Deputatul PSD Florin Pâslaru, fost colaborator al Securităţii cu numele de cod „Pintea” va fi cercetat penal pentru declaraţia falsă dată la depunerea candidaturii.
Deputatul PSD Florin Pâslaru, secretar al Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor se va alege cu un dosar penal pentru fals şi uz de fals, pentru că la depunerea candidaturii a depus şi declaraţia că nu a colaborat cu Securitatea, dar instanţele au stabilit că a făcut poliţie politică. Florin Pâslaru a câştigat alegerile în Colegiul 6 Galaţi, cu 9.355 voturi (38,15%), urmat la câteva sute de voturi de actualul şef al inspectoratului şcolar, Doru Resmeriţă (PDL), care a obţinut 8.716 voturi (35,54%). După ce instanţele s-au pronunţat definitiv, contracandidatul său a hotărât să îl acţioneze în instanţă.
„Cineva ar trebui să se sesizeze pentru faptul că există o infracţiune de fals în declaraţii şi uz de fals. Florin Pâslaru a declarat la depunerea candidaturii pentru Camera Deputaţilor că nu a făcut poliţie politică, dar în acest moment există o hotărâre judecătorească definitivă privind colaborarea lui cu Securitatea”, a declarat Doru Resmeriţă. Deputatul PSD a răspuns evaziv că Resmeriţă ar trebui să se ocupe de învăţământ. Potrivit dosarului de la CNSAS, Pâslaru a colaborat cu Securitatea din perioada în care era student şi din proprie iniţiativă.
„Fără a i se solicita, ne-a dat să înţelegem că este gata să ne sprijine în activitatea noastră”, nota ofiţerul de legătură pe 04.04.1980. Pe 08.04.1980 a semnat angajamentul, a primit numele conspirativ „Pintea” şi a început „munca”. A compus 23 de note informative. Ca o recunoaştere a muncii sale, in iunie 1981 a fost promovat din categoria „colaboratori” în cea a „informatorilor”. Iată cum sună un fragment din nota dată pe 27.01.1983: „Studentul D a povestit colegilor ce se vorbeşte la Radio <> despre tov. Nicolae Ceauşescu, preşedintele României. El spunea (cu sens de banc) că la acest post de radio se ia în derâdere faptul că în Bucureşti există un muzeu în care un întreg etaj este ocupat cu tablouri ale tovarăşului şi că nu-i drept ca o clădire atât de importantă să fie ocupată cu aşa ceva”.
Instanţele au stabilit: a făcut poliţie politică!
Deşi a candidat la alegerile locale din 2004 şi 2008 şi cele parlamentare din 2008, de fiecare dată declarând că nu a colaborat cu Securitatea, informatorul Pâslaru nu a fost deconspirat de CNSAS. Dezvăluirea s-a produs după ce inginerul Victor Rusen şi-a consultat dosarul la CNSAS şi a cerut să îi fie dezvăluite şi numele celor care l-au turnat şi a primit răspunsul că „Pintea” este Florin Pâslaru. Pâslaru a acţionat în instanţă decizia CNSAS. După doi ani de procese, în dosarul 6099/2/2009 ICCJ a pronunţat sentinţa 3576/21.06.2011, prin care a menţinut sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, conform căreia deputatul PSD a făcut poliţie politică.