Deputatul Daniel Buda este noul presedinte al PD Cluj. El a fost votat de toti cei 481 de delegati la Conferinta judeteana de alegeri. Parlamentarul a preluat astfel in mod oficial mandatul de la fostul presedinte al filialei, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, ales lider la nivel national al partidului.
Daniel Buda a condus in ultimul an filiala PD, insa cu titlu interimar. El a fost singurul candidat inscris in cursa pentru functia de lider, dupa ce contracandidatul sau, directorul Directiei de Sanatate Publica, profesorul Florin Stamatian, s-a retras.
Stamatian, care este si consilier local, a intrat in schimb in competitia pentru postul de presedinte executiv, unde, cu ajutorul voturilor sustinatorilor lui Daniel Buda, caruia i-a oferit sprijinul sau, l-a invins pe fostul lider al filialei, Iuliu Pacurariu. Acesta din urma este in prezent consilier al ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, dupa ce la alegerile din anul 2004 a fost retras de pe lista candidatilor pentru alegerile parlamentare, la dorinta lui Traian Basescu.
Triumviratul din fruntea PD Cluj este completat cu primarul din Turda, Tudor Stefanie, care a fost ales in functia de secretar general. Echipa de conducere la nivel judetean mai include 12 vicepresedinti si un secretar executiv.
Alegerile de sambata au fost fara emotii pentru Daniel Buda pentru ca persoanele care ar fi putut sa ii puna probleme nu au candidat. Prefectul Alin Tise, finul lui Emil Boc, a trebuit sa demisioneze, la sfarsitul anului trecut, din Partidul Democrat, pentru a putea sa isi continue cariera administrativa. De asemenea, ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, ocupa postul de presedinte al organizatiei municipale, iar acest post este incompatibil cu cel de lider judetean. Presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, consilierul clujean Mircea Morosan, conduce organizatia PD din orasul Huedin, deci este, la randul sau, incompatibil.
Ironii reciproce
La Conferinta judeteana de alegeri, liderii democrati nu au scapat ocazia sa se ironizeze unii pe altii, sau pe colegii lor liberali. Deputatul de Bistrita-Nasaud Ioan Oltean, care este vicepresedinte la nivel national al partidului, a declarat ca si-ar dori ca formatiunea politica sa fie condusa de Emil Boc de la Bucuresti. Acesta din urma l-a asigurat, insa, ca va conduce in continuare foarte bine partidul de la Cluj.
Boc a vorbit si despre promisiunile electorale ale Aliantei. El a declarat ca este nemultumit sa vada in continuare cozi la farmacii, o aluzie stravezie la ministrul PNL al Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Liderul PD a afirmat, ulterior, in conferinta de presa ce a urmat alegerilor interne, ca este convins ca Alianta „D.A.” va reusi sa isi tina promisiunile electorale, asa cum a facut si cu Autostrada „Transilvania”.
Mai mult, Boc a adaugat ca in opinia sa in anul 2007 ar trebui organizate alegeri anticipate, pentru conturarea unei majoritati parlamentare stabile. El a mentionat ca daca nimeni nu va denunta protocolul Aliantei PNL-PD, cele doua partide vor candida pe liste comune. Si asta, in conditiile in care in prezent, liberalii si democratii nu doresc sa denunte protocolul.
Liderul PD a spus, insa, ca proportia pe lista va fi stabilita in urma sondajelor de opinie, care ar arata in acest moment ca la trei candidati PD ar veni unul de la PNL.
Pe de alta parte, noul presedinte al filialei clujene a democratilor, Daniel Buda, a declarat ca prioritatea sa va fi intarirea partidului, pe care spera sa il duca pana la 35 la suta din intentiile de vot. Conducerea formatiunii politice sustine ca are un sondaj de opinie care ar arata ca Partidul Democrat ar fi cea mai importanta formatiune din judet, cu 28,6 la suta din optiunile electoratului, urmata de UDMR, cu peste 18 la suta din intentiile de vot.
Cu toate acestea, liderii PD au refuzat sa dezvaluie care sunt procentele celorlalte formatiuni, esantionul sondajului, perioada de operare a interviurilor pe teren sau marja de eroare.