Directorul general al Directiei de Programe si Activitati Recreative, subordonata Autoritatii Nationale pentru Tineret, Constantin Raduta, a venit ieri, pe neanuntate, la Constanta. Scopul vizitei a fost de a verifica modul in care conducerea Directiei Judetene pentru Tineret Constanta a pregatit taberele scolare pentru elevii care urmeaza sa-si petreaca la mare o parte din vacanta de vara.
In urma cu doua saptamani, Constantin Raduta verificase personal taberele de pe litoral. In urma vizitei, se stabilisera sarcini clare pentru conducerea judeteana privind remedierea deficientelor constatate. In ciuda acestui fapt, pana la aceasta data nu au fost obtinute nici macar avizele de functionare si nici cele sanitare, desi primii copii au sosit deja in tabara de la Eforie Sud. Constantin Raduta si-a inceput programul dis-de-dimineata cu o raita prin taberele de la Eforie Sud si Tuzla, unde a constatat ca lucrurile erau neschimbate, chiar daca ceruse imperativ conducerii Directiei Judetene pentru Tineret sa actioneze cat mai repede pentru eliminarea deficientelor constatate la vizita anterioara.
Evaluare la fata locului
Nimic din ceea ce a constatat in teren directorul Constantin Raduta nu a ramas nediscutat la sedinta la care au fost convocati angajatii Directiei Judetene pentru Tineret Constanta. „In locul lor, mi-as da demisia”, a declarat Raduta, nemultumit de starea deplorabila a taberelor de pe litoral. La „Casa de Piatra” din Eforie Sud, lacatele tronau pe usi. In prima serie nu au venit la mare decat cinci copii si doua cadre didactice. Directorul Raduta nu a putut sa faca altceva decat sa constate ca nu s-au efectuat reparatii la grupurile sanitare, iar apa calda este un lux. Exista si un paradox: acolo unde curge, apa calda nu poate fi utilizata. Motivul: este clocotita si nu poate fi combinata cu apa rece. Directorul Directei Judetene pentru Tineret Constanta, Mihaela Ninulescu, a dat vina pe societatea care a efectuat lucrarile la centrala termica. Daca ar fi sa ne luam dupa spusele conducatorului institutiei, instalatia ar trebui refacuta in asa fel incat sa permita „incropirea” apei calde cu cea rece. Contra sumei de aproximativ 40 de miliarde de lei (!) – la cat a fost estimata valoarea lucrarilor de renovare pentru tabara de la Eforie Sud – conditiile de cazare ar fi trebuit sa fie similare celor de la hotelurile de cel putin trei stele. In contul societatii care a efectuat reparatiile au fost virate sume de ordinul zecilor de miliarde fara sa se fi facut, insa, receptia lucrarilor.
Sezonul 2005, compromis
Managementul defectuos constatat in tabere porneste chiar de la sediul Directiei Judetene de pe strada Cuza Voda. Este greu de imaginat starea in care se afla toaletele institutiei. Faptul a fost sesizat chiar de directorul Constantin Raduta, care a trebuit sa solicite cheia de la grupul sanitar – inchis, probabil, pentru a ascunde mizeria. Revoltat, directorul DPAR a extins situatia si la relatia dintre diferiti angajati ai institutiei, preocupati de alimentarea unor scandaluri care au trecut dincolo de peretii Directiei Judetene pentru Tineret. Ca urmare a celor constatate, directorul DPAR, Constantin Raduta, si consilierul sau, Adrian Costea, au promis ca ii vor sanctiona drastic pe vinovati, in conditiile in care, numai din zonele afectate de inundatii, in taberele de pe litoral vor veni peste 500 de copii. Concluzia ce se poate trage in urma verificarilor efectuate este ca proasta gestionare a activitatii va avea ca rezultat un grad mic de ocupare a taberelor scolare in vacanta de vara.