22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialDe ce suferă arta constănţeană?

De ce suferă arta constănţeană?

Artiştii de la Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa speră ca în acest an cele mai apăsătoare pro-bleme ale instituţiei în care activează să fie rezolvate.

Ultimii doi ani au fost extrem de dificili pentru instituţia de cultură de la malul mării. Artiştii au fost nevoiţi să  muncească fără a-şi primi salariile chiar şi trei luni la rând. Mai mult decât atât, organigrama s-a redus cu 100 de persoane, iar teatrul a fost la un pas de desfiinţare. Fiecare departament a trebuit să se descurce cum a putut. Şi vorbim de situaţia dramatică în care s-au aflat zeci balerini, corişti sau instrumentişti.

Nici tehnicul nu a fost ocolit de restructurări. Cu toate acestea, în 2011 instituţia a reuşit ca pe oamenii disponibilizaţi să îi reprimească în câmpul muncii, însă doar în regim de colaborare. Tot colaborator al teatrului este şi singurul om care se ocupă de zugrăvit şi reparat subsolul instituţiei. În 2011, instituţia a trecut din subordinea Consiliului Judeţean în cea a Ministerului Culturii. „Anul 2011 nu a fost un an uşor din punct de vedere financiar pentru noi, pentru că la început ne-a fost alocat un buget un pic restrictiv, neştiindu-se care a  fost situaţia în teatru, care a fost politica managerială, cum s-au cheltuit banii, de ce am ajuns unde am ajuns, plus că noi am intervenit în planul Ministerului Culturii după ce bugetele erau făcute. Dar, spre sfârşitul anului, am primit rectificări, şi am putut să ne descurcăm”, ne-a spus directorul TOB, Daniela Vlădescu.

Conducerea TOB speră, într-un viitor apropiat, şi în reabilitarea clădirii care găzduieşte spectacolele de operă şi balet, o clădire veche, construită prin anii 1800. În prezent, chiar în biroul directorului plouă, pentru că acoperişul este găurit de mult timp. „Ministerul Culturii a preluat un teatru foarte avariat, fără lumini, fără sunet, fără aer condiţionat, fără condiţii, un teatru lăsat în paragină. Acum sperăm să primim fonduri, să reparăm ceea ce este de reparat, să ne cumpărăm lumini, să cumpărăm instrumente. Pas cu pas, nu totul deodată. Noi nu avem decât o maşină care nu are voie să iasă din localitate, atât de proastă este”, a mai spus Daniela Vlădescu. Teatrul ar mai avea nevoie, în plus, de instrumente, în special de piane. Rămânând la instrumentişti, precizăm faptul că unii dintre aceştia vin la muncă cu instrumentele proprii.  Text Box:

140 de angajaţi

În prezent, instituţia numără 140 de angajaţi care repetă zi de zi pentru spectacole de balet sau de operă. Pentru 2012 planurile sunt frumoase şi mari,   de aducerea în faţa spectatorilor a multor premiere. Pentru copii este în pregătire o operetă ce va face turul judeţului. De asemenea, va fi pusă în scenă opera „Bărbierul din Sevilla” şi va avea loc un concert de muzică rusească, cu dansuri şi costume speciale. Nu în ultimul rând, se anunţă premiera, cam prin luna septembrie a acestui an, a unui Festival internaţional de canto.

Cele mai citite

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...

Dinamo, în pericol! Selmani riscă suspendarea în meciul cu Oțelul

Astrit Selmani, atacantul kosovar al lui Dinamo, riscă suspendarea dacă va primi un cartonaș galben în confruntarea cu Oțelul Galați, un scenariu care ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă