Consilierii judeteni au fost de acord, in sedinta din 31 ianuarie, sa retraga de pe ordinea de zi hotararile privind incetarea unui mandat si validarea, pe locul ramas vacant, a unui ales de pe lista Partidului Democrat. Legea 161 din 2003, privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, prevenirea si sanctionarea coruptiei, reglementeaza conditiile in care reprezentantii partidelor pot ocupa functii in structuri ale administratiei centrale si locale. In baza acestui act normativ, secretarul general al judetului Constanta a inaintat Prefecturii o adresa privind starea de incompatibilitate in care se aflau consilierii judeteni Gheorghe Nicolae Ð PRM si Vancea Diane Ð PD. In baza acestui document au fost emise ordinele prefectului judetului Constanta prin care cei doi au fost eliberati din functiile de consilier judetean. Documentele au fost transmise, oficial, pe 17 august 2005, Consiliului Judetean Constanta. Procedura prevedea informarea celor doi alesi cu privire la continutul documentelor. Gheorghe Nicolae a semnat de luare la cunostinta. In schimb, Diane Vancea a tot amanat momentul in care trebuia sa semneze ca a fost informata despre ordinul prefectului.
Pe firul lucrurilor
Atitudinea manifestata de fostul consilier judetean Diane Vancea a determinat conducerea Prefecturii sa parcurga firul evenimentelor. In plenul sedintei Consiliului Judetean, Diane Vancea a declarat ca nu a avut stiinta de ordinul prefectului. Nu a scos, insa, nici un cuvant despre recomandata pe care a primit-o, in jurul datei de 30 august anul trecut, prin care era informata despre incetarea mandatului de consilier. Daca destinatarul nu ar fi primit plicul, acesta ar fi trebuit sa se intoarca la expeditor, in cazul nostru, Consiliul Judetean Constanta. Acest lucru nu s-a intamplat. Faptul demonstreaza ca „andrisantul” a fost gasit si a intrat in posesia inscrisului oficial.
Diane Vancea a fost desemnata intr-una dintre comisiile Consiliului Judetean, dar, dupa numirea sa la APC, nu s-a prezentat la nici una dintre sedinte, in conditiile in care membrii acesteia se intrunesc de patru ori pe luna. Subprefectul Adrian Nicolaescu a solicitat toate documentele ce o privesc pe Diane Vancea, in calitate de ales judetean, asa cum a sustinut ca este… „Vrem sa dovedim ca administratia si politica nu se amesteca”, a declarat Nicolaescu, nemultumit de faptul ca functionari publici corecti sunt pusi intr-o lumina proasta. Se pare ca Diane Vancea a reusit sa obtina ceea ce a dorit: amanarea validarii unui consilier al Partidului Democrat, cu apartenenta la care si doamna sus-mentionata se mandreste.