10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialDigurile din Tulcea, in pericol

Digurile din Tulcea, in pericol

Dupa mai bine de patru luni de la inundatiile din primavara, atunci cand a fost inregistrata cota-record de 437 de centimetri la Tulcea, cea mai mare de la 1896 pana acum, refacerea infrastructurii se desfasoara cu viteza melcului.
Autoritatile se tem ca lucrarile demarate la digurile de aparare nu vor fi gata pana la venirea iernii, existand riscul ca apele ce vor reveni in primavara anului viitor sa faca pagube mult mai mari ca cele din acest an. "Toate digurile au suferit. Trebuie intretinute permanent. Dupa fiecare apa mare este obligatoriu sa faci ceva pentru ele, insa problema consta in faptul ca lucrarile sunt foarte costisitoare si nu intotdeauna exista fonduri. Un km de dig costa undeva in jur de 15 miliarde de lei, iar fondurile care s-au dat, abia ajung pentru reparatii”, a declarat inginerul Dumitru Ticovschi, din cadrul Sericiului de Gospodarire a Apelor Tulcea. In acest moment, in curs de executie se afla digurile de aparare a localitatilor Isaccea, Sulina, Crisan, Mila 23 si Caraorman, alocandu-se pe acest lucru suma de 30 de miliarde de lei. Lucrarea la Isaccea nu este oficial inceputa. Proiectul nu este inca definitivat, iar constructorul desemnat pentru acesta lucrare a inceput insa pe propria raspundere sa creeze niste depozite de pamant pe care le ia din zona dig-mal, care sunt umede si pe care la lasa sa se usuce, astfel incat cand proiectul va fi gata sa se poata incepe imediat suprainaltarea digului in zonele joase.
In cazul Sulinei sunt mai multe probleme. Una dintre ele reprezinta repararea digului local, care a avut de suferit. O alta este constructia unui nou deversor pe digul cordon-litoral. Exista o varianta alternativa pe care prefectura si primaria au propus-o, respectiv sa nu se mai faca acest deversor si sa ramana descarcarea prin canal deschis prin constructia unui pod care sa asigure circulatia pe acest dig, aceasta propunere fiind trimisa proiectantului. In ceea ce priveste digul principal, pentru care guvernul a aprobat acum circa o luna suma de 6,5 miliarde de lei, proiectantul s-a deplasat in cursul zilei de ieri la Sulina pentru a efectua masuratorile topometrice in vederea executarii lucrarilor.

Munca in zadar

La Tudor Vladimirescu este o lucrare extrem de costisitoare care a demarat de circa 10 ani, dar pentru ca nu au fost gasite fondurile necesare executia nu s-au finalizat. Ba mai rau, cotele mari ale apelor care au fost pe parcursul timpului au ajuns sa ameninte si sa distruga portiuni din lucrarile care au fost executate, acestea trebuind acum sa fie luate de la zero. "Recent s-au descoperit doua gropi necunoscute, pentru care trebuie gasite alte solutii si alti bani. Exista promisiuni din partea ministerului ca la Tudor Vladimirescu nu se vor face economii si se va incerca rezolvarea apararii acestei localitati cat mai reprede”, a mai precizat Dumitru Ticovschi.
Concluziile care se pot trage sunt simple. Inundatiile din aceasta primavara au produs pagube inimaginabil de mari, iar Guvernul trebuie sa faca acum eforturi financiare considerabile pentru asigurarea fondurilor necesare finalizarii lucrarilor.

Cele mai citite

Horoscop 8 ianuarie 2025. Previziuni interesante pentru fiecare zodie

Horoscop 8 ianuarie 2025. Ziua de azi aduce previziuni interesante pentru fiecare zodie, cu influențe astrale ce variază în funcție de poziția planetelor. Horoscop 8...

Casemiro, mijlocașul brazilian al lui Manchester United, ar putea să se alăture echipei Al Nassr

Casemiro, mijlocașul brazilian al lui Manchester United, ar putea să se alăture echipei Al Nassr din Arabia Saudită în ianuarie, conform unor informații recente....

Azerbaidjanul acuză Rusia pentru accidentul aviatic de Crăciun și cere pedepsirea celor responsabili

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a lansat acuzații directe la adresa Rusiei, susținând că aceasta este responsabilă pentru accidentul aviatic de Crăciun, în urma căruia...
Ultima oră
Pe aceeași temă