25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialDemocrati experti in tranzactii imobiliare

Democrati experti in tranzactii imobiliare

Declaratiile de avere ale demnitarilor din Timis se lasa inca asteptate. Cei care si-au postat deja pe paginile de Internet bogatiile sunt, insa, doi democrati care nu se pot plange vreodata ca le lipseste ceva.
Unul dintre ei este presedintele filialei PD, viceprimarul Dorel Borza, care ocupa cele doua functii de peste un deceniu. Al doilea, Petrisor Morar, a fost parlamentar in 1990-1992, vicepresedinte al organizatiei judetene a democratilor, consilier judetean, om de afaceri si presedinte la diverse organizatii, iar acum este secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. Asemanarea dintre cei doi, pe langa inclinatia spre doctrina democrata, este simtul afacerilor.
Borza si Morar au averi importante prin investitiile pe care le-au facut in domeniul imobiliar. Astfel, Morar poate intra chiar in topul celor mai bogati banateni, daca ar fi sa luam in considerare cele 16 terenuri pe care le are in judetele Timis, Arad, Hunedoara si Caras-Severin. Jumatate sunt terenuri intravilane, iar jumatate terenuri agricole. Achizitiile sunt facute in anii 1999-2004, prin cumparare, dar Morar a primit si donatii. In total este vorba despre vreo 200 de hectare de pamant.
La capitolul cladiri, casutele declaratiei-tip par sa nu ajunga pentru cate imobile sunt pe lista: 14. Cele mai multe sunt in Timisoara, dar lista cuprinde si case la Petrosani, Valiug, localitatea natala din Arad – Cermei, Sanmartin si Resita, unde revolutionarul timisorean are si un spatiu comercial. In schimb, nu are nici o masina, iar conturile din banca sunt modeste: circa 10.000 de euro.
Dar de unde atata avere? Petrisor Morar este expert imobiliar, fiind ales de mai multe ori presedinte al unor organizatii nationale si regionale ale agentiilor imobiliare. In acelasi timp, secretarul de stat este actionar la mai multe firme si administrator la o importanta societate de confectii cu sediul in Sibiu. Cu toata averea sa, in 2004, Morar a luat un credit de la banca, in valoare de peste 57.000 de euro, bani pe care trebuie sa ii achite intr-un deceniu.
Investitii imobiliare a facut si colegul sau de partid, Dorel Borza. Viceprimarul municipiului Timisoara are, conform declaratiei sale de avere, patru terenuri intravilane, suprafete achizitionate in anii 2000, 2001 si 2005, un teren extravilan din 2004 si unul agricol, cumparat anul trecut. In total, peste 5.000 de metri patrati de teren, la Timisoara, Ghiroda si Urseni, doua localitati periurbane.
Categoria „cladiri” este limitata la un apartament de 80 mp si o casa de locuit, de 315 mp. Nici Borza nu are autovehicule, dar are, in schimb, bijuterii si obiecte de arta in valoare de peste 16.500 de euro.
Mai mult, viceprimarul s-a imbogatit, anul trecut, cu 320.000 de euro, din vanzarea unui teren agricol intravilan. Interesant este ca tranzactia a devenit o obisnuinta pentru edil, din moment ce cu un an inainte a facut acelasi tip de vanzare, dupa care a castigat 235.000 de euro. Banii nu au fost depusi in banci, pentru ca cele trei depozite ale lui Borza nu depasesc, in total, 30.000 de euro.
Averea democratului este „incununata” de salariile de demnitar si de salariile sotiei. Borza a castigat ca viceprimar peste 810 milioane de lei vechi, iar sotia sa 160 milioane lei.

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Tipuri de mașini de găurit: cum o alegi pe cea care ți se potrivește?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă