atacata: patrimoniul cooperativei constantene „Electrotehnica” SCM trebuie sa se intoarca la cooperativa-mama „Radiotehnica”. Cooperatorii sustin ca la mijloc ar fi banii care vor incepe sa curga ca urmare a derularii contractului de inchiriere pentru spatiul aflat in buricul targului. Dintre artizanii manevrei nu putea sa lipseasca Moisi Caliminte si restul dinozaurilor din cooperatia constanteana.
Curtea de Arbitraj de pe langa Asociatia Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM Ð Bucuresti a inregistrat, in noiembrie anul trecut, plangerea formulata de Gheorghe Tanase, presedintele „Radiotehnica” SCM Constanta, impotriva Asociatiei Teritoriale a Cooperatiei Mestesugaresti. Reclamanta revendica un spatiu situat pe strada Cuza Voda, in plin centrul municipiului Constanta, cu o suprafata de peste 110 metri patrati. Cum sa renunti la o pozitie ultracentrala cand o gramada de investitori ar vrea sa devina chiriasi pentru sume considerabile?!
Calculele reclamantului se bazau pe o formula aplicata in zeci de alte cazuri, cand activitatea mestesugarilor a fost apreciata ca neprofitabila, motiv pentru care au fost desfiintate punctele de lucru, iar spatiile ramase goale au fost atribuite agentilor economici incantati de vadul in care isi derulau afacerea. Chiar a doua zi dupa depunerea plangerii, cauza a fost luata in dezbatere de arbitri. Graba de care s-a dat dovada poate fi interpretata: absenta litigiilor pe care ar trebui sa le judece o instanta ca aceea care face ordine in viata cooperatiei mestesugaresti sau – de ce nu!? – graba reclamantului de a pune mana pe un bun de valoare. Tindem sa credem ca este vorba despre cea de-a doua varianta, in conditiile in care in sentinta se precizeaza ca „partile au solicitat judecarea in lipsa”, fapt ce nu este confirmat de reclamat.

Proceduri respectate pas cu pas

Documentul emis de instanta, intitulata pompos Curte de Arbitraj, explica pasii strabatuti pana la emiterea hotararii. Verificarea legalitatii constituirii competentei si acceptarea compromisului in confruntarea dintre cele doua entitati si desemnarea arbitrilor care a condus la constituirea tribunalului. Actiunea a fost intoarsa pe toate partile pentru ca arbitrii sa fie in perfecta cunostinta de cauza. Istoria imobilului a fost dezgropata de la temelie, pusa prin anii '70, si ridicata pe banii cooperativei „Imbracamintea”. Receptia s-a facut in '74, iar, la o data care nu este precizata, a facut obiectul unui schimb intre „Imbracamintea” si „Radiotehnica”. Tot istoria scrisa a cooperatiei din Constanta spune ca spatiul a fost incredintat fostului presedinte al „Radiotehnica”, Paul Ionescu, pe baza de chirie, pentru sectia „Electrocasnice” a Uniunii Judetene a Cooperatiei Mestesugaresti. Unui neavizat ii este usor sa se piarda in hatisul de informatii pe care il pun la dispozitie analele cooperatiei. Dar exista documente…

Presedintele nemuritor

Ca un facut, ori de cate ori vine vorba despre cooperatia din Constanta, trabuie sa apara si numele dinozaurului-presedinte Moisi Caliminte. Paul Ionescu, presedintele „Electrotehnica” SCM, sustine ca arbitrii care au judecat plangerea formulata de Gheorghe Tanase, presedintele „Radiotehnica”, au fost pacaliti. La dosar nu au fost anexate, deliberat, documente care reflecta realitatea. Arbitrii ar fi trebuit sa aiba la dispozitie si documentele prin care, cu ani in urma, „Electrotehnica” s-a desprins de mama „Radiotehnica”. Este vorba despre un bilant intocmit in 1991, pe baza caruia 20 de cooperatori, detinatori de parti sociale, au preluat o parte din patrimoniul cooperativei-mama. Pentru ca valoarea partilor sociale nu era acoperita integral de cea a patrimoniului preluat, „Radiotehnica” a mai dat si ceva bani, multi la acea vreme. Pe toate documentele intocmite pentru desprinderea pe baza de bilant troneaza, la loc de cinste, semnatura lui Moisi Caliminte, mai mare peste Uniunea Judeteana a Cooperatiei Mestesugaresti de la Constanta, transformata, ulterior, in ATCOM.

Serviciu contra serviciu

„Ce se ascunde sub demersurile intreprinse de conducerea "Radiotehnica"”?! este o intrebare la care raspunsul este foarte simplu: interesul. Conform legii, care din 2005 reglementeaza activitatea cooperatiei, ATCOM s-a transformat in uniune judeteana non-profit (nu mai are scop lucrativ). In decembrie anul trecut, ominiprezentul Moisi Caliminte a fost ales presedinte al noii structuri. La desemnarea mai-marelui peste cooperatie a pus umarul, din greu, presedintele „Radiotehnica” SCM, nimeni altul decat Gheorghe Tanase, cel ce revendica spatiul detinut, „Electrotehnica”. Trecutul a fost sters cu buretele. Insusi Caliminte a fost cel care a informat adunarea generala a ATCOM, in 2001, ca spatiul detinut de „Electrotehnica” a fost obtinut legal si tot atunci a pus in discutie revocarea din functie a presedintelui „Radiotehnica”, Gheorghe Tanase, pentru incompetenta si abuz in functie. Desi decizia de revocare a intrunit unanimitatea membrilor Consiliu-lui ATCOM Tanase a ramas lipit de scaunul pe care il ocupa, desi ar fi trebuit sa lase locul altcuiva. Strigatul de ajutor lansat de Caliminte a netezit termenii relatiei dintre fostii adversari. Zicala „corb la corb nu-si scoate ochii” se potriveste perfect in acest caz mai ales daca la mijloc mai este vorba si de bani. Conducerea „Electrotehnica” SCM este pe cale de a finaliza un contract cu un partener strain. Aparatura electocasnica ar urma sa fie asamblata la Constanta, iar produsele finite ar fi vandute la preturi mult mai mici pe piata de profil, ca sa nu mai vorbim despre sutele de locuri de munca ce urmeaza sa se infiinteze pentru derularea activitatii. Cineva a mirosit ca e rost de beneficii si doreste sa ajunga la borcanul cu miere. Nu este vorba despre afacerea pe cale sa se nasca, ci despre posibilitatea de a primi cota-parte din chiria incasata pe spatiul de pe Cuza Voda, situat in zona cu vad comercial, in buricul targului, si despre plata unui serviciu pretios prestat la momentul potrivit.

Cele mai citite

2024, anul căldurii extreme și al dezastrelor naturale: Cum a afectat încălzirea globală lumea

În 2024, încălzirea globală a generat condiții meteorologice extreme în întreaga lume, de la valuri de căldură insuportabile până la inundații devastatoare și cicloni...

China dezvăluie un nou avion de luptă cu performanțe uimitoare

Un nou avion de luptă chinezesc cu rază lungă de acțiune a fost observat în zborul său inaugural, atrăgând atenția lumii datorită designului său...

Parlamentul sud-coreean l-a demis pe președintele interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzat de „participare activă la insurecție” după tentativa eșuată a...
Ultima oră
Pe aceeași temă