2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialDemitere "artificiala" in Parcul Natural Apuseni

Demitere „artificiala” in Parcul Natural Apuseni

Directorul Administratiei Parcului Natural Apuseni, Alin Mos, a fost demis din functie, zilele trecute, in taina, printr-o hotarare controversata a Directiei Silvice Bihor. Decizia a surprins autoritatile locale si ONG-urile de pe Valea Ariesului, care au inaintat un protest catre mai multe institutii nationale si locale, prin care acuzau modul in care s-a produs demiterea acestuia.
In spatele acestei hotarari, care afecteaza administrativ trei judete, s-ar putea afla anumite prevederi ale Planului de Management al Parcului, care interzic infiintarea unor partii de schi in zona Padis, desi proiectul de lege privind „Dezvoltarea Domeniului Schiabil” permite acest lucru, ceea ce, in opinia reprezentantilor unor ONG-uri, ar putea deranja anumite interese.

Amenintari voalate cu stricarea „prieteniei”

Schimbarea din functie a directorului Parcului Natural Apuseni, Alin Mos, printr-o decizie a Directiei Silvice, pe motive de incompetenta profesionala, nemultumeste autoritatile locale, organizatiile neguvernamentale si chiar intreprinzatorii privati din zona. Mai multe primarii de pe Valea Ariesului (Arieseni, Garda de Sus, Scarisoara, Albac si Horea), precum si ONG-uri, au lansat un apel adresat directiilor silvice din Bihor, Alba si Cluj, prefecturilor celor trei judete, Regiei Nationale a Padurilor, Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, celui al Integrarii Europene, Academiei Romane si Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti prin care isi exprima „surprinderea si ingrijorarea” fata de schimbarea lui Mos.
Fostul director a declarat ca a fost evaluat de catre reprezentantii Directiei Silvice si ca a contestat rezultatul, dar aceasta actiune i-a fost, insa, respinsa. „Aceasta decizie ni se pare abuziva si total nefondata, avand in vedere competenta profesionala de care a dat dovada pe tot parcursul exercitarii acestei functii, fapt demonstrat de realizarile deosebite ale administratiei parcului de pana in prezent. (…) Pana acum semnatarii acestui apel au colaborat foarte bine cu Administratia Parcului Natural Apuseni si in special cu directorul Alin Mos, apreciind modul competent si transparent de realizare si consultare publica in vederea finalizarii Planului de Management al PNAp si a regulamentului parcului”, se arata in document.
Printre realizarile administratiei Parcului este amintita si obtinerea unei finantari Phare in valoare de 2,5 milioane de euro. Semnatarii apelului mai avertizeaza ca inlocuirea lui Mos „va conduce in mod sigur la o racire si o degradare a relatiilor intre administratorul parcului (Directia Silvica Bihor) si comunitatile de pe Valea Ariesului”, ceea ce va insemna, implicit, ingreunarea punerii in aplicare a Planului de management pentru Parc.
La randul lor, ONG-urile din Apuseni, care desfasoara activitati de 15 ani in perimetrul Parcului, au contestat, printr-o scrisoare deschisa, demiterea lui Alin Mos, care s-ar fi facut in urma unei „evaluari” realizate de catre Directia Silvica, in locul specialistilor din cadrul serviciului de arii protejate din RNP. In plus, Parcul Natural Apuseni functioneaza pe teritoriul a trei judete, ale carei autoritati nu au fost consultate.

Inlocuire cu interes?

Potrivit reprezentantilor unor ONG-uri, in spatele „analizarii negative” a activitatii lui Mos s-ar putea afla interese mari. Proiectul de lege privind „Dezvoltarea domeniului schiabil” se afla in dezbatere, iar legea denumeste zonele in care in anii urmatori ar urma sa se dezvolte partii de schi.
Surprinzator, una dintre locatii este Padisul, zona care in Planul de Management al Parcului are un caracter de protectie totala, nepermitand asemenea dezvoltari. Si intr-un ordin mai vechi al ministrului Agriculturii, Padurilor si Mediului, zona Padis este catalogata ca fiind una de conservare speciala.
Din acest punct de vedere, respectarea Planului, asa cum a fost gandit de administratia Parcului, ar incurca interesele unor investitori.

Cele mai citite

Semnale din Est: Numărul companiilor listate la bursa din Singapore, la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii

Bursa din Singapore a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de companii listate, ajungând la 617 în octombrie 2024, cel mai scăzut nivel din...

Președintele Germaniei dizolvă parlamentul și declanșează alegeri anticipate

Decizia vine după prăbușirea coaliției guvernamentale conduse de Olaf Scholz, iar alegerile vor avea loc pe 23 februarie 2025. Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a anunțat...

Semnale din Est: Numărul companiilor listate la bursa din Singapore, la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii

Bursa din Singapore a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de companii listate, ajungând la 617 în octombrie 2024, cel mai scăzut nivel din...
Ultima oră
Pe aceeași temă