Evenimentele politice din judetul Timis se precipita tot mai des si genereaza declaratii cel putin ciudate, mai ales din partea liderilor. Daca in organizatia PNL nu se mai stie exact cine este membru si cine nu, in filiala PSD se intampla miscari de culise de-a dreptul socante.
Cu „batista pe tambal”
Presedintele social-democratilor din judet, senatorul Ilie Sarbu, a declarat de mai multe ori, in aceasta saptamana, ca in cele doua sedinte ale Biroului Judetean si cea a Comitetului Executiv Municipal va pune in discutie activitatea liderului organizatiei municipale din Timisoara, deputatul Petru Andea. Acesta are un dosar destul de gros de reclamatii venite de la membrii care nu sunt deloc multumiti de colaborarea cu seful lor, astfel ca Sarbu s-a decis sa taie in carne vie pentru a pastra imaginea nepatata, dar si unitatea din partid.
Cu toate acestea, situatia prezentata la conferinta de presa de ieri a fost, insa, peste asteptarile ziaristilor, care se asteptau sa vada pe viu declaratii acuzatoare la adresa lui Andea. Sarbu nu a dorit, se pare, sa dea vreo satisfactie jurnalistilor, asa ca ambii lideri au aparut zambitori, ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic.
Peste noapte, senatorul pare sa-si fi schimbat total pozitia, ajungand acum aproape la laude fata de initiativele lui Andea, pe care le critica inainte. Intrebat daca exista reclamatii impotriva deputatului, Sarbu a raspuns ca „sunt plangeri impotriva mai multor membri din filiala, dar trebuie sa verificam si sa analizam, nu sa luam de bun tot ce se zice”.
Daca cu cateva zile inainte se aduceau reprosuri lui Andea ca si-a luat opt consilieri personali care sa faca o parte din treaba deputatului la biroul de parlamentar si la organizatia municipala, acum Sarbu aminteste ca un alt senator din tara are chiar 40 de consilieri si ca ideea este destul de buna.
De fapt, pe ordinea de zi a conferintei PSD Timisoara s-a incercat o musamalizare a intregului scandal la care a contribuit si Sarbu prin declaratiile sale din presa.
Vorba preferata a unora dintre social-democrati: „au pus batista pe tambal”, cand se discuta despre ograda altor partide, se aplica acum si la cei care o folosesc atat de des.
Practic, Ilie Sarbu a „uitat” sa spuna ca la Biroul Judetean al PSD s-a discutat despre organizarea unei conferinte municipale, intr-un viitor apropiat, unde Andea ar urma sa fie „transferat” din functia de lider la cea de vicepresedinte al filialei.
Exclus din partid de la o saptamana la alta
In schimb, situatia din PNL este cel putin la fel de ambigua. La inceputul saptamanii, pe lista candidatilor la presedintia filialei se lansa ideea unei rupturi in echipa lasata mostenire de actualul prefect, Ovidiu Draganescu, fost lider al organizatiei judetene. Din echipa interimara a lui Liviu Borha urma sa se desprinda formatiunea deputatului Viorel Oancea si a consilierului judetean Traian Stancu.
Joi seara, insa, cei doi s-au asezat la masa tratativelor si si-au spus toate pasurile, pentru ca lucrurile sa se reaseze pe fagasul normal, iar echipa sa mearga mai departe ca si inainte: impreuna.
Surprizele apar cand vine vorba de fostul senator Ioan Paun Otiman, care ba este, ba nu este exclus din partid. In urma cu o saptamana, secretarul executiv al filialei PNL declara ca academicianul Otiman este membru al organizatiei pana la discutarea contestatiei pe care a depus-o la Comisia de Onoare si Arbitraj.
Presedintele interimar al liberalilor timiseni, Liviu Borha, s-a uitat mai bine peste statut si a ajuns la concluzia ca, dimpotriva, fostul parlamentar este suspendat pana se discuta cazul sau in aceasta comisie. Surse din PNL sustin ca Otiman este cel mai probabil sa fie ales liderul grupului asa-numit al „disidentilor”, fiind cel mai cunoscut in teritoriu din aceasta „aripa”, iar votul negativ la contestatie ar insemna eliminarea din cursa pentru conducerea filialei.
Pe de alta parte, fiecare din cele doua echipe se lauda cu o credibilitate mai mare in randul organizatiilor locale din judet. Prezentarea filialei liberale la nivel national lasa, insa, de dorit.
Alte surse din PNL sustin ca prezenta lui Borha la delegatia liberala de la Brasov, de saptamana trecuta, a trecut neobservata, pentru ca acesta are mult de pierdut la capitolul imagine, desi se lauda ca este membru liberal din 1991.
De fapt, Borha a fost timp de sase ani lider local al Miscarii Ecologiste din Romania, iar dupa fuziunea din 1997 cu PNL se da drept liberal cu state vechi de plata.